Közélet

Menyhárt és Őry a választási kudarcról és az MKP politikájáról

Pozsony | Az MKP holnap választ elnököt. Két elnökjelöltje, Menyhárt József és Őry Péter a közelgő tisztújításra hivatkozva tegnap már nem akart kérdéseinkre válaszolni, ezért a lapunkban korábban megjelent interjúkból idézünk.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2016. június 10. 19:48

Az MKP újabb választási kudarcának oka:

Menyhárt József: Az a civil összefogás, melyet az MKP-nak sikerült maga mögé felsorakoztatnia, jó jelzés volt, hiszen ezáltal különféle korcsoportokat, kulturális közegeket mozgattunk meg. Ám ezzel együtt sem volt elég a szavazat. Szükséges a párbeszéd a magyarokat képviselő pártok között, de ugyanúgy nyitni kell a szlovákok felé is: ott is meg kell találnunk a partnereinket.

Őry Péter: Elsősorban a lakosság elfordulása a politikumtól. Jelenleg egy nagyon komoly társadalmi átalakulás zajlik, amit mintha nem vennénk észre. Egyre növekszik a társadalom kiábrándultsága és polarizálódása, és ez érvényes a hazai magyar közegre is. S nem utolsósorban kihat a közösségünk körében tapasztalható népességfogyás is, aminek hatására a hazai magyarság már nem biztos, hogy elbír két egymással vetekedő pártot.

MKP–HÍD együttműködés:

Menyhárt József: Ha megnézzük a demográfiai mutatókat, sajnos egyértelműen látható a magyarság fogyása. Ennek fényében szerintem elkerülhetetlen, hogy a két párt között párbeszéd induljon, de ezt most nem kell siettetnünk: a jelen pillanatban a tisztújításra kell összpontosítani.

Őry Péter: Azt gondolom, hogy az elkövetkező fél- vagy egyéves időszakban nem bilaterális kapcsolati rendszerben kell gondolkodnunk, hanem azon, hogyan tudjuk létrehozni a magyar-magyar párbeszéd intézményesített formáját.

A magyarországi támogatások, nemzeti jelentőségű intézmények kiválasztása:

Menyhárt József: Úgy gondolom, egy párt csak megerősíthet egy ilyen döntést, amelyet azonban széles körű szakmai konzultációnak kellene megelőznie. Hogy ez korábban így volt-e, nem tudom – magam is csak a sajtóban találkoztam a témával. Azt gondolom, a továbbiakban bármely támogatások esetében – és ez a hazai pályázati csatornákra is vonatkozik –, az lenne kívánatos, ha a döntést olyan emberek hoznák, akik szakmailag jól ismerik a közeget, ám anyagilag nem érdekeltek a témában. A kultúra egy olyan kiszolgáltatott szféra, ahol gyakran csupán a lobbi menekít át egy-egy szervezetet.

Őry Péter: Van egy döntéshozatali mechanizmus, amiben az MKP-nak javaslattevő szerepe van. Ezt nem tisztünk felülbírálni, hiszen az egész a magyar kormány kompetenciája. Egyébként azt gondolom, a történet kissé túl van dimenzionálva. S ismétlem, az egész tortát kellene megnézni, nem csak egy szeletét, tehát azt is meg kellene vizsgálni, hogyan működik a hazai támogatások rendszere.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Vágsellye

Bárki angyallá válhat az adventi időszakban

Zuzana Čaputová

Čaputová: A magyar és a lengyel álláspont sértheti Szlovákia érdekeit

Deáki

A túlélésért küzd a családi panzió

Boris Kollár

Pénteken hazaengedik a kórházból Boris Kollárt

színház

Nehéz feladat a műsor összeállítása

köhögés

Nem betegség, hanem tünet a köhögés

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.