„Magyar az, aki annak vallja magát“

jji786rff

A tábor utolsó napjának délutánja folyamán a DH-mólón a 2021-es népszámlálás nemzetiségi adatairól beszélgetett Czímer Gábor, az Új Szó belpolitikai rovatának munkatársa Fiala-Butora János emberi jogi szakértővel, Ravasz Ábel korábbi romaügyi kormánybiztossal és Kovács Balázzsal, a hazai magyar szervezetek népszámlálási felvilágosító kampányának vezetőjével.

 

„Hajlamosak vagyunk azt gondolni a népszámlálásról, hogy egy egyszeri felmérés“ – kezdte az előadást Kovács Balázs. A 2021-es népszámlálás során két kérdésben lehetett bevallani a nemzetiségünket. Ez az új metódus helyénvalósága a szakértő állítása szerint megosztotta az embereket.

A metódus bevezetésében Ravasz Ábel, romaügyi kormánybiztos is részt vett.

„Az volt az érzésem, hogy ha csak egy kérdést teszünk fel a nemzetiség bevallásával kapcsolatban, az nem ragadja meg az ország nemzetiségi sokszínűségét. Például a magyar nyelvű romák eddig nem tudták jelölni, hogy mindkét nemzetiséghez tartoznak, a vegyes házasságból származó gyermekeket pedig arra kényszerítette a kérdőív, hogy az egyik vagy a másik szülő oldalára álljon. Nekik segít a legtöbet, ha nem csak egy válaszlehetőség van“ – mondta a kormánybiztos.

Fiala-Butora János szerint kicsit problémás Szlovákiában nyelvi jogokról beszélni, ugyanis szemben más nyugati országokkal, nálunk bár van nyelvi jogunk az egészségügyi szolgáltatásokat igénybe venni, a kórház nem köteles kisebbségi nyelvű alkalmazottat biztosítani számunkra.

„Vannak aki azt gondolják, hogy a magyarok ugyanazok a magyarok, akik a Kárpát-medencébe jöttek, én azt gondolom, hogy magyar az, aki annak vallja magát. Akkor tudunk erősek lenni, ha mindenkivel, aki hajlandó a részünk lenni, engedjük, hogy az legyen. Ha nem teszünk így, saját magunkat csonkítjuk meg“ – mondta Ravasz Ákos.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?