Már csak pár nap maradt az egészségbiztosító-váltásra

70 milliós veszteséget jelentettek az egészségbiztosítók március végén – büntetőeljárás indult

Szeptember végéig lehetséges benyújtani a kérelmet.

Az állami tulajdonban levő Általános Egészségbiztosító, illetve a Dôvera és az Union magán egészségbiztosító közül választhatnak a lakosok. Az Egészségügyi Felügyeleti Hivatal (ÚDZS) arra kéri az embereket, hogy legyenek körültekintőek.

„Sokszor kapkodva, a következményekre nem gondolva írják alá a jelentkezési lapot a biztosítóval az ügyfelek, megadják személyes adataikat, aztán pedig azt mondják, hogy nem ők írták alá a jelentkezési lapot, az aláírásukat meghamisították és így tovább. Aki úgy gondolja, hogy visszaéltek a személyes adataival, annak azt javasoljuk, tegyen feljelentést a rendőrségen. Október 31-ig bármikor indoklás nélkül visszavonható a jelentkezési lap" – mondta Renáta Bláhová, az ÚDZS elnöke.

Bláhová rámutatott, előfordultak már olyan esetek, amikor az ügyfél tudta nélkül történt meg a biztosítóváltás, vagy amikor a közösen kitöltött jelentkezési lapon hamis vagy félrevezető információkat adott meg a kitöltésben segédkező személy. Bláhová azt javasolja, az ilyen eseteket jelentsék a hatóságnak. „Szeretnénk hinni, hogy az újonnan elfogadott jogszabályoknak megfelelően az egészségbiztosítók hatékony intézkedéseket hoztak az ilyen tisztességtelen gyakorlatok ellen, és az idei kampány tisztességesebb lesz" – tette hozzá.

Egészségbiztosítót évente egyszer lehet váltani, és csak egy biztosítóhoz lehet kérvényt benyújtani. Ha egy ügyfél több biztosítóhoz is jelentkezett, szeptember 30-ig vissza kell vonnia a kérvényeket, és egy biztosítót kell megjelölnie. Ha ezt elmulasztja, az összes kérvényét érvénytelennek tekintik. A változás a következő év január 1-jén lép érvénybe. A biztosított köteles tájékoztatni a munkáltatóját a változásról.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?