Közélet

Az MKP kész az egyesülésre, de új feltételei is vannak

Pozsony | Pozsonyban tartotta Országos Tanácsát (OT) a Magyar Közösség Pártja (MKP). Elfogadták az alakulóban lévő Szövetség alapszabály-javaslatát, de a Híddal és az Összefogással eddig kitárgyalt pontokon is változtatnának.
Czímer Gábor

2021. június 20. 17:19

Frissítve
MKP: Készen állunk az egyesülésre
- A szerző felvétele

Az OT ülése után Forró Krisztián pártelnök elmondta, a testület az MKP Híddal és az Összefogással való egyesülésről tárgyalt. „Örömmel jelenthetem be, hogy az MKP készen áll, hogy a másik két párttal egyesüljön” – mondta Forró. Az MKP vezetője hozzátette, az új közös pártra vonatkozóan elfogadtak egy alapszabály-javaslatot, amelyet elküldenek a Hídnak és az Összefogásnak is, hogy a következőkben erről egyeztessenek velük. Ebben azonban néhány olyan pontot is módosítottak, amelyekről a hárompárti tárgyalásokon a másik két szereplővel már megegyeztek. Ezeket a sajtótájékoztatón csak részben ismertették, Forró szerint először a másik két partnernek szeretnék megküldeni a teljes listát.

Berényi József MKP-alelnök elmondta, hogy az OT határozata szerint a közös párt, a Szövetség logójában meg kell jelenjen a magyar trikolór, és a tárgyalás nyelvének elsősorban a magyarnak kell lennie. Helyi szinten, vagy ha szükség van rá, akkor más nyelv is használható. Az alelnök szerint egy további feltétel, hogy a pártban érvényesülnie kell az alulról építkezés elvének. Berényi kiemelte, a testület elfogadta, hogy a Szövetség célkitűzései között a magyar tömbök területi önkormányzatisága, szórványterületeken pedig személyi autonómia elve érvényesülhessen.


Farkas Iván, az MKP másik alelnöke arról beszélt, hogy az OT-határozata szerint a Szövetségben az Összefogásnak jutó alelnöki poszt betöltőjének nem szakmai kompetenciákat kell kapnia, hanem a hatáskörei a közös párt belső tevékenységének a koordinálása kell legyen. „Nem más” – nyomatékosította Farkas.

Az MKP vezetése szerint nyitott kérdés még, hogy a közös párt fő tisztviselőinek, az elnöknek, alelnöknek és az Országos Tanács elnökének a helyettesítésére milyen szabályok vonatkozzanak.

Arra a kérdésünkre, hogy az eddig kitárgyalt pontok újranyitása ultimátumot jelent-e a Híd és az Összefogás számára Forró nemmel válaszolt. Hangsúlyozta, hogy ők már a hárompárti egyeztetések során is kiemelték, a megállapodástervezetet az MKP Országos Tanácsának és közgyűlésének is el kell fogadnia.

Köpöncei Péter, OT-elnök arról beszélt, voltak az ülésen a pártegyesítésre vonatkozó viták, de végül nagy többséggel elfogadták az új közös párt alapszabály-javaslatát.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
m

Diplomáciai jegyzéket küldött Magyarországnak a szlovák külügyminisztérium

oltás

Bevásárlóközpontban is oltanak a hétvégén Dunaszerdahelyen

tuntetés

Beavatkozott a rendőrség a Hodzsa téren tüntetők ellen (GALÉRIA)

rendőrség

Galéria: 6 trükk, amit a zsebtolvajok használnak

rendőrség

Rögtön két dílert fogtak a rendőrök Vágsellyén

koronavírus-vakcina

30 ezer új beoltott kell, hogy megtérüljön az oltási lottó és a bónusz költsége

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.