Milliók úsznak el az útdíjrendszerben

útdíj
Pozsony |

Több százmillió euró landol az elektronikus útdíjat üzemeltető SkyToll társaság számláján ahelyett, hogy a pénzt útfelújításra használák fel – figyelmeztetett az Állami Számvevőszék (NKÚ). A közlekedési minisztérium egyelőre hallgat az ügyben.

Az Állami Számvevőszék (NKÚ) arra hívta fel a figyelmet, hogy az útdíjas rendszer bevezetésének elsősorban az volt a célja, hogy az abból befolyt bevételt útépítésre, valamint a karbantartásra használja fel a Nemzeti Autópálya-társaság (NDS). A rendszer az utóbbi 9 évben 1,5 milliárd eurós bevételt hozott, viszont ennek csaknem fele az útdíjrendszert működtető Skytoll nevű céghez került. A maradék pénzből az NDS mindössze 97 millió eurót használt fel útépítésre, valamint karbantartásra. Ľubomír Andrássy, az NKÚ munkatársa elmondta, hogy ebből a pénzből legfeljebb 6 kilométernyi autópályát volt képes megépíteni az NDS.

„Az ellenőrzést végző szakemberek véleménye szerint a rendszer nem hatékony és egyáltalán nem gazdaságos, ezért rendkívüli intézkedések bevezetésére lesz szükség”

– fogalmazott Andrássy.

A magáncég profitál

Az NKÚ azt is kifogásolja, hogy az útdíjrendszer kiépítéséért 2010-ben csaknem 256 millió eurót fizetett az állam a SkyToll cégnek, ennek ellenére mégsem birtokolja a rendszert. Ennek következtében a bevétel csaknem fele a magáncéghez vándorol. Az NKÚ szerint ez az állapot ellentmond a gazdaságosság alapelvének, így jogosan merül fel a kérdés, hogy a szerződés megkötésekor mekkorát hibázott az NDS vezetősége, vagy éppen a közlekedési tárca. Ľubomír Andrássy hozzátette, hogy az ellenőrzés eredményéről készült összefoglalót az NKÚ eljuttatja a kormány következő ülésére, valamint tájékoztatni fogják a rendőrséget is a gyanús szerződésről.

NDS: dolgozunk az új szerződésen

Az NDS és a SkyToll szerződése 2022-ig szól. Az NKÚ felszólította a közlekedési minisztériumot és az NDS-t, hogy a következő szerződés megkötésekor felelősségteljesen járjanak el.

Az NDS az elhangzott vádakkal kapcsolatban úgy reagált, hogy már a következő szerződés feltételeinek előkészítésén dolgoznak.

„Az új útdíjjal kapcsolatos közbeszerzést az Európai Unió által kitűzött célokkal próbáljuk összehangolni. Az NDS ezzel együtt tárgyal az útdíjrendszer üzemeltetőivel a szerződés feltételeiről, melyek kedvezőbbek lesznek az NDS számára”

– reagált Michaela Michalová, a szervezet szóvivője.

Az üggyel kapcsolatban kerestük a közlekedési tárcát is, de lapzártánkig nem kaptunk választ kérdésünkre.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?