Magyar választási blokkot – MVB

parlament

Elkerülhetetlen a változás és a változtatás. Ennek az írásnak nem célja az érdemi elemzés és végképp nem a történészi értékelés. Amivel foglalkozni kívánok, az a jelen és a jövőnk. Az persze elkerülhetetlen, hogy néhány tényt felelevenítsek.

Az elmúlt 30 év

A rendszerváltás utáni időszakban, tehát ´89-től a szlovákiai magyarok folyamatosan, minden parlamenti választáson sikeresek voltak. Korábban a szövetségi gyűlés két kamarájában éppúgy, mint a Szlovák Nemzeti Tanácsban. Ez nem változott az önálló Szlovákia megalakulása után sem.

Az itt élő magyarok politikai érdekérvényesítését a parlamentben főleg két meghatározó formáció – az MKP és a Híd jelöltjei szavatolták. Tegyük most félre a két párt különböző belső válságait – szervezeti és szerkezeti változásait. A hazai magyar politikai képviselet több ízben részt vett a végrehajtó hatalomban is. Meggyőződésem, helyesen. A kormányzati részvételt ugyan több szempontból lehet vitatni, de egy mérlegvonás, objektív elemzés minden kétséget kizáróan a mi javunkra billentené a mérleg nyelvét. 

Számos politikai, társadalmi és gazdasági, valamint szociális, környezetvédelmi oka lehet és kell is, hogy legyen a mindenkori kormányzati részvételnek. Meg merem kockáztatni, a magyar kormányzati időszakokra jellemző volt a „magasabb szintű társadalmi béke”, és több gazdasági problémát is orvosoltunk. Gondoljunk csak az iskolafelújítási programokra, környezetvédő, – kímélő, közúti és egyéb beruházásokra.

Mi a helyzet ma

Biztos, hogy saját helyzetünk nem elvonatkoztatható az EU-s történésektől, a V4-ek szereplésétől, ezen belül Szlovákia jogállamiságának minőségétől, valamint külpolitikájától. Érdemes, sőt, szükséges figyelni arra, mi is történik az EU-ban.

Az EU is és mi is rendkívüli politikai, gazdasági, biztonsági kihívásokkal nézünk szembe. Az EU-ban sok a nyitott kérdés. Vajon milyen eredménnyel végződnek az aktuális választások? A józan ész vagy a populizmus és a szélsőség hódít nagyobb teret? Találnak-e optimális, valamennyi érintett által elfogadható megoldást a migráció kezelésére? Lesz-e megvalósítható klímastratégia? Ezek jellemzően globálisak, főleg megoldási mechanizmusaikat tekintve. Persze, ettől még minden tagállam érzi hatásukat. Jó hír a Macron–Merkel-egyezmény. Ez bizonyára erősíti az egyensúlyt az EU-ban. Bízzunk benne, hogy e két EU-nagyhatalom követőkre talál a felelőtlen, rendkívül veszélyes parttalan populizmust hirdető politikai kalandorokkal szemben. Ez a mi közös esélyünk. 

Mi a helyzet itthon, milyenek a lehetőségek és főleg mi a teendő? Szlovákiában ma 4 kisebbségi politikai párt, az MKP, a Híd, a Magyar Fórum és a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség verseng a magyar választók voksaiért. Cinikus módon, 4 az 1 ellen, vagy 1 mindenkiért, illetve mindenki 1-ért. Értünk, szlovákiai magyarokért. Pártállástól függetlenül. Mind a 4 párt jogállása egyforma. Anyagi helyzetük azonban különböző. Kivételezett helyzetben a Fidesz, pontosabban a magyar kormány „szürkezónás” támogatásának köszönhetően egyedül az MKP van.

Ez a helyzet kizárja a hazai politikai pártok közötti tisztességes verseny lehetőségét. Jóllehet, még ilyen masszív támogatással sem képes az MKP megugrani a parlamenti küszöböt.

