Megegyezett a kormány a bankokkal a törlesztőrészletek halasztásáról

eduard heger

Az új típusú koronavírus-járvány idején a bankok ügyfelei (polgárok, önálló keresőtevékenységet folytató személyek, kisvállalatok) kérvényezhetik a hiteltörlesztés későbbre halasztását.

A halasztás maximális ideje kilenc hónap lehet. A bankok a meghatározott feltételek mellett kötelesek lesznek elfogadni az ilyen kérvényeket. A halasztást kérvényezők nem minősülhetnek nem fizetőknek. Az érintős fizetés értékhatárának az emelésére is minél előbb sort akarnak keríteni. Ennek értelmében a jelenlegi 20 eurós értékhatár 50 euróra emelkedne. A kormány és a bankok egyeztetésének az eredményéről Igor Matovič kormányfő és Eduard Heger pénzügyminiszter (mindketten OĽaNO) tájékoztatott pénteken több bank képviselőjével együtt.

A törlesztés vírushelyzet miatti elhalasztásának feltétele, hogy a kérelmezőnek nem lehet a kérelem beérkezésétől számított, több mint 30 napos elmaradása a törlesztőrészletek fizetésében. Az adós ezenkívül nem lehet 100 eurónál nagyobb összeggel elmaradva más hitel törlesztésében sem, ugyanannál a hitelezőnél.

A törlesztés halasztását természetes személyek, vállalkozók, illetve maximum 250 alkalmazottal rendelkező kis- és középvállalatok kérvényezhetik. A kérelmet az adósok bármelyike beadhatja. Az a cél, hogy a kérelmet ne csak az a személy adhassa be, akinek folyósították a hitelt, hanem a hitel más kérelmezője is.

Matovič szerint a törlesztés halasztását könnyű lesz kérelmezni, és nem kell „már holnap” a bankba menni, mivel a halasztással kapcsolatos kérvényt a járvány idején bármikor be lehet adni. „Mindenkire ugyanazok a feltételek fognak vonatkozni, nem kerül hátrányba az, aki később kérvényezi a halasztást” – figyelmeztetett a miniszterelnök.

A kormányfő elmondta: a hiteltörlesztés elhalasztott részleteit a hitelező a hitel futamidejének a végéhez „rendelheti hozzá”, vagy a törlesztőrészlet összegét is arányosan megemelheti a törlesztés egész idejére, amelyet a vírushelyzet megoldása után fog majd fizetni. A részletfizetés későbbre halasztása nem jelenti ennek elengedését – hangsúlyozta a kormányfő.

A kormányfő arra szólított fel mindenkit, hogy a törlesztés elhalasztását felelősségteljesen mérlegelje. A kérvény benyújtása ugyan ingyenes, de a bankok a meghosszabbított hiteltörlesztés idejére is felszámolják a kamatot.

Matovič nagyra értékelte a bankok készséges hozzáállását a törlesztőrészletek egységes elhalasztásával kapcsolatban. Mint elmondta, a bankok nem szabták feltételként az ún. banki különadó eltörlését. „Nem mondom, hogy nem beszéltünk róla, de az egyik dolog nem jelentette a másik feltételét” – mondta a kormányfő.

Heger azt közölte, hogy lízingtársaságokkal még folynak az egyeztetések, és ezek eredményeiről a pénzügyi tárca egy különálló sajtótájékoztatón fog beszámolni - előreláthatólag jövő héten.

Matovič elmondása szerint a hiteltörleszés elhalasztása az ún. kisebb ügyfeleket érinti. „A kormány és a bankok jövő héten fognak tárgyalni a nagy cégek finanszírozásáról” - jelezte a kormányfő.

„Úgy gondolom, hogy a (javasolt) kilenc hónap elegendő idő arra, hogy felszámoljuk a járványt. Ha mégsem így lesz, reagálni fogunk a helyzetre. Jelenleg úgy véljük, hogy ez az időkeret elegendő teret ad a számunkra ahhoz, hogy megbirkózzunk a helyzettel” – tette hozzá Heger arra az újságírói kérdésre reagálva, hogy miért épp kilenc hónapot javasoltak a részletfizetés elhalasztására.

A kormány már a jövő héten tárgyalni fog a javaslatról, amely ezt követően a parlament elé kerülhet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?