Közélet

Még mindig sok politikus esik mézcsapdába

Pozsony | Boris Kollár házelnök humorba fojtott pikírtséggel reagált a minap arra az újságírói kérdésre, hogy nem tart-e attól, hogy „honey-trapbe” úgynevezett mézcsapdába csalják őt – azaz ráállítanak egy nőt, aki érzékeny információkat szerez róla, majd megzsarolja őt vele. A reakció sajátos volt, ám a módszer egyáltalán nem az, az ilyen hírszerzői praktikáknak nemcsak a világpolitikában, de Szlovákiában is vannak hagyományai.
Finta Márk

2020. szeptember 25. 12:00

Boris Kollár
- TASR-felvétel

A bibliai Delila, Mata Hari, vagy épp – legalábbis a népszerű pletyka szerint – Karády Katalin – a titkosszolgálatok és más hírszerző szervezetek már ősidők óta használják a női szexualitást és csáberőt információszerzésre. Ám gyakran nem csak erről van szó: a „honey-trap” módszer nemcsak hírszerzési, hanem gyakran zsarolási eszköz is, hiszen kompromittáló helyzetbe hozza a célszemélyt.
Szlovákiában főleg ez utóbbinak vannak hagyományai, és az utóbbi időben prominens célpontja is – igaz, a legutóbbi esetekben csak a módszer titkosszolgálati, a feltételezett megrendelő nem. Marián Kočner például előszeretettel és meglehetősen gyakran élt a trükkel, elég, ha csak Alena Zsuzsová tevékenységének célszemélyeire gondolunk, René Vaněk ügyészre, Martin Glváč volt házelnökhelyettesre, Andrej Dankóra, a parlament exelnökére, vagy épp Daniel Lipšic volt politikusra – többen részben vagy egészben be is dőltek Zsuzsovának, és nagyon érzékenyen érintette őket a dolog.

A mézescsupor aranykora

A kommunista Csehszlovákiában az ŠtB bevett módszere volt, hogy a célszemélyeket, vagy épp azokat az embereket, akikre nyomást akart gyakorolni, a szexualitás fegyverével vette célba, gyakran kifejezetten eredményesen. A módszer alkalmazása a rendszerváltás után visszaszorult, a szövetségi titkosszolgálat ritkán alkalmazta, ám miután az önálló Szlovákia miniszterelnöke Vladimír Mečiar lett, és újraépítették a hírszerzés és titkosszolgálat struktúráit, ismét bevett szokás lett az alkalmazása. Az Ivan Lexa és Jaroslav Svěchota fémjelezte SIS ismét elővette a fiókból a mézcsapda intézményét, és a feltételezések szerint kifejezetten gyakran be is vetették.

A társadalom szerkezete akkoriban rendkívül turbulensen alakult át, és volt is ki ellen alkalmazni: rengeteg új politikus, vagy az új rendszert kihasználó, hirtelen meggazdagodott és befolyásos ember jelent meg, megváltozott a „pozsonyi elit” szerkezete is. Az akkori mobilrendszerek még nagyon sérülékenyek voltak, könnyedén működött a lehallgatás, ráadásul ekkor főleg azoknak volt ilyen telefonjuk, akik gazdagok és befolyásosak voltak, így a Lexa vezette titkosszolgálat viszonylag gyorsan ki tudta alakítani a célszemélyek elsődleges körét. Ezeket az embereket aztán általában passzív módon figyelték meg, de voltak olyan politikusok, üzletemberek, akiket operatívan „hajszoltak” bizonyos élethelyzetekbe, és bevetették a honey-trap módszerét, hogy olyan dolgokat provokáljanak ki belőlük, amivel aztán befolyást szerezhettek felettük. Ilyenkor pedig nemcsak nőket alkalmaztak, hanem esetenként férfiakat is női célszemélyek, esetleg homoszexualitásukat titkoló férfiak manipulálására is. A titkosszolgálatnak viszonylag szabad keze volt a kifejezetten megengedő törvény miatt, a csúcspont pedig akkor következett be, mikor az úgynevezett „52-es osztály”, az ilyen operatív eljárásokat kezelő szervezeti egység tulajdonképpen önállósodott, és néha még az egyébként is nagyon szabad titkosszolgálati törvény határait is feszegette teljesen önkényes eljárásaival.

