Közélet

Már a sárga járások lesznek többségben

Pozsony | Továbbra is visszaszorulóban van a járvány, a javulás az országos és a regionális mutatóknál egyaránt megfigyelhető.
Nagy Roland

2021. június 9. 18:30

koronavírus
A kulcsfontosságú mutatók továbbra is javulnak - TASR-felvétel

A fertőzöttek hétnapos átlaga 198-ra csökkent, a kórházakban pedig már csak 314 személyt tartanak bent a koronavírus miatt. További jó hír, hogy a bent fekvő betegek közül már csak 28-an szorulnak lélegeztetőgépre. A járvány visszaszorulására utal az a tény is, hogy a reprodukciós szám 0,8 és 0,84 között mozog. Amíg ez a mutató nem emelkedik 1 fölé, addig nem is kell számítani az esetszámok megnövekedésére.

Egyharmados átoltottság

A járványkezelés szempontjából további jó hír, hogy a beoltottak száma emelkedik, az oltási kedv pedig láthatóan növekszik. Szlovákiában már több mint 1,8 millió személy kapta meg a vakcinák első dózisát, ami azt jelenti, hogy a teljes lakosság több mint egyharmada már védettnek számít. A második dózist illetően szintén sikerült átlépni az egymilliós határt.

Az oltási kedvre pozitívan hatott, hogy az elektronikus váróteremben már a 12 és 15 év közötti korosztály is regisztrálhat, ennek eredményeként a várakozók száma ismét megközelítette a százezret. Az egészségügyi minisztérium ráadásul elérhetővé tette a Szputnyik V orosz vakcinát a 60 év felettieknek is, így a jelentkezők száma várhatóan a következő napokban is emelkedni fog. A tárca korábban azzal érvelt, hogy a gyártó nem teszi lehetővé a 60 év felettiek vakcinázását, most azonban Zuzana Eliášová szóvivő szerint az orosz fél pótolta a hiányzó dokumentációt, aminek köszönhetően már a legidősebb korosztály is jelentkezhet.

A kedvező tendenciák következtében júliusra átalakulhat Szlovákia tesztelési stratégiája is. Vladimír Lengvarský (OĽaNO) egészségügyi miniszter szerint a hónap végéig jelentősen csökkenhet a mobil mintavételi pontok száma, és elsősorban PCR-teszteket végeznek majd. 

Besárgult járványtérkép

A regionális járványtérképen a jövő héttől szintén enyhe javulás figyelhető meg. A járvány visszaszorulása leginkább abban nyilvánul meg, hogy a 29 narancssárga járás helyett a jövő héten már csak 19 lesz, a sárga járások száma pedig 39-ről 49-re növekszik. A zöld járások száma 2-ről 6-ra nő, a piros járásokból pedig 3 helyett már csak 2 lesz. A rózsaszín járások száma 6-ról 3-ra csökken.

tab

A járások besorolása a jövő héttől

  • Piros járások (2): Kiszucaújhelyi, Miavai.
  • Rózsaszín járások (3): Selmecbányai, Szakolcai, Trencséni.
  • Narancssárga járások (19): Báni, Bártfai, Nagybiccsei, Csacai, Gölnicbányai, Homonnai, Lévai, Námesztói, Vágújhelyi, Pöstyéni, Rimaszombati, Rózsahegyi, Szenicei, Szobránci, Iglói, Nagyszombati, Turdossini, Varannói, Zólyomi.
  • Sárga járások (49): Besztercebányai, Pozsony (I.–V.), Gyetvai, Alsókubini, Dunaszerdahelyi, Galántai, Galgóci, Illavai, Késmárki, Komáromi, Kassai (I.–IV.), Kassa-környéki, Korponai, Lőcsei, Liptószentmiklósi, Losonci, Malackai, Turócszentmártoni, Mezőlaborci, Nagymihályi, Nyitrai, Érsekújvári, Simonyi, Bazini, Poltári, Eperjesi, Privigyei, Nagyrőcei, Rozsnyói, Kisszebeni, Szenci, Szinnai, Ólublói, Felsővízközi, Tőketerebesi, Nagykürtősi, Zsarnócai, Garamszentkereszti, Aranyosmaróti, Zólyomi.
  • Zöld járások (6): Breznóbányai, Puhói, Vágsellyei, Sztropkói, Nagytapolcsányi, Stubnyafürdői.

A sárga besorolású járások közé tartozik a magyarlakta járások többsége. Ezekben a régiókban a járványügyi óvintézkedések viszonylag lazák, a kültéri ülőrendezvényeken például akár 500 fő is részt vehet, ha ezzel nem lépik túl a maximális kapacitás 75 százalékát. A beltéri ülőrendezvényeken legfeljebb 250 látogató vehet részt, ha nem lépik túl a maximális létszám felét. Más szabályok vonatkoznak az állórendezvényekre: beltérben legfeljebb 100-an, kültéren pedig legfeljebb 250-en tartózkodhatnak. A kulturális rendezvényekre és a sporteseményekre ugyanezek az előírások vonatkoznak.

Az éttermek működését továbbra is korlátozzák, egy asztalnál csak 6 személy ülhet (kivéve, ha egy háztartásban élő személyekről van szó, akkor többen is ülhetnek együtt).

Negatív teszteredményre legfeljebb az esküvőkön, a lagzikon és a nagyobb családi rendezvényeken, illetve a kórházlátogatásnál lehet szükségünk. Ebben az esetben egy 24 óránál nem régebbi antigéntesztet, vagy egy 72 óránál nem régebbi PCR-tesztet kell felmutatnunk. Kivételt kapnak a beoltottak, illetve azoknak sem kell menniük tesztre, akik az utóbbi 180 napban átestek a megbetegedésen, és ezt tudják igazolni (például az erről szóló SMS-sel).

A sárga járásokban a maszkviselésnek is enyhébbek a szabályai, beltéren már nincs szükségünk FFP2-es védőeszközre, elég az egyszerű szájmaszk is.

A sárgánál rosszabb besorolású járásokban az intézkedések főként a tömegrendezvények létszámában térnek el. A piros járásokban maximum 10 személyt engedélyeznek, a zöld járásokban viszont kültéren már akár 1000 fő is tartózkodhat egyszerre. Más szabályok vonatkoznak még az éttermekre: a piros és rózsaszín járásokban csak a teraszok lehetnek nyitva, a narancssárga és sárga járásokban már beltéren is helyet lehet foglalni, de csak bizonyos létszámban, a zöld régiókban pedig már nem kell betartani semmilyen intézkedést.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Citroën C3

Citroën C3: a kis városi idealista automatával is megfizethető választás

koronavírus
Frissítve

Koronavírus: mindössze egy új fertőzöttet találtak vasárnap

Vasárnap

Sztárunk a VASÁRNAPBAN Antóci Dorottya

rendőrség

Külföldiek bunyóztak Pozsonyban

rendőrség

Medve sétálgatott Garamszentkereszt utcáin

olimpia

Tiltakoznak a női olimpiai játékosok – nem akarnak transzneművel versenyezni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.