Közélet

Megreformált duális képzés

Pozsony | Szeptembertől új szabályok alapján működik a szakiskolákban és a szakközépiskolákban a duális képzés. Módosította a parlament a duális képzésről szóló jogszabályt, melynek köszönhetően törölték az ebben a képzési formában részt vevő diákok után járó fejpénz megvonását, csökkentették a duális képzésben részt vevő munkáltatók és iskolák adminisztrációs terheit.
author
Ibos Emese

2018. június 18. 07:04

szakiskola
Illusztrációs felvétel - Somogyi Tibor felvétele

A szakképzésért felelős mesterek hiányára reagálva bevezetik a szakkoordinátor pozíciót, amelyet ezután olyan szakemberek is elláthatnak, akiknek nincs pedagógus végzettségük. Ők a különböző cégeknél felelnek szeptembertől a diákok szakmai képzéséért. Ezentúl a kisebb cégek a nagyobb vállalatokkal közösen is bekapcsolódhatnak a duális képzés rendszerébe. Ismét lehetővé teszik az úgynevezett „vállalati iskolák” létrehozását, ahol az egyes vállalatok maguk vagy más cégek számára képeznének munkaerőt.

 

lubyová

2018. május 11. 12:04

Duális képzés: csak foldozunk

Bár a javaslatot nagy többséggel, 101 szavazattal hagyta jóvá a plénum, az ellenzéki képviselők javaslatait sorra elutasították. Nem támogatták mások mellett Veronika Remišová (OĽaNO) javaslatát sem, aki a duális képzésben részt vevő diákok és a cégek között kötendő szerződések feltételein szeretett volna enyhíteni. A megszavazott törvénytervezet ugyanis arra kötelezi a duális képzésben részt vevő cégeket, hogy minimum a diákok felével előzetes szerződést kössenek a jövőbeni munkaszerződésükről. Az ellenzéki képviselő szerint a törvény ezzel megengedi a duális képzés gyakorlati részét vállaló cégeknek és vállalatoknak, hogy az iskola befejezését követően munkavállalásra kötelezzék a 15 éves diákokat. Sőt, akár három évig is igényt tarthatnak a munkájukra. „Egy ilyen kötelezettség, tekintettel a diákok korára, nemcsak etikátlan, hanem felesleges pszichikai nyomást is gyakorol a duális rendszerbe bekapcsolt diákokra. Ráadásul indokolatlan is, mert az állam megtéríti a cégeknek a diákok képzését, a fejpénz mellé adókedvezményt is kapnak” – érvelt a képviselő, aki arra is rámutatott, hogy a diákok, csak magas büntetés árán mondhatják fel a 15 éves korukban megkötött elő munkaszerződést.

 

Martina Lubyová

2018. április 21. 16:45

Változások a szakiskolákban: vonzóbb lesz a duális képzés

A szakközépiskolák és a szakemberek is elengedhetetlennek tartották a három éve jóváhagyott, a duális képzésről szóló jogszabály módosítását. Ugyanakkor a módosítások sem garantálják, hogy Szlovákia teljesíteni tudja azt a vállalást, mely szerint 2020-ig 12 ezer diákot kapcsol be a duális képzésbe. Két év alatt ugyanis közel 10 ezer diákot kellene bevinni a rendszerbe, melyben jelenleg az oktatási tárca adatai alapján mindössze 2700 diák tanul.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Már hónapok óta zajlanak a tárgyalások az egészségügyi dolgozók béremeléséről, de úgy tűnik, hogy Matovičéknak egyelőre csak a nővérek fizetéséről sikerült megegyezniük

Matovič béremelést ígért a nővéreknek

f

Ebben az esetben a fizetése többszörösét is megkaphatja!

A bőrön keresztül juttathatók be gyógyszerek a szervezetbe

Nem téríti meg az állam a rákbetegek életét megmentő gyógyszert

megerőszakolás

BORZALOM: Betört egy családi házba, majd brutálisan megerőszakolta a bent alvó 18 éves lányt

bérlakás

Tizenhat új bérlakás készül Komárom központjában

policia

Gázrobbanás történt Vereknyén

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.