Ezúttal Matovič került a plágiumbotrány középpontjába – lemond, ha teljesítette ígéreteit

Igor Matovič
Pozsony |

Igor Matovič (OĽaNO) 1998-ban írt diplomamunkájában két publikációt is felhasznált anélkül, hogy azok forrását feltüntette volna – írta a Denník N. A kormányfő az őt ért vádakra válaszolva kijelentette, hogy kész lemondani azt követően, hogy teljesítette választások előtt tett ígéreteit.

A kormányfő 1993 és 1998 között végezte felsőoktatási tanulmányait a pozsonyi Comenius Egyetem Menedzsment Karán.

Arra, hogy Matovič diplomamunkája problémás lehet, először a Hospodárske noviny hívta fel a figyelmet 2012-ben, amikor is rámutattak, a jelenlegi kormányfő munkájának címével már korábban megjelent egy gazdasági szakemberek által közölt kiadvány.

Ekkor Matovič témavezetője, az azóta elhunyt Jozef Komorník, a felröppent gyanú kapcsán megjegyezte, nem észlelt arra utaló jeleket, hogy a diplomamunka plágium lenne. Komorník akkoriban úgy nyilatkozott, Matovič a legjobb diákjai közé tartozott.

Matovič 2012-ben a Hospodárske novinynak adott nyilatkozatában hangsúlyozta, a diplomamunka tárgyát ő maga vetette fel, de az iskola témakínálatából választotta. Amikor azonban rájött, hogy ilyen címmel már létezik egy publikáció, értelemszerűen felhasználta azt munkája írásánál.

Egyúttal elismerte, a szakdolgozat írására elsődlegesen mint feladat tekintett.

„Ennek ellenére a diplomamunka megírására az akkori viszonyokhoz képest is sok időt szenteltem. Nem kértem meg mást, hogy írja meg helyettem, és nem is vásároltam egyet készen, holott megtehettem volna”

– mondta Matovič még 2012-ben.

A Denník N a héten kikérte a kormányfő munkáját az egyetemi könyvtárból, hogy átvizsgálják. Mint írják, az érintett diplomamunkában több oldalt és táblázatot is egyenesen a közgazdászok által közölt könyvből vett át, annak forrásainak feltüntetése nélkül. 

A kormányfő Facebookon reagált a medializált információkra, ahol beismerte, valóban becstelenül szerezte akadémiai fokozatát. Mint írja, kész lemondani, amint teljesítette a választások előtt tett ígéreteit.

„Őszintén szólva, nem tudom, hogy 22 évvel ezelőtt a diplomamunkámban minek nem tüntettem fel a forrását, és ezekből mennyi volt. Ha azonban így van, elloptam valamit, ami nem az enyém, így de facto tolvaj vagyok, ami szomorú és semmiképp sem dicséretre méltó”

– írja a bejegyzésben.

Matovič egyben elismerte, hogy az egyetemi tanulmányai utolsó két évében lemásolt dolgokat, ami miatt valószínűleg vissza kellene adnia a titulusát. „Elnézést kérek minden tisztességes diáktól, aki mindenféle másolás, súgás vagy más trükközés nélkül képes volt elvégezni az egyetemet. Őszintén csodálom önöket” – zárta Matovič.

Juraj Šeliga (Za ľudí), a parlament alelnöke szörnyű szégyennek nevezte azt, ami Matovič diplomájáról kiderült. „Nem akarom, hogy Fico vagy Pellegrini visszatérjen, pláne nem, hogy a fasiszták jöjjenek, de ez szörnyű szégyen. Elnézést. Sajnálom, ami az elmúlt három hétben történt” – írta a közösségi hálón. „Csak azt tudom, hogy kezdenem kell ezzel valamit. Ez az a politikai kultúra, amit akartunk? Így néz ki a felelősségvállalás? Hát nem jutottunk messzire” – tette hozzá.

A médiában megjelent információk szerint a miniszterelnök adórendszerről írott diplomamunkája plágium. Állítólag két, közgazdászok által írt könyvből is átemelt bele részleteket.

(Denník N, TASR, mr)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?