Közélet

MKP: 100 nap az oktatásban és kultúrában

Ha arra gondolunk, hogy egy-egy kormány első száz napja egyfajta előremutatás a későbbiek felé, nos, akkor semmi okunk a bizakodásra – áll abban a közleményben, amelyet Kiss Beáta, a Magyar Közösség Pártja oktatási és kulturális alelnöke juttatott el lapunkhoz. A közleményt az alábbiakban közöljük.
ÚJ SZÓ ONLINE

2016. július 4. 17:30

Az oktatásügy területén ugyanis – egyelőre úgy tűnik – a helyzet nem sokat javul. A minisztérium élén álló Plavčan miniszter több botrányos gyanúsítás céltáblájává vált, az ellenzék szinte a kinevezése pillanatától jelezte a miniszteri posztra való alkalmatlanságát. Megkérdőjelezték a Diákhitel Alapban való korábbi ténykedését, de nem úszta meg a professzori címe megszerzésének módját érő kritika nélkül sem. A Szlovák Pedagógusok Kezdeményezése – ISU rendre szervezi tüntetéseit, hisz a kormányprogramban foglaltak nem teljesítik azokat a követeléseket, amelyek a választások előtti országos sztrájk idején megfogalmazódtak. A legfőbb kritika a pedagógusok bérezésének kérdését érinti. A kormányprogram az OECD és más nemzetközi szervezetek kutatásait értelmezve megállapítja, hogy a szlovákiai pedagógusok társadalmi és gazdasági megbecsülése az európai ranglista legvégén szerepel. Ezért a kormány szándéka szerint növelni kell a pedagógusok jövedelmezését, illetve több pénzt kell az oktatásügyre fordítani, mind a működési, fejlesztési, mind a képzési területeken. Nos, ehhez képest mindössze 6 százalékos emelést ért el a minisztérium szeptember elsejétől. Az elégedetlen pedagógusok rendszerszintű változásokat is követelnek, amire valóban van ígéret a kormányprogramban, de konkrét lépések még nem történtek. Az iskolaügy finanszírozását érintően a kormányprogram továbbra is normatív támogatásban gondolkodik, melyet kiegészít, illetve átértékel, és további elemeket visz bele. Ezért érthetetlen, hogy az oktatási törvény legutóbbi módosítása alkalmával miért nem használták ki a kínálkozó alkalmat, és törölték teljes egészében a minimális osztálylétszámokra vonatkozó passzust. Azt ugyanis azért találták ki, mert az előző kormány tervei között az osztály alapú finanszírozás szerepelt. Úgy tűnik, ez kikerült a nyilvánosságra hozott tervek közül, de csak kicsi előrelépést sikerült elérnie a Most-Híd pártnak azzal, hogy a kisiskolákra, illetve a teljes szervezettségű magyar iskolákra kivételként nem vonatkoznak majd ezek a minimális létszámok. Továbbra is nagy kérdés a középiskolák ügye, hisz országszerte csökken a középiskolába iratkozók száma. Ennek a folyamatnak a nagy áldozatai épp a magyar középiskolák lehetnek. 
 
Ezeken túl más, jelentős esemény az oktatásügy területén nem történt. A miniszter sokat utazik és kerekasztal tárgyalásokat folytat különböző szervezetekkel, szakemberekkel, amit személy szerint üdvözlök, de nincs tudomásom róla, hogy a tervezett nagyszabású oktatási reform előkészítésébe magyar szakmai szervezet tényszerűen beleszólhatna. Így csak remélni tudjuk, hogy a jövő évben előkészítendő és végrehajtandó reform az oktatásügy területén nem érinti majd egyértelműen negatívan a magyar iskolák rendszerét. Kérdés, hogy ebben mekkora súllyal tud majd részt venni a frissen létrejött nemzetiségi oktatásért felelős osztály Prékop Máriával az élen, illetve maga Krajňák államtitkár. Kétségkívül előrelépés a nemzetiségi osztály újraalakítása, bár eddig nem tisztázott a nyilvánosság számára, hogy mekkora hatáskörrel bír majd, és kikkel dolgozik együtt az osztályvezető. 
 
A kultúra területén a legfontosabb tény, hogy elkezdődtek a kisebbségi kulturális alap létrejöttét segítő tárgyalások. A munkacsoport vezetője a kisebbségi kormánybiztos, Bukovszky László lett. A fejlemények nyilván a nyári szabadságolások után válnak nyilvánvalóvá. Ugyanakkor a közvéleményt a közszolgálati médiumok koncessziós díjai foglalkoztatják. Ez ügyben az MKP már kifejezte álláspontját: számarányunk mértékében jelentősen több, napi 4 óra televíziós műsoridőre lenne jogunk.
 
Kiss Beáta, az MKP oktatási és kulturális alelnöke
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
MKP: Készen állunk az egyesülésre
Frissítve

Az MKP kész az egyesülésre, de új feltételei is vannak

zöld tea

Zöld tea – Egyik hatóanyaga hatásos lehet a koronavírus ellen

EURO-2020
Frissítve

EURO-2020 – Olaszország legyőzte Walest, csoportelsőként nyolcaddöntős

Lehet-e ma trendi Jókai?

Lehet-e ma trendi Jókai?

SOROZATDARÁLÓ: Az agancsos fiú esete a világvégével

SOROZATDARÁLÓ: Az agancsos fiú esete a világvégével

EURO-2020 – Az UEFA vizsgálatot indított a magyar szurkolók viselkedése miatt

EURO-2020 – Az UEFA vizsgálatot indított a magyar szurkolók viselkedése miatt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.