Közélet

Magára maradt az összefogásban a Magyar Fórum és az Összefogás

Pozsony | Régiók Pártja Híd MKP néven az MKDSZ adná az MKP és a Híd közös választási pártját – döntött a két párt delegációja. A végső döntést a pártok elnökségei hozzák meg.
Szalay Hajnalka

2019. október 19. 08:00

Megvan a Híd–MKP-egyezség
A Híd és az MKP elnöksége a jövő héten dönt a választási párt jövőjéről. - TASR-felvétel

Az MKP, a Híd és az MKDSZ képviselői arról egyeztettek, hogy a jövő évi parlamenti választáson az MKDSZ pártjából hoznák létre a közös választási pártot, amely vezetőjének egyik pártelnököt sem javasolják.

„A delegációk egyebek mellett arról is megegyeztek, hogy a pártok közös kampánystábot és közös választási programot hoznak létre. A listára kerülők el kell, hogy fogadják a pártok értékrendbeli különbségeit, és egymás ellen nem kampányolhatnak”

– áll az MKP és a Híd közös sajtónyilatkozatában.

Szó van még továbbá arról, hogy a parlamentbe jutáskor a bejutott képviselők közös frakciót hoznak létre, valamint arról is, hogy a közös listán helyet kínálnak fel más nemzetiségű jelölteknek is. Menyhárt József MKP-elnök és Bugár Béla Híd-elnök a listavezető személyéről nem árultak el konkrétumokat, csupán annyit, hogy egyik pártelnök sem lesz az első a jelöltlistán. A közösen létrehozott listát a későbbiekben a pártok Országos Tanácsának kell majd jóváhagynia.

Sajtóértesülések szerint Ravasz Ábel, a Híd alelnöke, Sólymos László környezetvédelmi miniszter és Érsek Árpád közlekedésügyi miniszter neve is felmerült listavezetőként, Menyhárt szerint azonban konkrét személyekről még korai beszélni. A két pártelnök azonban annyit elárult, már tárgyaltak a listán megjelenő képviselők elosztásáról.

„Volt szó arányokról, de erről az elnökségeknek kell döntenie” – mondta Menyhárt, majd hozzátette, ahogy korábban, úgy most sem kádereztek.

„Nem zárunk ki senkit, végig annak szellemében egyeztettünk, hogy mindenki megtalálja a helyét a listán” – mondta Menyhárt. Ezt Bugár Béla is megerősítette, aki elmondta, jó megoldásnak tartja, ha képviselők az úgynevezett fésűs módszer alapján rendeződnek majd el a listán. „Olyan lépéseket kell tennünk, hogy mindenki úgy érezze, megtalálta a helyét a listán” – véli Bugár. Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke kijelentette, a megegyezéstől függetlenül részt vesznek a jövő évi parlamenti választáson. „A tisztesség nem eladó” – kommentálta a párt a Híd és az MKP közös javaslatát. Az Összefogás mozgalom azt hangsúlyozza, a közös lista nem lehet a leszerepelt politikai túlélők mentőhajója – ezt a szavazók fogják elsüllyeszteni.

Körvonalazódni látszik, hogy az MKP és a Híd megegyezésétől függetlenül legalább két olyan szubjektum is indul a jövő évi parlamenti választáson, amelynek elsődleges célja a magyar választók megnyerése lesz.

A Magyar Fórum

Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke a párt sajtóközleményében azt írja, prioritásuk a magyar választási lista.

„Olyan alternatívát kínálunk a magyar nemzetiségű és magyar érzelmű választóknak, amely biztosan a jó oldalon fog állni, és nem a Smer kosarában végzi” – áll a nyilatkozatban azzal, hogy a párt munkájával a kormányváltáshoz szeretne hozzájárulni. Simon pedig hangsúlyozza, kormányt váltani a jelenlegi kormánykoalíció résztvevőjével nem lehet.

„A fennmaradó helyeken a Híd mellett mi semmiképpen nem akarunk megjelenni”

– utalt Simon arra, hogy az MKP és a Híd választási listáján más pártok képviselőinek is hagynak helyet. „Tovább tárgyalunk az Összefogással és a civilekkel is. A mi listánk nyitott” – zárta a Magyar Fórum elnöke.

Az Összefogás

A kormányváltás és a Smer leváltásának fontosságát hangsúlyozza a még bejegyzésre váró Összefogás mozgalom is. „Csak olyan közös lista lehet sikeres, amely a Kočner-féle korrupt Smer leváltásán dolgozik” – áll nyilatkozatukban. „Nem hiszünk abban, hogy egy nyilvánosságot és minden leendő partnert kizáró pártpaktum sikeres lehet a választáson, a Híd és az MKP hosszú titkolózás után nyilvánosságra hozott szándéka így sok kérdőjelet vet fel” – írja a mozgalom. Hozzáteszik, semmilyen tárgyalást nem utasítanak el, ám a prioritásaikat számonkérhető módon lefektették.

Matovič közbeszól

Igor Matovič, az OĽaNO elnöke óvatosságra inti az MKP tagjait. „Ha a Szlovákiában élő magyaroknak lesz képviselete a parlamentben és segítenek megállítani a maffiát, akkor ez egy jó döntés. De ha végül Bugár Béla ismét áruló lesz és csak kihasználja az MKP szavazóit, hogy a maffiának még nagyobb hatalmat biztosítson, az a katasztrófával fog felérni” – állítja Matovič. Szerinte az a legfontosabb, hogy ne csapják be az MKP választóit. A párt nemrég felajánlotta az MKP tagjainak, hogy indulhatnak a listájukon.

A tárgyalások

A Híddal való választási párt kialakításának ötletét még az MKP vetette fel nyáron arra reagálva, hogy a Híd megnyitotta listáját a többi magyar párt és civil kezdeményezések előtt. A Híd akkor a választási pártot elutasította, akárcsak az MKP azt, hogy képviselőik a hidas listán induljanak.

A két párt ezután a koalícióról kezdett el tárgyalni, végül azonban nem sikerült megegyezniük, állításaik szerint főleg személyi kérdésekben voltak képtelenek közös nevezőre jutni. Ezután kezdődtek meg a hazai magyar pártok és civil szervezetek közötti egyeztetések, amelyeken mind a Magyar Fórum, mind az Összefogás részt vett. Ennek első részét szeptember végén, az MKP székházában tartották, a magyar pártok és civil szervezetek részvételével, de erre a Hidat nem hívták meg.

Az MKDSZ ugyan jelen volt, de jelezte, szóbeli megállapodást kötött a Híddal való együttműködésről. Másodszor a Magyar Fórum látta vendégül a feleket, ekkor az MKDSZ már nem jelent meg. Közben azonban a Híd felajánlotta az MKP-nak a választási párt létrehozásának lehetőségét, így az MKP újrakezdte a tárgyalásokat a Híddal. Peter Pellegrini (Smer) miniszterelnök szóvivője az uniós csúcson Brüsszelben lapunknak úgy nyilatkozott, előzetesen senkivel sem zárja ki a választás utáni együttműködést.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

2021-től lassul a nyugdíjak emelkedése

Az ország nagy részén heves esőzésre van kilátás

Az olasz maffiaellenes főügyész bírálja a Kuciak-nyomozócsapat feloszlatását

Magyarország–Oroszország Világliga-meccs

Ne adjon esélyt a prosztataráknak!

Mi árt házi kedvenceinknek?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!