A 90-es évek ezzel kapcsolatos történeteit paradox módon épp az a Peter Tóth korábbi újságíró és SIS-ügynök foglalta össze egy könyvben, akinek köze volt Marián Kočner viselt ügyeihez is. A könyvben ír egyebek mellett arról is, hogyan csípett el a Mečiar-rezsim 52-es kommandójának kamerája néhány túl hangos ellenzéki politikust vagy üzletembert konspirációs lakásokban, pikáns helyzetekben. Ám Tóth arról is ír, hogy volt felvétel a Mečiar-kormány egyik miniszteréről is.

Változnak az idők

A politikai és technológiai változásoknak köszönhetően azonban ez a nyers módszer is átalakult egy idő után. Radovan Bránik biztonsági szakértő szerint a mobilok és az internet elterjedésével a honeytrapet már összehasonlíthatatlanul kevesebbszer használják az ilyen explicit kompromittáló anyagok beszerzésére, és leginkább a digitális kommunikációra szűkült a tér. Finomodott az eljárás is, a cél nem feltétlenül az, hogy lefilmezzék a célszemélyt, inkább valamilyen módon provokálni akarják: a virtuális térben az emberek ugyanis sokszor óvatlanabbak. Ezzel párhuzamosan a lehetőség könnyebbé vált azok számára is, akik nem rendelkeznek a titkosszolgálatok erőforrásaival: a közösségi oldalakon ugyanis bárki létre tud hozni kamuprofilt, álidentitást, amivel aztán befolyásos emberek közelébe férkőzhet. Valószínű tehát, hogy továbbra is rengeteg olyan prominens ember van az országban, akiről létezik valamiféle kompromittáló csevegés, esetleg fénykép, amivel zsarolni lehet, befolyásolni lehet – ez pedig azért potenciális veszélyforrás, mert ezekről a dolgokról nem szerzünk tudomást, ha az illető együttműködik a zsarolójával.

A Kollár-módszer

„Ha szép a nő, még le is fekszem vele” – jegyezte meg Boris Kollár házelnök, mikor arról kérdezték, nem tart-e attól, hogy ráállítottak valakit. A politikusról márpedig a múltban is kiderült, hogy megkörnyékezték – Alena Zsuzsovával például találkozott is. A parlament elnökén azonban technikai szempontból elég nehéz fogást találni, hiszen minden ilyen ügyét nyilvánosan vállalja, és mivel imidzsének szerves részét képezi promiszkuitása, a kísérletek nagy része egyelőre lepattan róla.

Bránik azonban figyelmeztet: a politikusok nagy része abszolút sebezhető. Az ilyen helyzetbe kerülő politikusoknak nehéz dolguk van, de a legjobb, amit tehetnek, ha a Közjogi Méltóságokat Védő Hivatalhoz fordulnak – ennek a szervezeti egységnek ugyanis kötelessége foglalkozni az ilyen esetekkel, és az eszköztáruk és törvényi jogosítványaik is megvannak a helyzet kezeléséhez. A legszerencsésebb ilyen esetben az, ha már a gyanús kommunikáció elején hallgat az érintett az ösztöneire, és a hivatalhoz fordul. „A baj az, hogy nagyon sok politikus szégyelli a dolgot és fél” – zárja Bránik.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Igor Matovič
Frissítve

A kormány elfogadta a szakértők javaslatait

Az elzártságban még fontosabb a segítség

Az elzártságban még fontosabb a segítség

A lakóingatlanok négyzetméteréért 2020-ban 1762 eurót kértek.

A járvány alatt is drágulnak az ingatlanok

Zuzana Čaputová

Čaputová: Elengedhetetlen, hogy a kormány önreflexiót gyakoroljon

szegénység

Szégyenpír az arcon – már a magzatot is sújtja a szegénység

NB I

Véget ért a Puskás Akadémia győzelmi sorozata

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.