Közélet

Megbukott a Radičová-kormány

Pozsony | Nem szavazta meg a parlament a mentőcsomagot, megbukott Iveta Radičová kormánya. A 124 jelen lévő képviselőből csak 55 voksolt az euróvédőgátra, tehát ennyien szavaztak bizalmat a kormánynak. Kilencen a javaslat ellen szavaztak, senki sem tartózkodott, 60 képviselő pedig nem szavazott. Az euró máris gyengült a döntés hírére. Az SDKÚ-DS, a Híd és a KDH tárgyalni fog a Smerrel a mentőcsomagról.  
ÚJ SZÓ ONLINE

2011. október 12. 00:11

koronavírus

Az elnöklő Pavol Hrušovský (KDH) parlamenti alelnök kérte a parlamenti grémium összehívását, de Pavol Paška, a Smer-SD frakcióvezetője fél óra szünetet kért a tanácskozás előtt.

Sulík: milliárdokat mentettünk meg

Richard Sulík, a mentőcsomagot ellenző Szabadság és Szolidaritás (SaS) elnöke a szavazás után azonnal sajtóértekezletet kezdett. "Több mint 300 milliárd eurót mentettek meg az európai adófizetőknek, amely összeget egyébként magántulajdonú bankok javára fordítottak volna" - mondta a németre és angolra is tolmácsolt sajtótájékoztatón. Hangsúlyozza, a bankok megsegítésére nem kaptak megbízatást, csak a szlovák polgárok érdekeinek védelmére. A politikus szerint nem igaz, hogy nem ajánlottak más megoldást.

Az SaS elnöke leszögezte, nem pártja idézte elő a helyzetet, mert nem ők kötötték össze a mentőcsomagot és a bizalmi szavazást. Megismételte, hogy nem támoagtnak olyan megoldást, amely nagy kárt okoz Szlovákiának. Ha a többi kormánypárt összefog az ellenzéki Smer-SD-vel, akkor az SaS lesz az egyetlen hiteles ellenzéki párt.

Az SaS vezetője nem mond le házelnöki posztjáról.

Fico: Radičovát terheli a felelősség a mentőcsomag elutasításáért

Robert Fico, a Smer-SD a szavazás utáni sajtóértekezletén kijelentette: mindig a kormány felel a kormányzásért. Iveta Radičová okozta azt, hogy nem fogadták el a mentőcsomagot, és ettől a felelősségtől már soha nem szabadul. Most a koalíción a sor, hogy a további lépéseket illetően javaslatot tegyen. Az államfőnek ilyenkor alkotmányos kötelessége, hogy leváltsa a a kormányt.

Arra a kérdésre, lát-e esélyt a mentőcsomag néhány napon belüli elfogadására (egy új szavazással), Fico csak annyit mondott: "Minden a kormánykoalíció kezében van".

Az SDKÚ-DS, a Híd és a KDH tárgyalni fog a Smerrel a mentőcsomagról, Sulík lemondását követelik

Iveta Radičová miniszterelnök az SDKÚ-DS, a Híd és a KDH elnökeivel együtt tartott sajtótájékoztatót.

Mit értek el? - tette fel a kérdést Iveta Radičová miniszterelnök az SaS-szel kapcsolatban. Az olyan döntést, mint amilyen született, szerinte egyetlen felelősségteljes miniszterelnök sem írja alá. A válság szerinte csak nemzetközi együttműködéssel küzdhető le: "Tizenhét euróövezeti ország kormánya és 16 ország parlamentje buta? - kérdezte. Meggyőződése, hogy a kormány mindig képes volt és más összetételben képes is lesz felelősségteljesen dönteni a problémákról. Világos feltételeket tárgyalt ki görög hitellel kapcsolatban. Radičová alázattal, de emelt fővel fogadja el a szavazás eredményét. Hangsúlyozta, kompromisszumot kínált az SaS-nek. A kormányfő lemondásra szólította fel Sulíkot a házelnöki posztról.

Dzurinda: Sulík hazárdjátéka hatalmas károkat okozott
Mikuláš Dzurinda, az SDKÚ-DS elnöke szerint "Sulík úr politikai hazárdjátéka" hatalmas gazdasági károkat okoz minden egyes polgárnak, ezért biztositani kell, hogy minimalizálható legyen ez a kár. Figyelmeztetett, új többség alakult a parlamentben: Smer-SaS-SNS.

Bugár: a mentőcsomag az elsődlegesen fontos
Bugár Béla, a Híd vezetője szerint az SaS nem tanult meg felelősségteljes politikát csinálni. A mentőcsomag elutasítására már az amerikai tőzsdék is negatívan regáltak. Bugár közölte, Dzurindát megbízzák, hogy kezdeményezzen tárgyalást a Smerrel a mentőmechanizmus mielőbbi elfogadásáról. Ez az elsődlegesen fontos lépés, a továbbiak csak ezt követhetik.
Kollégáihoz hasonló hangnemben nyilatkozott Ján Figeľ, a KDh elnöke is. Követelte a házelnök lemondását.

Sulík nyilatkozattal készül

A Sme információi szerint Richard Sulík nyilatkozatban válaszol koalíciós partnerei sajtóértekezletére, amelyen azt követelték, hogy Sulík mondjon le a házelnöki posztról, és távozzanak az SaS miniszterei is.

Mi következhet?
A kormány jelenlegi összetételében biztosan nem folytatja munkáját. Elképzelhető, hogy új miniszterelnököt keresnek, de az is lehet, hogy előrehozott választásokat hirdetnek, kisebbségi vagy szakértői kormány alakul. Radoslav Procházka (KDH), a parlament alkotmányjogi bizottságának elnöke a TA3 hírtelevíziónak megerősítette, hogy ilyen esetben a kormány mindaddig a helyén marad, amíg az újat nem nevezik ki. Procházka szerint a Smer nem éri be kevesebbel, mint azzal, hogy előrehozott választásokat tartsanak. Arra lát esélyt, hogy a parlament a mentőcsomagot még az Európai Unió október 23-ára tervezett csúcsértekezlete előtt megszavazza.

Az euró máris megérezte

Az euró azonnal a szavazás után 1,367-ről 1,364-ra gyengült a dollárral szemben, egyes kereskedők szerint ez viszonylag nagy esés 20 perc alatt akkor, amikor a New York-i tőzsdén befejeződik.

 

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Mészáros András

Mészáros: Az Akadémiának kritikusnak kell lennie

D4/R7
Frissítve

Leállnak-e a Beneš-dekrétumok alapján indított földelkobzások?

remdesivir

Először kezeltek koronavírusos beteget remdesivir hatóanyagú gyógyszerrel Szlovákiában

Dunaszerdahely

Önkormányzati nem a Montekid óvodára Dunaszerdahelyen

Saját házában lopták meg a 75 éves nénit

Kétszáz ember került karanténba egy trencséni idősotthonban

Freund Tamás

Nem akar politizálni az MTA új elnöke

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.