Közélet

MKSZ: új magyar párt a láthatáron

Búcs | Magyar Kereszténydemokrata Szövetség néven új politikai pártot készül alapítani magánszemélyek egy csoportja. Szándékukat ma este jelentették be a komáromi járásbeli Búcson. Az eseményen a történelmi keresztény egyházak képviselői is megjelentek.
V. Krasznica Melitta

2012. október 22. 22:34

„A politizálásnak azt a formáját választjuk, amely több mint egy évszázada jelen van az európai demokráciákban, és a kereszténydemokrata kurzusra építve megszilárdította a valós, szabad társadalmi berendezkedést” – áll a pártalapítók által kiadott közleményben. Sárközi János és Fehér Csaba, az esemény két szónoka többször idézte a két világháború közti időszak kiemelkedő felvidéki magyar politikusainak, Szüllő Gézának és Esterházy Jánosnak a szavait, megjegyezve, hogy a neveikkel fémjelzett Országos Keresztényszocialista Párt értékeit, kurzusát tekintik példának. Ugyancsak felidézték Robert Schuman, az Európai Unió egyik alapítójának azon gondolatát, miszerint „az európai demokrácia vagy keresztény lesz, vagy nem lesz!” 

Fehér Csaba kijelentette: párbeszédet kívánnak folytatni mindkét jelenlegi felvidéki magyar párttal, az MKP-val és a Híddal is. „Nem a megosztás, a további szétzilálás politikáját folytatjuk, hiszen az ellentétes lenne a keresztényi gondolatisággal. A közösség érdeke nem az ellenség, hanem a testvér keresése” – tette hozzá.
 
Az eseményen bemutatták a jövendő párt logóját, ami piros négyzetben zöld kereszt. Sárközi János magyarázatképpen hozzáfűzte: a négyzet a stabilitás szimbólum, a két szín, a piros és a zöld pedig az Árpád-házi királyok címerére utal, amely piros mezőben zöld oroszlánt ábrázolt. 
A párt bejegyzéséhez 10 ezer aláírást kell összegyűjteniük.
Önnek ajánljuk
A Szlovák Posta Andrej Kiska képmásával készít bélyegeket

Kiska szerint a 13. nyugdíj kampányfogás

OTP Bank

Tudjuk, melyik bankhoz kerülhetnek az OTP ügyfelei

sport a tv-ben

Chelsea–Manchester United focimeccs a tévében

dac

Csak döntetlenezett a DAC a tavaszi nyitányon

Örülni tud olaszul is, bánkódni csak magyarul

Örülni tud olaszul is, bánkódni csak magyarul

L. Kiss Ibolya

„Könnyű ítélni a felületesnek, de mily nehéz, ki a szívet kutatja” – L. Kiss Ibolya élete és művei

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.