Még ki sem nevezték őket, de máris az új miniszterekről vitáznak

Branislav Gröhling
Pozsony |

Eduard Heger (OĽaNO) kormányfő venné át ideiglenesen az oktatási minisztérium irányítását. A gazdasági, az igazságügyi és a külügyi tárca élére a koalíció pártfüggetlen szakértőket nevezne ki.

A miniszterelnök a szlovák közszolgálati rádió szombati vitaműsorában megerősítette, hogy megkérte Zuzana Čaputová köztársasági elnököt, ideiglenesen őt bízza meg az oktatási tárca irányításával. A további három megüresedett miniszteri pozícióra is ajánlott már jelölteket az államfőnek, de azok nevét csak a következő napokban szerette volna nyilvánosságra hozni. Az oktatási minisztériummal kapcsolatban pedig azt mondta, addig vezetné a tárcát, amíg a koalícióban nem sikerül megállapodni a megfelelő jelölt személyéről.

A Denník N napilap azonban vasárnap nyilvánosságra hozta a névsort, amelyet Heger elküldött az elnöki palotába, Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter pedig a Markíza vitaműsorában megerősítette a lista hitelességét. Ezek alapján az igazságügyi minisztérium élére Viliam Karas, a Szlovák Ügyvédi Kamara (SAK) elnöke kerülne, a külügyi tárcát Rasitlav Káčer prágai nagykövet vezetné, a gazdasági minisztérium irányítását pedig Karol Hirman energetikai szakértőre bíznák.

Megosztó jelölt

A jelöltek személyével kapcsolatban megoszlanak a vélemények. Hirmant például a leköszönő gazdasági miniszter, Richard Sulík is megfelelő jelöltnek tartja. Az SaS vezetője a Joj televízió politikai vitaműsorában elárulta, már meg is hívta őt a minisztériumba, hogy bemutassa a gazdasági tárca legfontosabb kihívásait. Sulík szerint Hirman nagyon jól ért az energetikai problémákhoz, ezért a jelenlegi válsághelyzetben jól jönne a szakértelme. Viliam Karas jelöltségével kapcsolatban azonban az SaS-en belül már nem ilyen nagy az optimizmus: Miroslav Žiak parlamenti képviselő a TA3 vasárnapi beszélgetőműsorában azt mondta, az ügyvédi kamara vezetője Maroš Žilinka főügyész támogatója, ami szerinte nem jelent túl jó irányt, és nem is érti, hogy az OĽaNO-t mint korrupcióellenes mozgalmat miért nem zavarja ez a tényMária Kolíková (SaS) leköszönő igazságügyi miniszter is azt mondta, aggódni fog a bírósági reformért, ha Karas lesz az új miniszter. Igor Matovič viszont kiállt Karas mellett, szerinte az ügyvédi kamara elnökeként probléma nélkül át tudja venni az igazságügyi tárca vezetését.

Gröhling felháborodott

Nagy vita alakult ki amiatt is, hogy Branislav Gröhlinget ideiglenesen Heger váltaná. A leköszönő oktatási elfogadhatatlannak tartja, hogy Heger a kormány vezetése mellett, „félmunkaidőben” még az oktatási minisztériumot is irányítsa.

„Éppen ellenkezőleg, az oktatásügy egy felkészült és határozott minisztert érdemel, aki átveszi a tárcát és annak összes feladatát”

– üzente a leköszönő miniszter a Facebookon.

 

Megjegyezte, már két hónapja készíthetné az utódját a rá váró kihívásokra, az energiaválságtól kezdve a koronavíruson át egészen az ukrán diákok elhelyezésééig, de erre mindeddig nem került sor, mivel a koalíció még egyetlen jelöltet sem mutatott be neki. Emlékeztetett, a következő miniszternek 2023 tavaszáig el kell végeznie az előre eltervezett iskolaügyi reformokat, hogy az állam ne essen el az Európai Unió helyreállítási alapjának forrásaitól.

Facebook-politizálás

Gröhling kritikájára végül nem Heger, hanem Matovič reagált, aki a közösségi oldalán azt írta, egyelőre azért nem választottak új oktatási minisztert, mert nem szeretnének elhamarkodott döntést hozni. Végül pedig odaszúrt Gröhlingnek is, a leköszönő tárcavezető korábbi foglalkozásaira utalva:

„Ha önöknek kellene döntenie, és választaniuk kellene egy oktatási szakértő vagy egy kitanult cipész között, aki végül celebek fodrászaként dolgozott, kit választanának? Az én választásom egyértelmű.”

 

Nem sokkal később a pénzügyminiszter egy újabb bejegyzést tett közzé, amelyben már arról beszélt, Gröhling miatt nem kapnak a szülők anyagi segítséget a szakkörök finanszírozására. Matovič úgynevezett családtámogatási csomagjában – amelyben havi 200 eurós támogatást ígértek a gyermekes családok számára – ugyanis havi 60 eurót kaptak volna a szülők, ha valamilyen szakkörbe íratják a gyermekeiket.

 

Az OĽaNO elnöke a Facebook-oldalán azt állította, Gröhling megtiltotta az oktatási minisztérium alkalmazottainak, hogy bármilyen módon elősegítsék az intézkedést, ennek eredményeként pedig az új tárcavezetőnek már nem lesz ideje kidolgozni a részleteket ahhoz, hogy jövőre elindulhasson a támogatás. Matovič szerint azonban a havi 200 eurót így is meg fogják kapni a szülők, mégpedig úgy, hogy a családi pótlék összegét 25 euróról 60-ra emelik, illetve az adóbónuszt is megnövelik. A pénzügyminiszter hozzátette, biztos abban, hogy az SaS nem fog támogatni egy ilyen javaslatot, de reméli, hogy a parlamentben akadnak olyan képviselők, akinek még fontos a családok helyzete.

Személyeskedés

Gröhling nem sokkal később szintén személyeskedő hangvételű bejegyzést tett közzé.

„Örülök, hogy Igor Matovič ma már a második bejegyezésében is velem foglalkozik. Ez azt jelenti, hogy addig is a Facebookon tölti az idejét. Ez még mindig jobb, mintha újabb atombombákat találni ki százmillió eurókért. Köszönöm, hogy legalább egy kis ideig biztonságban van az államkassza”

– üzente.

 

Ezt követően egy újabb bejegyzésben reagált a szakkörök támogatását érintő vádakra. Állította, az oktatási minisztérium munkatársai igenis foglalkoztak Matovič javaslatával, ellátták észrevételekkel. Ezeket azonban a pénzügyminiszter teljesen figyelmen kívül hagyta, és egy olyan javaslattal állt elő, amely további 8 másik törvénnyel ütközik, és amelynek eredményeként akár csalók is meggazdagodhattak volna

 

A törvény értelmében ugyanis bárki tarthatott volna szakköröket, az államnak kötelező lett volna kifizetni a pénzt. Így akár az is előfordulhatott volna, hogy a fasiszta ĽSNS fiataljai tartottak volna történelemoktatási szakköröket.

„Megértem, hogy Igor Matovič frusztrált a saját alkalmatlansága miatt, és valakit hibáztatnia kell a rosszul kidolgozott törvényért. Viszont szeretném, ha nem hazudna a minisztériumi kollégáim munkájáról”

– közölte Gröhling.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!