Ľuboš Machaj lesz az RTVS új igazgatója

Ľuboš Machaj

Ľuboš Machaj lesz az RTVS új vezérigazgatója. Őt választották meg a tisztségbe a parlamenti képviselők a csütörtöki szavazáson.

A jelenlévő 122 képviselő közül 89-en Machaj mellett szavaztak, 12-en ellene, 21-en tartózkodtak. A parlamenti képviselők Machaj és az RTVS jelenlegi vezetője, Jaroslav Rezník között dönthettek. Az eredményt a parlament plenáris ülésén hirdették ki. Rezníket 29 képviselő támogatta, 49-en ellene szavaztak, 44-en tartózkodtak.

Machaj vezeti a következő öt évben az RTVS-t – tájékoztatott Boris Kollár (Sme rodina), a parlament elnöke. Az új vezérigazgató megbízatása augusztus 2-án kezdődik.

Machaj korábban több vezetői pozíciót is betöltött az RTVS-nél, a televízió és a rádió programigazgatója is volt, majd külsősként továbbra is együttműködött az RTVS-szel a Trojka című műsor dramaturgiai munkatársaként.

Az RTVS vezérigazgatói posztjára eredetileg nyolcan pályáztak, de Daniel Živica a választás előtt visszalépett. Szerdán (június 29.) a plénum hét jelölt közül választotta ki Machaj és Rezník mellett Tibor Búzát, Peter Jankůt, Vladimír Semant, Peter Badačot és Ivan Goliant. A csütörtöki szavazáson döntöttek a parlamenti képviselők Machaj és Rezník között.

Michal Šipoš, az OĽaNO frakcióvezetője úgy véli, az új igazgató érkezésével enyhülni fog a feszült légkör az RTVS-nél. Ezt a koalíció újabb sikerének tekinti. Kristián Čekovský (OĽaNO), a parlament kulturális és médiabizottságának elnöke tisztességes, erkölcsileg hiteles embernek nevezte Machajt. Hozzátette, Machaj az RTVS-en belüli feszültségek enyhítését jelölte meg prioritásként, a híradás javítását ígérte, és azt, hogy küzdeni fog a dezinformáció ellen.

Čekovský támogatná, hogy az RTVS vezetőjének megválasztása a jövőben a lehető legkisebb mértékben függjön a politikától. A nyilvános választást és a szakértői bizottság felállítását jó lépésnek nevezte a választások nagyobb átláthatósága felé. „A bizottság példa arra, hogy a szakértők is beleszólhatnak a folyamatba” – mondta a sajtótájékoztatón. Čekovský szerint stabilizálni kell az RTVS finanszírozását, hozzátette, ezt a kérdését az új igazgatóra bízza.

Šipoš közölte, az OĽaNO frakcióülésén foglalkozni fognak a pártnak azokkal a tagjaival, akik egyénileg akartak cselekedni. Ezt annak kapcsán mondta, hogy Gyimesi György (OĽaNO) csütörtökön nem szavazott, szerdán (június 29-én) pedig Rezníket támogatta.

Az SaS szintén üdvözölte a vezérigazgatói poszton történt változást. „Hisszük, hogy Ľuboš Machajnak sikerül javítani a közmédia színvonalán, és közelebb hozni azt a szomszédos országok szintjéhez” – nyilatkozta Roman Foltin (SaS), a párt kulturális bizottságának tagja.

A koalíció változtathatott volna az RTVS vezetője megválasztásának módján, de ezt nem tette meg - mondta Rigó Konrád, a parlamenten kívüli Szövetség nevében. „Ha nem reformáljuk meg a közmédia vezérigazgatója megválasztásának módját, nem várhatunk politikai üzletelés nélküli eredményt” – fogalmazott állásfoglalásában. Szerinte ez a koalíció lezárhatja az előző korszakot, de nem nyit újat. „Az új vezérigazgató megválasztása kiváló példa erre. Bár széleskörű konszenzus van abban a kérdésben, hogy Jaroslav Rezník nem folytathatta, nem elég egy pusztán negatív döntés” – zárta Rigó.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?