Minden ötödik gyermek probléma nélkül vásárolhat cigarettát

A felmérések alapján a középiskolák egynegyede rendszeresen dohányzik

A hazai kutatások alapján a szlovákiai tizenévesek körében még mindig nagyon népszerű a dohányzás. A helyzeten az sem segít, hogy sok fiatalkorú bármiféle akadály nélkül vásárolhatja meg a dohányipari termékeket. Erre mutatott rá a Szlovák Fogyasztóvédelmi Felügyelőség (SOI) legutóbbi ellenőrzése is.

A fiatalok dohányzási szokásaival foglalkozó, Számít a Kor (Na veku záleží) nevű kezdeményezés a fogyasztóvédelmi szakemberekkel együttműködve egy átfogó, az egész ország területére kiterjedő ellenőrzést tartott. Elsősorban arra voltak kíváncsiak, hogy hány kiskorúnak adnak el dohányipari termékeket az üzletekben, a dohányboltokban, az újságárusoknál és a benzinkutakon.

Négy hét leforgása alatt összesen 604 ellenőrzést végeztek. Az akcióban részt vevő fiatalokat korcsoport szerint két kategóriába sorolták, az egyik csoportot a 11 és 14 év közöttiek, a másikat pedig a 15 és 18 év közöttiek alkották. Az említett 604 ellenőrzésből 131 esetben kérdés nélkül eladták a fiataloknak a cigarettát és az egyéb dohányipari termékeket.

Általánosságban tehát kijelenthető, hogy a dohányipari termékek értékesítésére minden ötödik fiatal esetében sor került

olvasható az SOI értékelésében. Ebből 116 esetben az idősebb, tehát a 15 és 18 év közötti korosztály képviselői jutottak hozzá illegálisan a cigarettához, de 15 esetben a 11 és 14 év közöttieknek is eladták a dohányipari termékeket.

Hol jutnak hozzá?

A fogyasztóvédelem eredményei alapján a fiatalok legkönnyebben az élelmiszerboltokban és egyéb olyan üzletekben juthatnak hozzá a cigarettához, ahol a dohányipari termékek viszonylag kis arányban vannak jelen a többi áruhoz képest. Összesen 304 ellenőrzést hajtottak végre ezekben az üzletekben, és 84 esetben lepleztek le illegális eladást, ami az arányokat tekintve 25,9 százalékot jelent. A benzinkutak sem szerepeltek túl jól, az ellenőrzések 22,7 százalékánál észlelt törvénysértést a fogyasztóvédelem.

Ehhez képest jóval fegyelmezettebbek azok az eladók, akik olyan boltokban dolgoznak, ahol a forgalom jelentős részét éppen a dohányipari termékek teszik ki. Itt elsősorban a dohányboltokra és az újságárusokra kell gondolni. Az ellenőrök különbséget tettek a kültéri és beltéri boltok között, utóbbiba tartoznak a bevásárlóközpontokban működő dohányboltok és újságárusok. A kültéri üzletek esetében az ellenőrzések 15,3 százalékánál, a beltérieknél pedig mindössze a 6,5 százaléknál adtak el cigarettát a fiataloknak.

A beltéri dohányboltok teljesítettek a legjobban az ellenőrzés során

A kereskedők felelőssége

A Számít a Kor kezdeményezés már régóta együttműködik a Modern Kereskedelem Szlovákiai Szövetségével (SAMO) is, amely a legnagyobb üzletláncokat képviseli az országban. Martin Krajčovič, a szervezet elnöke elismeri a kereskedők felelősségét, és támogatja azokat a lépéseket, amelyek segíthetnek megelőzni a dohányipari termékek eladását a kiskorúak számára.

„A tagjainknak ezen a téren szigorú belső szabályozása van, de az SOI vizsgálatai jelzik, hogy mire kell még összpontosítani az alkalmazottak felkészítése és iskolázása során

jegyezte meg a SAMO vezetője. Ilyen lépések lehetnek például az intenzívebb belső ellenőrzések, a szigorúbb betanítási folyamatok, vagy akár olyan segédeszközök is, amelyek segítenek kiszámolni az illető korát a születési dátum alapján.

Dohányzó fiatalság

A Szlovák Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ SR) adatai hosszú távon azt mutatják, hogy folyamatosan csökken a dohányzók száma az országban. Míg 2008-ban a lakosság mintegy 40 százaléka cigarettázott, addig 2019-re ez az arány 18,5 százalékra esett vissza. Ha azonban megvizsgáljuk az egyes korosztályokat, akkor még mindig aggasztó a kép. A Számít a Kor kezdeményezés felmérése, amelyet Focus közvélemény-kutató ügynökségnél rendeltek, azt mutatja, hogy a 15 és 17 év közöttiek legalább 40 százalékának van már tapasztalata a dohányzással, 26 százalékuk pedig nemcsak kipróbálta, hanem rendszeresen cigarettázik is. Másképpen fogalmazva: minden negyedik középiskolás rá van szokva a dohányzásra. A fiatalkori dohányzás a felnőttlétre is komoly hatással van, a dohányzók 90 százaléka azt vallotta, hogy még tinédzserkorában szokott rá a cigarettára, és azóta sem tudta letenni.

Fiatalon még károsabb

Az általános iskolás diákokkal kapcsolatos statisztikák sem túl biztatóak, a Focus felmérése alapján a dohányzó fiatalok 38 százaléka még 15 éves kora előtt kezdett el cigarettázni. Pedig az ÚVZ SR is arra figyelmeztet, hogy a fiatal, még fejlődésben lévő szervezet számára a dohányzás még károsabb is, mint felnőtt korban. A cigaretta legyengíti a tinédzserek immunrendszerét, csökkenti a véroxigénszintet, fogékonnyá teszi őket a légúti fertőzésekre, valamint növeli a cukorbetegség és a magas vérnyomás kockázatát. A fiatalkori dohányzás továbbá állandó fáradtsághoz és erős fejfájáshoz vezethet, sőt, rontja a fogak egészségét is.

Kapcsolódó cikkünk

A tinédzserek hozzáállása

A Számít a Kor kezdeményezés arra figyelmeztet, hogy a tinédzserek jelentős része nem lát problémát a dohányzásban, sőt, menő dolognak tartják. A felmérések alapján az sem érdekli őket, hogy a fiatal szervezet számára komoly károkat okozhat. Éppen ezért a megelőzés nem a tiltásban rejlik, hanem a motiváló és inspiráló történetek elmesélésében, amelyek a leszokással függenek össze. A Számít a Kor is gyakran rendez iskolai rendezvényeket, amelyekre olyan vendégeket hívnak meg, akikre a fiatalok is felnéznek, tisztelik őket.

Ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy a fiatalok dohányzása az egész társadalom felelőssége, a dohányipari cégektől kezdve az eladókon át egészen a szülőkig. A gyerekek ugyanis gyakran stresszoldásra használják a dohányzást, mivel túl nagy nyomás nehezedik rájuk az iskolában és otthon.

(nar, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!