Közélet

Megbukott a Radičová-kormány

Pozsony | Nem szavazta meg a parlament a mentőcsomagot, megbukott Iveta Radičová kormánya. A 124 jelen lévő képviselőből csak 55 voksolt az euróvédőgátra, tehát ennyien szavaztak bizalmat a kormánynak. Kilencen a javaslat ellen szavaztak, senki sem tartózkodott, 60 képviselő pedig nem szavazott. Az euró máris gyengült a döntés hírére. Az SDKÚ-DS, a Híd és a KDH tárgyalni fog a Smerrel a mentőcsomagról.  
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2011. október 12. 00:11

Az elnöklő Pavol Hrušovský (KDH) parlamenti alelnök kérte a parlamenti grémium összehívását, de Pavol Paška, a Smer-SD frakcióvezetője fél óra szünetet kért a tanácskozás előtt.

Sulík: milliárdokat mentettünk meg

Richard Sulík, a mentőcsomagot ellenző Szabadság és Szolidaritás (SaS) elnöke a szavazás után azonnal sajtóértekezletet kezdett. "Több mint 300 milliárd eurót mentettek meg az európai adófizetőknek, amely összeget egyébként magántulajdonú bankok javára fordítottak volna" - mondta a németre és angolra is tolmácsolt sajtótájékoztatón. Hangsúlyozza, a bankok megsegítésére nem kaptak megbízatást, csak a szlovák polgárok érdekeinek védelmére. A politikus szerint nem igaz, hogy nem ajánlottak más megoldást.

Az SaS elnöke leszögezte, nem pártja idézte elő a helyzetet, mert nem ők kötötték össze a mentőcsomagot és a bizalmi szavazást. Megismételte, hogy nem támoagtnak olyan megoldást, amely nagy kárt okoz Szlovákiának. Ha a többi kormánypárt összefog az ellenzéki Smer-SD-vel, akkor az SaS lesz az egyetlen hiteles ellenzéki párt.

Az SaS vezetője nem mond le házelnöki posztjáról.

Fico: Radičovát terheli a felelősség a mentőcsomag elutasításáért

Robert Fico, a Smer-SD a szavazás utáni sajtóértekezletén kijelentette: mindig a kormány felel a kormányzásért. Iveta Radičová okozta azt, hogy nem fogadták el a mentőcsomagot, és ettől a felelősségtől már soha nem szabadul. Most a koalíción a sor, hogy a további lépéseket illetően javaslatot tegyen. Az államfőnek ilyenkor alkotmányos kötelessége, hogy leváltsa a a kormányt.

Arra a kérdésre, lát-e esélyt a mentőcsomag néhány napon belüli elfogadására (egy új szavazással), Fico csak annyit mondott: "Minden a kormánykoalíció kezében van".

Az SDKÚ-DS, a Híd és a KDH tárgyalni fog a Smerrel a mentőcsomagról, Sulík lemondását követelik

Iveta Radičová miniszterelnök az SDKÚ-DS, a Híd és a KDH elnökeivel együtt tartott sajtótájékoztatót.

Mit értek el? - tette fel a kérdést Iveta Radičová miniszterelnök az SaS-szel kapcsolatban. Az olyan döntést, mint amilyen született, szerinte egyetlen felelősségteljes miniszterelnök sem írja alá. A válság szerinte csak nemzetközi együttműködéssel küzdhető le: "Tizenhét euróövezeti ország kormánya és 16 ország parlamentje buta? - kérdezte. Meggyőződése, hogy a kormány mindig képes volt és más összetételben képes is lesz felelősségteljesen dönteni a problémákról. Világos feltételeket tárgyalt ki görög hitellel kapcsolatban. Radičová alázattal, de emelt fővel fogadja el a szavazás eredményét. Hangsúlyozta, kompromisszumot kínált az SaS-nek. A kormányfő lemondásra szólította fel Sulíkot a házelnöki posztról.

Dzurinda: Sulík hazárdjátéka hatalmas károkat okozott
Mikuláš Dzurinda, az SDKÚ-DS elnöke szerint "Sulík úr politikai hazárdjátéka" hatalmas gazdasági károkat okoz minden egyes polgárnak, ezért biztositani kell, hogy minimalizálható legyen ez a kár. Figyelmeztetett, új többség alakult a parlamentben: Smer-SaS-SNS.

Bugár: a mentőcsomag az elsődlegesen fontos
Bugár Béla, a Híd vezetője szerint az SaS nem tanult meg felelősségteljes politikát csinálni. A mentőcsomag elutasítására már az amerikai tőzsdék is negatívan regáltak. Bugár közölte, Dzurindát megbízzák, hogy kezdeményezzen tárgyalást a Smerrel a mentőmechanizmus mielőbbi elfogadásáról. Ez az elsődlegesen fontos lépés, a továbbiak csak ezt követhetik.
Kollégáihoz hasonló hangnemben nyilatkozott Ján Figeľ, a KDh elnöke is. Követelte a házelnök lemondását.

Sulík nyilatkozattal készül

A Sme információi szerint Richard Sulík nyilatkozatban válaszol koalíciós partnerei sajtóértekezletére, amelyen azt követelték, hogy Sulík mondjon le a házelnöki posztról, és távozzanak az SaS miniszterei is.

Mi következhet?
A kormány jelenlegi összetételében biztosan nem folytatja munkáját. Elképzelhető, hogy új miniszterelnököt keresnek, de az is lehet, hogy előrehozott választásokat hirdetnek, kisebbségi vagy szakértői kormány alakul. Radoslav Procházka (KDH), a parlament alkotmányjogi bizottságának elnöke a TA3 hírtelevíziónak megerősítette, hogy ilyen esetben a kormány mindaddig a helyén marad, amíg az újat nem nevezik ki. Procházka szerint a Smer nem éri be kevesebbel, mint azzal, hogy előrehozott választásokat tartsanak. Arra lát esélyt, hogy a parlament a mentőcsomagot még az Európai Unió október 23-ára tervezett csúcsértekezlete előtt megszavazza.

Az euró máris megérezte

Az euró azonnal a szavazás után 1,367-ről 1,364-ra gyengült a dollárral szemben, egyes kereskedők szerint ez viszonylag nagy esés 20 perc alatt akkor, amikor a New York-i tőzsdén befejeződik.

 

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Aláírta a memorandumot a kormány és az orvos szakszervezet
Frissítve

Aláírta a memorandumot a kormány és az orvos szakszervezet (FOTÓK)

Slovnaft k

Új különadó az energiacégeknek

Pozsonyi Egyetemi Kórház

A Pozsonyi Egyetemi Kórház közel összes orvosa visszavonta felmondását

Halász Béla

„Mindenkivel partneri viszonyra törekszem” – interjú Halász Bélával

AIDS

December 1.: Világnap az AIDS ellen

Új Szó

Miről ír a csütörtöki Új Szó?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.