Ma bejelentik, hány orvos mond fel

Peter Visolajský

Az orvos szakszervezetek csütörtökön 13 órakor sajtótájékoztatót tartanak a pozsonyi egyetemi kórház előtt, ahol bejelentik, hány orvos döntött a felmondás mellett – tájékoztatott az Orvos Szakszervezetek Szövetsége (LOZ).

Több pozsonyi kórház is azt nyilatkozta csütörtökön, hogy egyelőre nem regisztráltak egyetlen felmondást sem. Peter Visolajský, a LOZ vezetője elmondta, több orvos is fel akar mondani, de a pontos számuk még nem ismert.

Az egészségügyi minisztérium szerdán bírálta Visolajskýt, amiért nem valós, vagy hiányos tájékoztatást ad az orvosoknak, és ezzel sokakat félrevezet. A tárca rámutatott, hogy a minisztérium érdeke is a helyzet megoldása, de a feltételeknek teljesülniük kell.

„Nem tudunk felmondásokról” – mondta Eva Kliská, a pozsonyi egyetemi kórház szóvivője. A kassai Louis Pasteur Egyetemi Kórházban is ugyanez a helyzet. „A kórház minden részlegén felkészültünk arra, hogy ha az orvosok felmondanak, akkor is meg tudjuk oldani az egészségügyi ellátást” – nyilatkozta Monika Krišková, a kórház szóvivője.

A turócszentmártoni kórház is felkészült a válsághelyzetre. „Péntekig várnunk kell, hogy lássuk, hogyan alakul a helyzet” – mondta Katarína Kapustová, a kórház szóvivője.

Az érsekújvári kórház vezetésének sincs információja a felmondásokról. „Egyelőre nem tudjuk, milyen helyzetre kell felkészülnünk. Minden attól függ, hogy végül hány orvos dönt a felmondás mellett” – közölte Ján Baček, a kórház szóvivője.

A LOZ már korábban bejelentette, hogy felmondanak az orvosok, mert nem értenek egyet az egészségügyi rendszer működésével. A szövetség februárban nyolc követelést terjesztett elő, amelyek szerintük segíthetik az egészségügyet. Az egészségügyi dolgozók bérének emelésére vonatkozó javaslat ellenére, amelyről jelenleg tárgyal a parlament, Visolajský felmondásra szólította fel az orvosokat.

Az orvosok tömeges felmondása 2011 végén nehéz helyzetet idézett elő az egészségügyben. A mintegy 1200 orvos távozása miatt rendkívüli helyzetet hirdettek. Az akcióban eredetileg több mint 2400 orvos vett részt, de végül körülbelül ennek a létszámnak a fele tartott ki a döntése mellett. Az egészségügyi dolgozók akkor úgy döntöttek, radikális eszközökhöz nyúlnak, mert nem vették figyelembe a kéréseiket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?