Közélet
Marek Maďarič - TASR-felvétel

Maďarič harcot indít az RTVS-ért

ÚJ SZÓ ONLINE

2017. december 14. 09:03

Pozsony | Marek Maďarič kulturális miniszter az első komolyabb harcát készül megvívni a koalícióban úgy, hogy már nem számít „erős embernek“ a Smerben. A közmédia témáját veszi elő, de sok jóra nem számíthat.

Nemsokára a kormány elé kerülhet ugyanis az a miniszter által jegyzett törvénymódosító javaslat, mely elvenné a parlamenttől a közszolgálati RTVS vezérigazgatójának megválasztásának jogát, és egy szakmai testületre bízná azt. 

A miniszter már a nyáron bejelentette elképzelését, miután a parlament hosszas huzavona után az SNS által erőltetett Jaroslav Rezníket választotta meg a közmédia élére. A nemzeti párt régóta hangoztatta, hogy határozott elképzelései vannak az RTVS-szel, és az üzembentartási díjak miatt Andrej Dankóéknak volt már egy komoly csörtéjük Marek Maďaričcsal - s végül mindig a miniszter húzta a rövidebbet. 

Nagyobb függetlenség 

Maďarič így más fronton nyitott harcot. Azt javasolja, hogy az RTVS igazgatójátneaparlament,hanemegy független, alkalmi tanács válassza meg, melyben helyet kapnak az RTVS alkalmazottai, de az önkormányzatok, az egyházak, a szakszervezetek, vagy épp az egyetemek képviselői is - számol be a törvénytervezetről az Aktuality.sk portál. Jozef Bednár, a tárca szóvivője szerint a javaslat erősíti az RTVS függetlenségét, s hasonló elvek alapján választják a közmédia vezetőit Németországban és Ausztriában is. A javaslat szerint az RTVS Tanácsa felügyeleti szervként jogot kapna a közmédia igazgatójának menesztésére is. Ezt a jogot jelenleg szintén a politikusok gyakorolják. 

A Híd sem rajong 

Az azonban kevéssé valószínű, hogy Maďarič keresztül tudná vinni terveit a kormányon és a parlamenten. A Smer egyelőre ugyan nem nyilvánult meg a javaslatról, ám a két másik kormánypárt, az SNS és a Híd nincs elragadtatva. Anton Hrnko, az SNS alelnöke szerint Maďarič javaslata idejétmúlt, az igazgató megválasztása pedig jó helyen van a parlament kezében. 

A Híd lapunk kérdéseire azt válaszolta, a politikamentes választás kérdése nem új keletű, korábban több vezérigazgató a Szlovák Televízió Tanácsától kapta mandátumát. „Ezzel a feladattal Iveta Radičová kormánya bízta meg ismét a parlamenti képviselőket“ - emlékeztet a párt. A közmédia igazgatóját azóta választja a parlament, hogy összevonták a közszolgálati rádiót és televíziót. 

Bugár Béláék egyelőre még csak a sajtóból ismerik Marek Madarič javaslatát, és nem tudják, milyen hatáskörökkel ruházná fel az a parlamentet. „Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy közpénzből finanszírozott, sajátos programstruktúrával rendelkező közszolgálati intézményről beszélünk“ - válaszolta lapunknak a párt. 

Rigó Konrád, a Híd kulturális államtitkára lapunknak azt mondta, a törvénytervezet kidolgozásában nem vett részt, és nem is ért vele teljesen egyet. „Ez egy elég alapvető és jelentős változás, amit sokkal hosszabb távú szakmai egyeztetésnek kellene megelőznie“ - vélekedett. Szerinte nem rossz megoldás, ha a parlament választja a közmédia elnökét. (fm, aktuality.sk)

Önnek ajánljuk