A Híd mögött ugyan vannak konkrét eredmények, de a kormányzati részvétel, a szlovákokkal való együttműködés meg nem értése (sajnos), valamint számos, esetenként a kormány stabilitását is biztosító kompromisszumok jelentősen koptatják. Igaz, több közvélemény-kutatás szerint még mindig bejutna a parlamentbe (bár a szlovák választók nagy része elfordult tőle).

A Magyar Fórum, a Simon Zsolt-féle formáció a szárnypróbálgatás időszakát éli. Talán még nem is mérhető. Hasonlóképpen, mint a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség, inkább az elveszett voksok számát növeli.

A klasszikus kérdés az, vajon kinek jó ez. Milyen érdeket szolgál az efféle magatartás?

A korábbi parlamenti és önkormányzati választás előtt is voltak kísérletek az MKP és a Híd együttműködésére, de mindig fiaskóval végződtek. A tapasztalatok azt mutatják, hogy rendre megbuktak, mert a pártelnökök és a pártok vezetősége nem volt képes együttműködni. 

Valószínűsíthető, hogy a pártelnökök egója felülírta a közös érdeket.

Ez a közös érdek pedig nem lehet más, mint a honi választásra jogosult magyarok számának megfelelő, erős parlamenti képviselet. Ezt csakis együtt, összefogva érhetjük el. Együtt pedig megkerülhetetlen érdekérvényesítő erővé válhatunk a 150 tagú törvényhozásban és a kormányban is.

Hogyan tovább

Elfogadva azt a tézist, hogy a demokrácia és a szabadság sziámi ikrek, valamint azt, hogy a demokratikus jogállam működtetése többszereplős – aktív politikusok, közéleti szereplők, önkormányzatok, civilek, értelmiség és megannyi, a közélet iránt aktívan érdeklődő, véleményét kertelés nélkül kinyilvánító választópolgár, kísérletet tehetünk egy új, jó minőségű együttműködés megalapozására.

Elkerülhetetlen a választók megkérdezése. Nem külön-külön! Együtt! Egyenes kérdésre egyenes választ. Pl. akartok-e erős parlamenti képviseletet? A válaszból világossá válik a hogyan is. De az már nem a választók – megrendelők feladata. Az már a pártok dolga, hogy megkeressék (reményeim szerint a döntő többség) a választói akaratnak megfelelő optimális megoldást.

A tét óriási. Ennek megfelelő a politikai pártok felelőssége. Ha 4 párt indul, 30 év után parlamenti képviselet nélkül maradhatunk. Ha figyelembe vesszük a körülményeket – növekvő populizmus, gyűlöletkeltés, rasszizmus burjánzása, migráció, klímaváltozás –, a parlamenten kívüliség nem sok jóval kecsegtet. A visszakapaszkodás esélyeit lehetetlen felmérni, de van még idő és esély a józan ész érvényesítésére.

Tüzetesen meg kell vizsgálni a választójogi törvényt. Törekedni kell egy magyar választási blokk (MVB) kialakítására. A politikai pártok oldják meg, szükség esetén akár rendkívüli belső szabálymódosításokkal, hogy megfeleljenek az elsöprő többségű választói akaratnak.

A pártok vegyék figyelembe a lehetséges technikai kérdések – megoldások (szavazás a pártban, az elnökök, ill. a testületek lemondása, új választás, előválasztás, a 4 párt delegált „választási ügyvivői testület” felállítását stb.) időigényességét.

Nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy majd valaki, aki kerékkötője lesz az egység kialakításának vállalja az ún. politikai felelősséget.

Megítélésem szerint az MVB kialakítása megfelelő eszköze lehet az egységes fellépésnek, egyben a jövő évi parlamenti választáson való sikeres szereplésnek.

Én ebben hiszek, és bízom a választók bölcsességében.

Ezzel az írással egyetlen célt kívánok elérni, egy vita kibontakoztatását. Olyan széleskörű, sok szereplős, nyilvános vitát, mely gyökeres változást hoz és erős parlamenti képviseletet biztosít.

Zászlós Gábor

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?