Közélet

Magyar matrica nélkül járt? Most még megúszhatja

Pozsony | Továbbra is érvényes, hogy nem lehet külföldre küldeni a sofőrnek a büntetést azért, mert érvénytelen sztrádamatricával vagy sztrádamatrica nélkül közlekedett fizetős útszakaszon.
Demecs Péter

2018. február 1. 19:07

Kassa
TASR-felvétel

A szlovák közlekedési minisztérium már tárgyal az Európai Bizottsággal annak az előírásnak a ki-egészítéséről, amely pontosítja, mely kihágásokért küldhető külföldre büntetés.

Az európai uniós szabályok csak nyolcféle szabálysértés esetében engedik a bírságok postázását külföldieknek; az úgynevezett Eucaris rendszert olyankor vehetik igénybe a hatóságok, ha például gyorshajtásért, piroson való áthajtásért stb. büntetnek. A fizetős útszakasz matrica nélküli használata nem tartozik ide.

Magyar kiskapu

Magyarország volt az egyetlen állam, amely mégis megpróbálta büntetni a külföldieket. A magyar hatóságok szlovákiai ügyvédi irodákkal kötöttek egyezséget a bírság behajtására. Az irodák megkapták a szabálysértő gépkocsijának rendszámát, majd az illetékes szlovák bíróságtól kérték a rendszám alapján a gépjármű tulajdonosának személyes adatait, mondván: békítő eljárásban vállalták a közvetítő szerepét. A bíróságok ezért az esetek többségében megadták az adatokat, az iroda pedig követelte az illetőtől a büntetés kifizetését; az eredeti összeghez hozzácsapva a kezelési költséget. Sokan fizettek, holott nem kellett volna, a békítő eljárások során ugyanis senki sem köteles fizetni, ráadásul a személyes adatok igénylése sem volt legális. Értesülésünk szerint a bíróságok az ügyvédi irodák ezen kérvényeinek többé nem tesznek eleget, így a Magyarországról érkező bírságok többé nem találnak gazdára.
 

Helyszíni bírság

Nem árt viszont tudni, hogy ez nem vonatkozik a helyszíni bírságokra, vagyis amikor a rendőr megállítja a szabálysértőt. Ilyenkor fizetnie kell, ráadásul az évekkel ezelőtt elkövetett szabálysértésért is behajthatják a büntetést, ezért nem éri meg bliccelni a fizetett útszakaszokon.

Nehéz tárgyalások

Érsek Árpád (Híd) közlekedési miniszter szerint tárgyalásokat folytatnak Brüsszelben az Eucaris rendszer módosításáról, az egyeztetések viszont nem egyszerűek, ugyanis ez a probléma csak néhány országot érint. Szlovákia mellett még Magyarországon, Ausztriában, Csehországban, Szlovéniában, Romániában és Bulgáriában kell klasszikus öntapadós vagy elektronikus sztrádamatricákkal fizetni az autópályák vagy gyorsforgalmi utak használatáért.

„Máshol, több uniós tagállamban fizetőkapus rendszer van. Brüsszelben értik a problémánkat és azt, hogy szükségünk van a szabálysértésekért járó büntetések legális behajtására, ám a tárgyalások kicsit hosszadalmasak. Mégis úgy gondolom, hogy jó úton haladunk, s hamarosan sikerül megváltoztatni a jelenlegi rendszert” – mondta Érsek Árpád közlekedési miniszter. Az előírások megváltoztatásáért együtt lobbiznak az Európai Bizottság előtt az érintett országok.

A módosítás elfogadásáig a hatóságok nem tehetnek mást, mint hogy gyakrabban tartanak közúti ellenőrzést a sztrádákon. „Bonyolult a helyzet. A Nemzeti Autópálya-társaság a rendőrséggel együtt ellenőrzi ezeket a gépkocsivezetőket, de mindenkit nem tudunk megállítani, ugyanúgy, mint ahogy külföldön sem tudnak” – mondta Érsek. Azt a minisztérium nem tudja, hány külföldi kapott helyszíni bírságot azért, mert nem fizette be az autópálya-használati díjat.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
koronavírus

Közel harminc új fertőzöttet regisztráltak Szlovákiában

nyaralás k

Sokan ugyan otthon maradnak, de azért nem mindenki mondott le a nyaralásról

Norbert Bödör

Norbert Bödör őrizetbe került

koronavírus

Ezekben a járásokban azonosították az új koronavírus-fertőzötteket

Kollár lemondását követelték a pozsonyi Sznf téren

Kollár lemondását követelték a pozsonyi Sznf téren

koronavírus

Meghalt egy beteg, kettővel nőtt az igazolt fertőzöttek száma Magyarországon

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.