Luxusépületet kapott az SNS új minisztériuma

Az SNS minisztériumának székhelye Pozsony egyik legelőkelőbb címén, a Duna bal partján található. A teljesen átalakított 7-es számú kikötői raktár a felvételen az előtérben látható, közvetlen a parton van, néhány méterre a Szlovák Nemzeti Színház új épületétől. A földszinten egy nagy befogadóképességű söröző fog működni. (Foto: NMH/Miroslav Miklas)
Pozsony |

Az idegenforgalmi és sportminisztérium, amelynek létrehozását az SNS kérte és kapta meg, Pozsony központjának patinás és frissen felújított épületében, a 7-es számú kikötői raktárban kap helyet, amelyet tíz éven át a fővárosi árak közel kétszereséért bérelnek majd az adófizetők pénzéből.

Az ellenzéki SaS arra szólítja fel az újonnan létrehozott minisztérium vezetőjét, az SNS által jelölt Dušan Keketit, hozza nyilvánosságra, pontosan mennyibe kerül a Pozsony központjában lévő ingatlan bérlése és indokolja meg, milyen kritériumok alapján választották ki a reprezentatív épületet. Marián Viskupič, az SaS alelnöke pénteki sajtótájékoztatóján arról beszélt, a már aláírt és közzétett bérleti szerződés szerint az ingatlant havonta közel 20 euró/négyzetméter áron bérli az állam. A szerződést a J&T Real Estate ingatlankezelő vállalattal kötötték, amely Patrik Takáčhoz köthető, akit a Trend hetilap korábban az ország 16 legbefolyásosabb oligarchája közé sorolt.

Minisztériumnak drága

A 7-es számú kikötői raktárban az állam összesen 5000 négyzetmétert bérel. Viskupič szerint elfogadhatatlan, hogy a jelentős adóssággal rendelkező ország egy olyan drága épületet béreljen, amelyet még a legnyereségesebb magánvállalatok sem engedhetnek meg maguknak. Szerinte egy közhivatalnak nem szabadna ilyen drága ingatlanban székelnie. „A pozsonyi irodaépületek átlagos bérleti ára hosszú ideje nagyjából 12 euró/négyzetméter körül van. Az állam most a piaci átlagár közel kétszereséért vett ki ingatlant” – tette hozzá Viskupič, aki szerint a megkötött szerződésben alábecsülték az épület, a hozzá tartozó szolgáltatások és rezsiköltségét.

Az bérlés éves költségét így csak becsülni lehet, de a parkolás ára nélkül is nagyjából 1 787 000 euró körül lehet. Az SaS politikusa arra is rámutatott, a szerződést úgy írták meg, hogy az tíz évig gyakorlatilag felmondhatatlan, így ha az inflációt is figyelembe vesszük, ez idő alatt az adófizetők nagyjából 20 millió euróját fogják a minisztérium székhelyének bérlésére költeni. Ráadásul a megállapodás nem tartalmazza a parkolási költségeket, amelyek ára az épület mellett egy járműre 150 euró/hónap, így ez tíz év alatt ugyancsak milliós tételt tesz majd ki. „Felszólítjuk a minisztert arra, világosan és áttekinthetően közölje a bérlés költségeit, de főként arra, indokolja meg, miért ez volt szerinte a legkedvezőbb ajánlat, ha a szerződésben is szerepel, hogy a bérleti ár elsősorban az ingatlan elhelyezkedését és technikai felszereltségét veszi figyelembe” – mondta Viskupič.

Jó üzlet volt?

Maga az újonnan létrehozott idegenforgalmi és sportminisztérium tárcavezetője, Keketi még május elején beszélt az épületbérlésről. Akkor azt állította, az intézmény számára a 7-es számú kikötői raktárra vonatkozó ajánlat volt a legelőnyösebb. Egyebek mellett azért is volt kedvező az ajánlat, mert 10 évre írták alá a szerződést. Két további ingatlan is játékban volt. A kérdéses épületeket egy bizottság is megvizsgálta, amelyben a pénzügyminisztérium Értéket a Pénzért egysége is képviseltette magát. Végül a kedvező ár miatt döntöttek a 7-es számú kikötői raktár mellett.

A 7-es számú raktár

Az új minisztériumnak otthont adó épület a Duna-parton, Pozsony újonnan kialakuló központjában található. Az Eurovea 1. és az Eurovea 2. bevásárlóközpont és maga a folyó által közrefogott részen fekszik. Lényegében az egykori raktár épülete szakítja meg azt a zöld sétányt, amelyet nemrég alakítottak ki a Duna mellett és rendkívül népszerű a helyiek, de a turisták körében is. Nagyon sok vendéglátóhely, étterem működik itt, de a 7-es számú raktártól a Szlovák Nemzeti Színház új épülete is mindössze néhány méterre van. A sajtótájékoztatón egyébként a szintén SaS-es Alojz Hlina csodálkozásának adott hangot, hogy a tervek szerint az épületben úgy székel majd a minisztérium, hogy annak legalsó szintjén egy nagy befogadóképességű söröző fog működni. Az egykori raktárat a 20. század 20-as éveiben, funkcionalista stílusban építették, két kisebb és egy nagyobb, kupolával rendelkező tornya is van. A felújítása 2006-ban kezdődött, az eredeti tervek szerint az Auditórium nevű kultúrközpont kapott volna benne helyet.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?