Matovič bemutatta az új családtámogatási reformot

matovic
Pozsony |

Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter vasárnap bemutatta a készülő adóreform első részletét, amellyel a családok anyagi helyzetének stabilizálását szeretné bebiztosítani.

Matovič nagyszabású adóreformja több részletből áll, az első a nehéz anyagi helyzetben lévő családok megélhetési problémáira jelentene megoldást. Az intézkedéscsomag részeként emelkedne a gyermekgondozási segély, a jelenlegi 25,5 euróról 30-ra a 18 év alatti, 50-re pedig a 18 év feletti gyermekek esetében. A pénzügyminiszter továbbá elmondta, szeretné, ha a szegény családban élő gyermekek tehetsége sem kallódna el, ezért a szülők havonta 70 eurót igényelhetnek a különféle kurzusok és sporttevékenységek finanszírozására.

matovic

Az adóbónusz összege szintén 70 euróra nőne minden 18 év alatti gyermek után. Végül pedig az úgynevezett rekreációs bónusz összegét növelnék, a jelenlegi 6 euróról 30 euróra.

Az intézkedéscsomag tehát havi 200 eurós támogatást jelentene azon családok számára, ahol legalább az egyik szülő dolgozik. A rekreációs bónusz és a gyermekek tehetséggondozása után fizetendő pénzösszeg egy speciális kártyára érkezne, a másik két támogatást pedig készpénzben kapnák meg a szülők.

„Képzeljünk el egy kétgyermekes, minimálbérért dolgozó édesanyát. A nettó bérével és a szociális juttatásokkal együtt havonta 623 euróból kell gazdálkodnia. A reform után ez az összeg 909 euróra nőne”

– jelentette ki a pénzügyminiszter.

A reform évi 1,2 milliárd euróval terhelné az állami költségvetést. Matovič egyebek mellett a védelmi minisztérium büdzséjét vágná meg mintegy 200 millió euróval.

A pénzügyminiszter sajtótájékoztatóján részt vevő Boris Kollár (Sme rodina) elmondta, egyetért az új családtámogatási reformmal. Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter nem kívánta kommentálni a tervet, azt mondta, előbb szeretné látni a reform részleteit. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?