Miért nem szerepelnek magyarul is a község honlapján a hivatalos közlemények?

<p>Miért nem szerepelnek magyarul is a község honlapján a hivatalos közlemények?&nbsp;&ndash; ezt kérdeztük néhány érintett község polgármesterétől.</p>

Tibor Černák, Barsbaracska polgármestereÉrsekújvári járásbeli településünk számára már az is komoly gondot jelentett, hogy kötelezővé tették, minden falunak saját honlapja legyen, melyen fel kell tüntetni az összes lényeges információt. Kisebb lélekszámú településeknek – Barsbaracskának alig 800 lakosa van – ez elég komoly érvágást jelent a falu költségvetésében, nem beszélve arról, hogy egy embert csak a honlap szerkesztésével kellett megbíznunk. Már annak is örülök, hogy szlovák nyelven sikerült működtetni a honlapot, és ezen nem is tervezünk változtatni. A Barsbaracskán élő magyaroktól semmilyen ellenvetést vagy rosszallást nem tapasztaltam, amiért a hivatalos közlemények csak szlovák nyelven olvashatók. František Tyukos, Ímely polgármestereIgaz ugyan, hogy a községnek csupán szlovák nyelvű honlapja van, de az is tény, hogy a lakosság részéről eddig nem merült fel az igény a magyar nyelvű változat iránt. Ha ilyen kéréssel fordulnak hozzánk, akkor igyekszünk teljesíteni ezt az egyébként jogos igényt. Azt viszont bizonyára kevesen tudják, hogy az önkormányzatok tevékenységét közel 4950 különböző törvény szabályozza, és el kell ismerni, ezek nem mindegyikének tudunk eleget tenni. A magyar nyelvű honlap működtetésének az is az akadálya, hogy nincs olyan személy a hivatalban, aki szakszerűen le tudná fordítani az anyagokat, arra pedig nincs anyagi keret, hogy szakfordítót fizessünk. A szóbeli ügyintézés során azonban mindenki használhatja az anyanyelvét hivatalunkban. Czókoly Lajos, Hanva polgármestereKétnyelvű a település honlapja, bár a szlovák nyelvű változatát gyakrabban frissítjük. Ennek oka az, hogy rengeteg munka hárul az önkormányzatokra. Egyre több kompetenciát ruház ránk az állam, viszont egyre kevesebb pénzből kell ellátunk a feladatokat. Egyrészt önkormányzatként, másrészt az államigazgatás végrehajtói szerveként működünk. Fontossági sorrendet állítottunk fel, másképp nem győznénk a munkát. Már annak is örülök, hogy időben fel tudjuk tölteni a honlapra azokat a dokumentumokat, melyeket a hatályos törvény előír. Időről időre igyekszünk az egyéb tartalmakat is frissíteni. Ahhoz, hogy az oldal szlovák és magyar nyelvű verziói naprakészen aktualizálva legyenek, egy alkalmazottra lenne szükségünk, aki csak ezzel foglalkozik, erre viszont nincs pénzünk. Igyekszünk orvosolni a helyzetet, jelenleg is keresünk egy szakembert, aki alkalmanként szerkesztené a település honlapját. (szaz, vkm, ie)
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?