Közélet

Ma is folytatódik a gazdatüntetés

Pozsony | Sem Peter Pellegrini kormányfő, sem pedig Gabriela Matečná agrárminiszter nem hallgatta meg a fővárosban tüntető gazdákat, akik korábbi követeléseik mellett már a miniszter távozását is követelték.
Ibos Emese

2018. június 21. 07:08

A parlament előtt a gútai gazdák tiltakoztak   - TASR/AP-felvétel

Mintegy száz traktorral és munkagéppel érkeztek meg a gazdák kétnapos útjuk után a fővárosba. Tegnap délelőtt a rendőrség utasítása alapján csak ötfős csoportokban tüntethettek traktoraikkal. Előbb a kormányhivatal és a Híd székháza elé vonultak, némi egyeztetést követően a parlament elé is felhajthattak.

Peter Pellegrini nem fogadta őket, a kormányfő Gabriela Matečná agrárminisztert utasította, hogy találkozzon a gazdákkal. Ellenben Andrej Kiska szó szerint tárt kapukkal várta az elégedetlen földműveseket, akik az elnöki palota udvarán parkolták le traktoraikat. A gazdák azért vonultak az utcákra, mert állításuk szerint az érintett hivatalok és kompetens személyek április óta nem léptek az őket ért igazságtalanságokkal kapcsolatban. Kiska kijelentette, elkeseríti a hazai agrárágazat állapota. Szerinte itt az ideje, hogy a kormány becsületesen és érzékenyen foglalkozzon a gazdák követeléseivel. Az államfő emlékeztetett, hogy az agrártámogatásokkal való visszaéléseket, az erőszakos földfoglalásokat, a kisgazdák ellehetetlenítésének különböző praktikáit és a rendőrség tétlenségét Jaromír Čižnár (Smer) főügyész is élesen bírálta. „A jogérvényesítés csődöt mondott, vissza kell vinnünk a törvény erejét vidékre, és rendeznünk kell a tulajdonjogokat”– mondta Kiska, aki szerint az agrártámogatás azoknak jár, akik valóban művelik a földeket, és munkát adnak az embereknek.

 

Délután a rendőrség már nem engedte a főváros utcáira a tüntetőket, gyakorlatilag körbezárta őket a Tyrš rakpartra, ahová vízágyút is kivezényeltek. Matečná előbb csak három gazdát hívott meg a minisztériumba, ők azonban kijelentették, hogy vagy mindnyájukat fogadja, vagy senki nem vesz részt a találkozón. Végül a gazdák öt traktorral és gyalogosan vonultak az Apollo hídon keresztül a földművelésügyi minisztériumba, ahol lapzártánkig nem találkozott velük Matečná.

2018. június 20. 09:20

GALÉRIA: Elérte Pozsonyt a gazdák menete

A tiltakozó gazdákat rendesen felbőszítette, hogy a kormány félvállról vette őket, és Peter Pellegrini (Smer) kormányfő nem találkozott velük. A találkozóra ma sem kerülhet sor, mivel a kormányfő Budapestre, a V4-ek csúcstalálkozójára utazik. Gabriela Matečná (SNS) agrárminiszterrel szembeni bizalmuk fagypontra süllyedt. Többen úgy fogalmaztak, hogy az oligarchák, nem pedig a gazdák érdekeit képviseli. Elutasították Matečná korábbi állításait, melyek szerint nincsenek tisztában a törvényekkel, nem használják a szükséges számítógépes programokat és nem rendezik földjeik tulajdonjogi viszonyaikat.

Arrogáns Matečná

Gabriela Matečnát Peter Pellegrini utasította arra, hogy fogadja a fővárosban tiltakozó gazdákat. Végül erre a találkozóra sem került sor. A gazdák délután 18 óra körül érkeztek meg az agrártárca épülete elé. Gabriela Matečná azonban nem mutatkozott, szóvivőit küldte a gazdák elé, akik közölték, hogy kizárólag négy embert hajlandó fogadni a miniszter. Így a gazdák csalódottan, Matečná menesztését követelve távoztak a minisztérium épülete elől. Kijelentették, hogy nem mennek sehová, és holnap is folytatják a tiltakozó akciót a fővárosban.

