Közélet

Lezárult a népszámlálás, de csak év végén lesznek nemzetiségi adatok

Pozsony | A Szlovák Statisztikai Hivatal kedd délelőtti sajtótájékoztatóján közölte, vasárnap lezárult a népszámlálás asszisztált szakasza is, összesen 5,22 millió polgár töltötte ki a kérdőívet. Ez a lakosságnyilvántartás alapján becsült teljes populáció 92,7 százaléka.
Czímer Gábor

2021. június 16. 11:30

Ľudmila Ivančíková, a Statisztikai Hivatal demográfiai osztályának vezérigazgatója ⋌(TASR-felvétel)
Ľudmila Ivančíková, a Statisztikai Hivatal demográfiai osztályának vezérigazgatója (TASR-felvétel)

A népszámlálás online szakaszában, amikor a polgárok saját maguk tölthették ki az internetes kérdőívet, 4,84 millió személy vett részt a felmérésben. További 376 ezer személy a népszámlálás asszisztált, vagyis a kérdezőbiztosok segítségével végrehajtott szakaszában töltötte ki a kérdéssort. Ez együtt a lakosság-nyilvántartás alapján becsült teljes populáció 92,7 százaléka. Ľudmila Ivančíková, a Statisztikai Hivatal demográfiai osztályának vezérigazgatója kérdésünkre elmondta, ha a népszámlálás résztvevőinek számát az ország demográfiai statisztikáival hasonlítják össze, akkor a kitöltöttségi arány 96 százalék körül van. A demográfiai statisztika ugyanis, a lakosság-nyilvántartáshoz képest, az ország teljes populációjára vonatkozóan kisebb értéket mutat. 

A hiányzó néhány százaléknyi polgár esetében a népszámlálás eredményét az állami nyilvántartásokból származó adatokkal egészítik majd ki. Így valamilyen mértékben a kérdőívet ki nem töltő polgárok is szerepelni fognak a végső statisztikában. Az önbevalláson alapuló adataikat, így a nemzetiségi, vallási hovatartozásukat azonban a végső statisztikák nem fogják tartalmazni. A kérdőív kitöltése egyébként kötelező volt, aki ezt elmulasztotta, arra a helyi önkormányzat 25-től 250 euró közötti büntetést szabhat ki. Ivančíková szerint két csoportra jellemző, hogy a körükben magasabb volt az ívet ki nem töltők száma. „Az elsőbe a nagyvárosok lakói, a másikba pedig a huzamosan külföldön élők tartoznak” – mondta a vezérigazgató azzal, hogy elsősorban az ország keleti és középső részéről származó emberekről van szó.

Az országban élő kisebbségek számára a felmérés nemzetiségre és az anyanyelvre vonatkozó pontjai a legfontosabbak. Az elmúlt évtizedektől eltérően a mostani népszámlálás során két kérdésnél is megadhattuk a nemzetiségi hovatartozásunkat. A kérdőívben először a „Mi az ön nemzetisége?”, majd az „Egyéb nemzetiséghez tartozónak is vallja magát?” kérdés következett. A jelenlegi jogszabályok szerint a kisebbségek hivatalos nyelvhasználathoz való joga függ közvetlenül a népszámlálás során felmért nemzetiségi arányoktól, de közvetetten a Kisebbségi Kulturális Alap támogatásainak elosztásánál is figyelembe veszik azokat. Ivančíková a nemzetiségre, anyanyelvre, vallásra vonatkozó kérdések kapcsán elmondta, nagyon kevés azoknak az íveknek a száma, amelyekben a polgárok ezekre nem válaszoltak. Ez többek közt annak is köszönhető, hogy az elektronikus ív a kérdések átugrására csak nagyon körülményes lehetőséget biztosított. Az első adatokat, beleértve a nemzetiségek számarányára vonatkozó információkat a hivatal az év végéig szeretné közölni.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
tuntike

Visszatérhet az ingyenes teszt

laboratórium

Az őssejtkezelés lehetőségei Szlovákiában

Kovács Imre

Elnémult forradalom

A csúcs: egy részleges arcátültetés

A csúcs: egy részleges arcátültetés

Digitális emlékezet – Nézőpontok

Digitális emlékezet – Nézőpontok

kfc

Nehéz komáromi győzelem az évadnyitón

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.