Közélet

Lovász: A nemzetiségi adásnak reagálnia kell a digitális kor kihívásaira

A Szlovák Rádió és Televízió (RTVS) nemzetiségi műsorszolgáltatásának reagálnia kell a digitális kor kihívásaira, jelentette ki Lovász Attila, a nemzetiségi adások részlegének igazgatója. Lovász az RTVS Tanácsának csütörtöki ülésén mutatta be a nemzetiségi műsorszolgáltatás állapotáról és fejlődéséről szóló, a 2011-2019 közötti időszakra vonatkozó komplex jelentést.
TASR

2020. augusztus 21. 13:11

*
- Somogyi Tibor felvétele

„Ami a rádiót illeti, már ma is nyilvánvaló a hallgatók számának csökkenő tendenciája. Forradalmi változások, az új technológiák bevetése és alkalmazása nélkül nem leszünk képesek tartani a jelenlegi szintet. Ma az RTVS nemzetiségi adásai mintegy 154 000 állandó hallgatóhoz jutnak el” – mutatott rá Lovász. A jövő elsőrendű kihívása szerinte a webhelyek számára történő közszolgálati tartalomgyártás nemzetiségi vonalon is, és a digitális korhoz való alkalmazkodás.

Lovász kiemelte a közszolgálati műsorszolgáltató aktív hozzáállását ezen a téren. További nagy feladatként jelölte meg egy teljes értékű hírportál létrehozását, amely a nagyobb lélekszámú kisebbségek igényeit elégítené ki, ezzel párhuzamosan pedig információs portálok indítását a kisebb lélekszámú kisebbségek számára. Hangsúlyozta a marketingberuházás fontosságát is.

Az elmúlt évtizedet értékelve kiemelte a nemzetiségi programok adásidejének meghosszabbodását. A roma adás esetében megháromszorozódott, a magyar adás esetében pedig megduplázódott az adásidő, tette hozzá. Beszámolt továbbá a piaci részesedés növekedéséről is. „Míg 2011-ben 1-1,5 százalék körül mozgott, jelenleg a becslés szerint eléri a 3,7 százalékos szintet. A nemzetiségi műsorszolgáltatásnak 154 000 állandó hallgatója van” – részletezte Lovász.

Az RTVS Tanácsának ülésén részt vett Bukovszky László kisebbségi kormánybiztos, valamint a nemzeti kisebbségekért és etnikai csoportokért felelős bizottság több tagja is, akik több megjegyzést is fűztek a jelentéshez. Kiemelték a különféle regionális történésekről beszámoló nemzetiségi műsorszolgáltatás szinkronizálásának fontosságát, és szót ejtettek olyan témákról is, mint az RTVS és a nemzetiségi egyesületek közötti együttműködés, a szerkesztők nyelvi kompetenciáinak fejlesztése, illetve a nemzetiségi programok propagálásának javítása. Bukovszky szerint a legproblematikusabb, legtöbbet tárgyalt téma a nemzetiségi műsorszolgáltatással összefüggésben az időkapacitás növelésének kérdése.

Erre reagálva Igor Gallo, az RTVS Tanácsának elnöke különböző megkötésekre hívta fel a figyelmet. Peter Medviď, a nemzeti kisebbségekért és etnikai csoportokért felelős bizottság tagja megjegyezte, hogy a nagy sportesemények idején a kettes adón a nemzetiségi adás a háttérbe szorul. Hozzátette: azt sem érti, nyáron és az ünnepi időszakban miért szünetel a nemzetiségi műsorok gyártása.

Martin Kákoš, az RTVS Tanácsának alelnöke az adásidővel kapcsolatban kiemelte: fontos a koncepció, és tudni kell, hogy az egyes kisebbségek tagjai mit is várnak el a nemzetiségi műsorszolgáltatástól.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Népszámlálás: házról házra a kérdezőbiztossal

Népszámlálás: házról házra a kérdezőbiztossal

Döntetlenezett a DAC Trencsénben, a gálázó Slovan a bajnok

Döntetlenezett a DAC Trencsénben, a gálázó Slovan a bajnok

Óriási csatában győzött a HC DAC, ott vannak a döntőben

Óriási csatában győzött a HC DAC, ott vannak a döntőben

Komárom

Folytatódik az EuroVelo 6 építése a Duna magyarországi oldalán

Izrael

Több európai fővárosban tüntettek az izraeli légicsapások ellen

csaló hívás bank

Ne vegye fel! Nem a bank, a csalók hívják!

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.