Matečná kedden is elutasító volt a gazdákkal. Állította, hogy a kassai felhívásban megfogalmazott követeléseik jelentős részét már teljesítette a tárca, a többi pedig a belügy, illetve a Főügyészség hatáskörébe tartozik. Lapunk kérdésére, hogy konkrétan mely követeléseket teljesítette, nem válaszolt. A tárca sajtóosztálya szerint a tiltakozó gazdák nem tudják, miért tüntetnek. Több gazda személyesen akarta hallani a minisztertől, hogy pontosan mely követeléseket teljesítette, mert ahogy fogalmaztak, nincs előrelépés ügyükben, s a megélhetésükért küzdenek. Matečná támadó hangnemet ütött meg a traktoros tiltakozó megmozdulás egyik szervezőjével is. Kijelentette ugyanis, hogy Peter Magdoško túszul ejtette a gazdák egy csoportját saját politikai ambíciója érdekében. Matečná ezt azzal magyarázta, hogy Magdoško 2016-ban sikertelenül indult a parlamenti választásokon.

 

2018. június 20. 16:14

Kiska kiállt a gazdák mellett

Traktorok a fővárosban

Az elégedetlen gazdák tegnap délelőtt a főváros utcáit rótták. Ötös csoportokban indultak útnak traktoraikkal. Az első csoport a kormányhivatal előtt állította le molinókkal „feldíszített” traktoraikat. A következő csapat a Híd párt székháza elé indult, egy másik csoport pedig a parlament elé akart vonulni. Utóbbiakat előbb a rendőrök feltartóztatták, később mégis engedélyezték nekik, hogy a Védcölöp utcán keresztül a parlament elé hajtsanak. A gazdák folyamatosan együttműködtek a rendőrökkel, tiszteletben tartották a rendőrség utasításait, a hatóságok pedig engedélyezték a tiltakozás eme formáját. A gazdák számos alkalommal hangsúlyozták, hogy nem akarják megbénítani a főváros forgalmát, de már nem látnak más kiutat kilátástalan helyzetükből. A parlament előtt csak az ellenzéki képviselők váltottak szót a tiltakozókkal.

Nyomozócsoport alakul

Peter Pellegrini (Smer) kormányfő délelőtt – miközben a gazdák épp a kormányhivatal előtt tiltakoztak – bejelentette, hogy Denisa Saková (Smer) belügyminiszterrel megállapodott arról, hogy a gazdák követelésének megfelelően speciális nyomozócsoportot alakítanak ki rendőrök és a Főügyészség bevonásával. „A csoport minden olyan üggyel foglalkozni fog, melyekre a gazdák figyelmeztettek, s melyeket még nem vizsgáltak ki” – közölte a kormányfő.

 

2018. június 20. 17:22

Saková: A gazdák ügyeit vizsgáló speciális csapat részlegesen már működik

Délután vesztegzár alatt

Ugyanakkor a rendőrök délután már nem engedték Pozsony utcáira a tiltakozó gazdákat traktoraikkal. A mezőgazdasági tárcához akartak vonulni a gépekkel; a rendőrök nemcsak útjukat állták, hanem vízágyút is kirendeltek az Apolló híd lábánál található parkolóba. A gazdák állítása szerint a rendőrök csak azután engedték ki öt traktorjukat, miután azzal fenyegetőztek, hogy Brüsszelig vonulnak.

Meleg fogadtatás

A kelet-szlovákiai gazdák kedden este érkeztek meg a fővárosba és a Tyrš rakparton éjszakáztak. Pozsonyban több civil szervezet, egyebek mellett a Tisztességes Szlovákiáért kezdeményezés tagjai, illetve hétköznapi emberek várták a gazdákat vacsorával és innivalóval a rakparton. A kisebb csoport maximális támogatásáról biztosította a tiltakozókat. A gazdák szerint útjuk során is számos biztató szót és támogatást kaptak. Az már most biztos, hogy a gazdák részt vesznek a Tisztességes Szlovákiáért kezdeményezés által meghirdetett pénteki tüntetésen.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Legfrissebb galériák
Olvasta már?