Közélet

Magyar matrica nélkül járt? Most még megúszhatja

Pozsony | Továbbra is érvényes, hogy nem lehet külföldre küldeni a sofőrnek a büntetést azért, mert érvénytelen sztrádamatricával vagy sztrádamatrica nélkül közlekedett fizetős útszakaszon.
Demecs Péter

2018. február 1. 19:07

TASR-felvétel

A szlovák közlekedési minisztérium már tárgyal az Európai Bizottsággal annak az előírásnak a ki-egészítéséről, amely pontosítja, mely kihágásokért küldhető külföldre büntetés.

Az európai uniós szabályok csak nyolcféle szabálysértés esetében engedik a bírságok postázását külföldieknek; az úgynevezett Eucaris rendszert olyankor vehetik igénybe a hatóságok, ha például gyorshajtásért, piroson való áthajtásért stb. büntetnek. A fizetős útszakasz matrica nélküli használata nem tartozik ide.

Magyar kiskapu

Magyarország volt az egyetlen állam, amely mégis megpróbálta büntetni a külföldieket. A magyar hatóságok szlovákiai ügyvédi irodákkal kötöttek egyezséget a bírság behajtására. Az irodák megkapták a szabálysértő gépkocsijának rendszámát, majd az illetékes szlovák bíróságtól kérték a rendszám alapján a gépjármű tulajdonosának személyes adatait, mondván: békítő eljárásban vállalták a közvetítő szerepét. A bíróságok ezért az esetek többségében megadták az adatokat, az iroda pedig követelte az illetőtől a büntetés kifizetését; az eredeti összeghez hozzácsapva a kezelési költséget. Sokan fizettek, holott nem kellett volna, a békítő eljárások során ugyanis senki sem köteles fizetni, ráadásul a személyes adatok igénylése sem volt legális. Értesülésünk szerint a bíróságok az ügyvédi irodák ezen kérvényeinek többé nem tesznek eleget, így a Magyarországról érkező bírságok többé nem találnak gazdára.
 

Helyszíni bírság

Nem árt viszont tudni, hogy ez nem vonatkozik a helyszíni bírságokra, vagyis amikor a rendőr megállítja a szabálysértőt. Ilyenkor fizetnie kell, ráadásul az évekkel ezelőtt elkövetett szabálysértésért is behajthatják a büntetést, ezért nem éri meg bliccelni a fizetett útszakaszokon.

Nehéz tárgyalások

Érsek Árpád (Híd) közlekedési miniszter szerint tárgyalásokat folytatnak Brüsszelben az Eucaris rendszer módosításáról, az egyeztetések viszont nem egyszerűek, ugyanis ez a probléma csak néhány országot érint. Szlovákia mellett még Magyarországon, Ausztriában, Csehországban, Szlovéniában, Romániában és Bulgáriában kell klasszikus öntapadós vagy elektronikus sztrádamatricákkal fizetni az autópályák vagy gyorsforgalmi utak használatáért.

„Máshol, több uniós tagállamban fizetőkapus rendszer van. Brüsszelben értik a problémánkat és azt, hogy szükségünk van a szabálysértésekért járó büntetések legális behajtására, ám a tárgyalások kicsit hosszadalmasak. Mégis úgy gondolom, hogy jó úton haladunk, s hamarosan sikerül megváltoztatni a jelenlegi rendszert” – mondta Érsek Árpád közlekedési miniszter. Az előírások megváltoztatásáért együtt lobbiznak az Európai Bizottság előtt az érintett országok.

A módosítás elfogadásáig a hatóságok nem tehetnek mást, mint hogy gyakrabban tartanak közúti ellenőrzést a sztrádákon. „Bonyolult a helyzet. A Nemzeti Autópálya-társaság a rendőrséggel együtt ellenőrzi ezeket a gépkocsivezetőket, de mindenkit nem tudunk megállítani, ugyanúgy, mint ahogy külföldön sem tudnak” – mondta Érsek. Azt a minisztérium nem tudja, hány külföldi kapott helyszíni bírságot azért, mert nem fizette be az autópálya-használati díjat.

Önnek ajánljuk

Két gólt rúgott a ráadásban, így verte a Besiktast a Slovan az EL-ben

Barcelonában bravúros döntetlennel rajtolt a Ferencváros

Ötéves kislányt gázoltak el Nagymihályban

Mondák, legendák és régi történetek egy zárt közösségből

Egy kutatócsoport szerint lehetséges felére csökkenteni az üvegházhatású gázkibocsátást 2030-ra

Tizennégy ország íjászai versenyeznek Marcelházán

Legfrissebb galériák
Olvasta már?