Macron: Nem fogjuk hagyni, hogy Európát újra elrabolják!

Emmanuel Macron francia elnök (Globsec)
Pozsony |

Emmanuel Macron francia elnök szerdán, miután Zuzana Čaputová államfővel találkozott Pozsonyban, ellátogatott a Globsec biztonságpolitikai konferenciára. A francia államfő Oroszország ukrajnai agressziójával kapcsolatban kijelentette, nem fogják engedni, hogy Moszkva megossza a kontinenst.

A francia vezetővel Robert Vass, a Globsec elnöke beszélgetett. Vass szerint Macron jelenléte Közép-Európában erős üzenettel bír, hiszen azonkívül, hogy Franciaország jelentős gazdasági erőt képvisel, az Európai Unióban játszott szerepe kiemelkedően fontos.

Macron pedig arról beszélt, az Európai Unió 20 évvel ezelőtt befogadta a volt Szovjet érdekszféra tagállamait. Kijelentette, ezek az országok Európához tartoznak, amelytől csak átmenetileg szigetelték el őket.

„Egy közös európai projekt köt minket össze”

– szögezte le azzal, az európai államokat összekapcsolja a közös történelem és a közös geopolitikai érdek.

„Szeretném felidézni a magyar hírügynökség igazgatójának szavait, amelyeket 1956 novemberében mondott röviddel az előtt, hogy egy orosz tüzérségi gránát becsapódott volna: »Magyarországért és Európáért halunk meg«” – mondta Macron. Hozzátette, azok az idők elmúltak, amikor ezeket a hangokat nem hallják meg.

„Az üzenetem egyszerű: Nem fogjuk hagyni, hogy Európát másodszor is elrabolják”

– jelentette ki azzal, Oroszország ukrajnai inváziójával arra törekszik, hogy megtörje az európai egységet, saját elképzelései szerint alakítsa át Európát. Leszögezte, Moszkvának az ukrajnai háború elején megfogalmazott követelései elfogadhatatlanok. Arról is beszélt, a nemzetközi jog azon alapelve, hogy egy ország nem korlátozhatja egy másik állam szuverenitását, megkérdőjelezhetetlen. A francia elnök kijelentette, Ukrajnát nem fogják legyőzni. „Garantálnunk kell Ukrajna biztonságát, hiszen jelenleg Ukrajna tartja fent Európa határait” – magyarázta Macron annak kapcsán, fontos, hogy az emberek megértsék, miért életbevágó a tagállamok Kijevnek nyújtott támogatása. 

„Meg kell erősíteni a saját hadseregünket is, hogy képesek legyünk megvédeni magunkat és a szomszédainkat is”

– jelentette ki.

A francia elnök szerint ugyanis nem szabad csak a mai konfliktusra koncentrálni, fel kell készülni a jövőbeli esetleges háborúkra is. Macron az unió prioritásaként jelölte meg határai kibővítését. Ennek kapcsán arról beszélt, a feltörekvő balkáni országok integrálása kulcsfontosságú Európa jövője szempontjából. 

Macron stratégiai prioritásként jelölte meg azt is, hogy az Uniónak nagyobb önállóságra kell törekednie. Elmondása szerint mindamellett, hogy a NATO-ban az Amerikai Egyesült Államokkal kulcsfontosságú az együttműködés, az Európai országoknak is nagyobb szerepet kell vállalnia. Macron tárgyalásra szólította fel azon országok vezetőit, akik készek nagyobb részt vállalni egy jövendőbeli stratégia kidolgozásában. „Nem cselekedhetünk egyedül, ketten, vagy hármasban. Mind a 27 tagállamnak együtt kell működnie, hiszen mi vagyunk a demokrácia biztosítéka” – fogalmazta meg a francia elnök zárógondolatát. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?