Közélet

Miért mondtak csődöt a felmérések?

Pozsony | Néhány párt eredményeit eltalálták a közvélemény-kutatók a legutolsó felméréseikben, de a teljes kép tekintetében nagyon mellélőttek.
Lajos P. János

2016. március 8. 20:49

A közvélemény-kutató ügynökségek kitartanak amellett, hogy pontosan mértek, csak az utolsó mérés után változott meg a helyzet.


A szombati parlamenti választások eredménye a legtöbb embert – politikust vagy egyszerű választót – megdöbbentette. Az eredmény ugyanis hatalmas eltérést mutat a legutolsó felmérések által mutatott számokhoz képest. A Smer egyes ügynökségek méréseihez hasonlítva 10 százalékot is rontott, és azok a pártok kerültek veszélybe vagy maradtak ki a parlamentből, amelyek korábban biztos bejutónak számítottak.

Az OĽaNO–NOVA lista a kezdeti koalíciós elképzelésből alakult az OĽaNO listájává, amelyen helyet kaptak a Nova jelöltjei is. Az ok, amiért Igor Matovič (OĽaNO) és Daniel Lipšic (Nova) pártelnökök ezt a megoldást választották, az, hogy az ügynökségek a két párt közös listájának 7 százalékos vagy az alatti eredményt mértek, ami kettes koalíció esetében a kiesést jelentette volna. Ehhez képest a közös lista 11,02%-ot kapott. Az ügynökségek felméréseinek eredményeit a választások éjszakáján éppen ezért bírálta Lipšic is.

Három héttel korábbi

Az OĽaNO–NOVA listának 6,8 %-os támogatottságot mutatott a Polis ügynökség utolsó, február 15-én nyilvánosságra hozott felmérése. A Smernek 38,4%-ot mértek, ami 10 százalékponttal több a tényleges eredménynél. Igaz, az adatokat február 6–14. között vették fel, vagyis egyes adatok akár már csaknem egy hónaposak is lehettek március 5-én. „A felmérés nem a választások eredményét méri, hanem a három héttel korábbi állapotot – magyarázta lapunknak Ján Baránek, a Polis ügynökség vezetője. – Nem lehet összehasonlítani az utolsó felmérés és a választások eredményeit. Abban az időszakban csúcsosodott a választási kampány, akkor voltak a tévéviták, ezeknek hatalmas hatásuk van, és a felmérésből teljesen kimaradtak.” Habár a Smer az utolsó hetekben csökkenő preferenciákat mutatott, elsősorban a nővérek és a pedagógusok tiltakozásának hatására, de ilyen meredek trendet senki sem feltételezett. Hasonlóan nagy eltérést mutat a Focus utolsó felmérése és a végeredmény összehasonlítása is. Ők a Smernek ugyan kevesebbet mértek a Polisnál, de az eltérés esetükben is 6,5 százalékpont.

A zuhanó Sieť

Meglepetés volt az OĽaNO–NOVA eredménye mellett az SaS második helye is. A párt az utolsó felmérések alapján enyhén 5 százalék feletti eredménnyel ugyan a parlamentbe került volna, a 12,1 százalék azonban több mint a duplája a felmérésekben szereplő adatoknak. A Sieťnél éppen ellenkező folyamat érvényesült, a viszonylag jó felmérési adatok felére, harmadára estek vissza. „Az utolsó két hétben teljesen megváltozott Szlovákia politikai térképe. A Sieť esetében mi már tapasztaltuk az esést az utolsó felmérésünkben, a Focusszal ellentétben, amely még 14 százalékot mutatott ki nekik, mi csak 10,4-et mértünk” – magyarázza a politikai elemző.

A hibahatár

Az 1-2 százalékos eltérések Baránek szerint a hibahatáron belül vannak. „Kétszázalékos eltéréssel nem lehet mit csinálni. Ez már a matematikai, a statisztikai számítások hibája, ezt nem lehet kiküszöbölni” – állítja a szakember. Ez az eset mutatkozott meg a KDH-nál, amelynek ugyan stabil a szavazóbázisa, de mégsem jutott be a parlamentbe.

Kotleba és a papok

A neonáci pártvezér, Marian Kotleba pártja szintén komoly meglepetése a választásoknak, ők a választások előtt 2–4 százalék között mozogtak a felmérések szerint. „Én még készítettem egy utolsó felmérést, amelyet már nem lehetett nyilvánosságra hozni, abban már 6 százalék felett végzett – árulta el Baránek. – A növekedést nem tudtam megmagyarázni, Kotleba szerintem annak is köszönheti megerősödését, hogy egyes katolikus papok is őt támogatták.” Szerinte sok korábbi KDH-választó is Kotlebára szavazhatott. „A gyors megerősödése talán a rejtőzködő szavazóinak is köszönhető, akik nem vallották be a felmérésekben, hogy őt támogatják. Ez a HZDS-nél is sokszor előfordult korábban” – magyarázta Baránek.

Exit poll

A választások napján az első megdöbbenést a Focus által készített exit poll okozta, amely – mint az néhány órával később kiderült – viszonylag pontos eredményt mutatott. Ennek a pontosságára hivatkozott Martin Slosiarik, az ügynökség vezetője is az eredmények kommentálása során a Markíza televízióban.
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"222214","attributes":{"alt":"","author":"","class":"media-image","height":"251","title":"","typeof":"foaf:Image","width":"480"}}]]
Önnek ajánljuk

A vállalkozások állják a szociális intézkedéseket

Vezessen óvatosan – elsőfokú figyelmeztetés a jeges utak miatt

A megelőzést tavasszal kell kezdeni

Sorsdöntő a mai brit voksolás

Nagyszombat megye 33 000 euróval segíti az eperjesi tragédia áldozatait

Fradi- és Slovan-meccs a tévében

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.