Közélet

Maďarič harcot indít az RTVS-ért

Pozsony | Marek Maďarič kulturális miniszter az első komolyabb harcát készül megvívni a koalícióban úgy, hogy már nem számít „erős embernek“ a Smerben. A közmédia témáját veszi elő, de sok jóra nem számíthat.
ÚJ SZÓ ONLINE

2017. december 14. 09:03

Marek Maďarič
Marek Maďarič - TASR-felvétel

Nemsokára a kormány elé kerülhet ugyanis az a miniszter által jegyzett törvénymódosító javaslat, mely elvenné a parlamenttől a közszolgálati RTVS vezérigazgatójának megválasztásának jogát, és egy szakmai testületre bízná azt. 

A miniszter már a nyáron bejelentette elképzelését, miután a parlament hosszas huzavona után az SNS által erőltetett Jaroslav Rezníket választotta meg a közmédia élére. A nemzeti párt régóta hangoztatta, hogy határozott elképzelései vannak az RTVS-szel, és az üzembentartási díjak miatt Andrej Dankóéknak volt már egy komoly csörtéjük Marek Maďaričcsal - s végül mindig a miniszter húzta a rövidebbet. 

Nagyobb függetlenség 

Maďarič így más fronton nyitott harcot. Azt javasolja, hogy az RTVS igazgatójátneaparlament,hanemegy független, alkalmi tanács válassza meg, melyben helyet kapnak az RTVS alkalmazottai, de az önkormányzatok, az egyházak, a szakszervezetek, vagy épp az egyetemek képviselői is - számol be a törvénytervezetről az Aktuality.sk portál. Jozef Bednár, a tárca szóvivője szerint a javaslat erősíti az RTVS függetlenségét, s hasonló elvek alapján választják a közmédia vezetőit Németországban és Ausztriában is. A javaslat szerint az RTVS Tanácsa felügyeleti szervként jogot kapna a közmédia igazgatójának menesztésére is. Ezt a jogot jelenleg szintén a politikusok gyakorolják. 

A Híd sem rajong 

Az azonban kevéssé valószínű, hogy Maďarič keresztül tudná vinni terveit a kormányon és a parlamenten. A Smer egyelőre ugyan nem nyilvánult meg a javaslatról, ám a két másik kormánypárt, az SNS és a Híd nincs elragadtatva. Anton Hrnko, az SNS alelnöke szerint Maďarič javaslata idejétmúlt, az igazgató megválasztása pedig jó helyen van a parlament kezében. 

A Híd lapunk kérdéseire azt válaszolta, a politikamentes választás kérdése nem új keletű, korábban több vezérigazgató a Szlovák Televízió Tanácsától kapta mandátumát. „Ezzel a feladattal Iveta Radičová kormánya bízta meg ismét a parlamenti képviselőket“ - emlékeztet a párt. A közmédia igazgatóját azóta választja a parlament, hogy összevonták a közszolgálati rádiót és televíziót. 

Bugár Béláék egyelőre még csak a sajtóból ismerik Marek Madarič javaslatát, és nem tudják, milyen hatáskörökkel ruházná fel az a parlamentet. „Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy közpénzből finanszírozott, sajátos programstruktúrával rendelkező közszolgálati intézményről beszélünk“ - válaszolta lapunknak a párt. 

Rigó Konrád, a Híd kulturális államtitkára lapunknak azt mondta, a törvénytervezet kidolgozásában nem vett részt, és nem is ért vele teljesen egyet. „Ez egy elég alapvető és jelentős változás, amit sokkal hosszabb távú szakmai egyeztetésnek kellene megelőznie“ - vélekedett. Szerinte nem rossz megoldás, ha a parlament választja a közmédia elnökét. (fm, aktuality.sk)

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Igor Matovič

A kormány elfogadta a szakértők javaslatait

Az elzártságban még fontosabb a segítség

Az elzártságban még fontosabb a segítség

A lakóingatlanok négyzetméteréért 2020-ban 1762 eurót kértek.

A járvány alatt is drágulnak az ingatlanok

Zuzana Čaputová

Čaputová: Elengedhetetlen, hogy a kormány önreflexiót gyakoroljon

szegénység

Szégyenpír az arcon – már a magzatot is sújtja a szegénység

NB I

Véget ért a Puskás Akadémia győzelmi sorozata

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.