Közélet

Leščáková kezében a kisebbségi kultúra

Pozsony | A kormány végül leváltotta a kulturális minisztérium kisebbségi témákért is felelős államtitkárát, Zuzana Kumanovát (Za ľudí), akinek a helyét Viera Leščáková (Za ľudí) veszi át. A személycserére a Za ľudí párton belüli konfliktus miatt került sor.
Czímer Gábor

2021. augusztus 25. 19:14

Veronika Remišová
Veronika Remišová, a Za ľudí elnöke végül lefújta a sajtótájékoztatót, amelyen azt kellett volna elmagyaráznia, miért tartotta fontosnak a cserét az államtitkári poszton. - TASR-felvétel

A kisebbségi és regionális kultúráért felelős államtitkár leváltását Veronika Remišová, a Za ľudí párt elnöke és miniszterelnök-helyettes kezdeményezte a kulturális miniszternél, Natália Milanovánál (OĽaNO). Lépését azzal magyarázta, a kulturális minisztérium államtitkárának cseréjéről szóló döntés a koalíciós szerződés értelmében a Za ľudí kompetenciája. A tárca államtitkári székébe Leščáková volt parlamenti képviselő és a Za ľudí párt alelnöke kerül. Remišová így növelte meg a párton belül a hozzá hű tisztviselők számát, amelyre a Mária Kolíková igazságügyi miniszterrel folytatott párton belüli hatalmi harc miatt van szüksége. „Szerencsétlen döntésnek tartom” – kommentálta az államtitkár leváltását Kolíková, aki szerint Kumanovának azért is kellett mennie, mert a pártban zajló dolgok kapcsán nem értett egyet Remišovával. Az igazságügyi miniszter körüli párttagok szerint az államtitkár leváltása büntetés azért, mert támogatta a rendkívüli közgyűlés összehívását. Kolíková ugyanakkor azt is elmondta, a koalíciós szerződés értelmében a tisztségről való döntés teljes mértékben a pártelnök kezében van. „Ennek ellenére szomorú vagyok a döntés miatt, mivel Kumanová szakember, etnográfus, akit Pribina-kereszttel is kitüntettek, és jó volt, hogy egy ilyen személy is a kormány tagja volt” – mondta a miniszter. Kumanová nemzetiségére utalva hozzátette, jó dolog volt, hogy a kormánynak egy roma tagja is volt. Kolíková ezzel együtt is elismerte, ez az egész ügy egy politikai sakkjátszma, amiben korábban ő is bizonyos lépéseket tett. Remišovának a témában bejelentett sajtótájékoztatója elmaradt. 

A miniszterek hallgatnak

A kormány többi minisztere a személycseréről tartózkodóan beszélt, azt hangsúlyozták, az államtitkári poszt betöltése teljes mértékben a Za ľudí párt elnökén múlik. Így nyilatkozott lapunknak Natália Milanová (OĽaNO) kulturális miniszter is, akinek a jövőben közvetlenül együtt kell dolgoznia az új államtitkárral, Leščákovával. „Ez egy politikai tisztség, amelyet a koalíciós megállapodás rögzít, ezért nem fogom a Za ľudí belső ügyeit kommentálni” – mondta a kulturális miniszter. Milanová hozzátette, az államtitkári poszt kompetenciái nem változnak, így Leščáková hatáskörébe tartozik majd a nemzetiségi kisebbségek kultúrája is. Arra a kérdésünkre, hogy Leščáková milyen tapasztalatokat tud felmutatni a kisebbségek kultúrájának területéről, a tárcavezető úgy válaszolt, az új államtitkár korábban egy kultúrával és nemzetiségekkel foglalkozó bizottságban dolgozott. „Így aztán bizonyos tapasztalatai vannak” – tette hozzá. A miniszter azt is elárulta, a leváltott Kumanovával már egyeztettek arról, hogy a jövőben, a történtek ellenére, milyen formában tudnának együtt dolgozni. 

Kumanová szomorú

Maga Kumanová a kulturális minisztérium épülete előtt tartott sajtótájékoztatót. Nagyon sajnálja, hogy félbe kell hagynia a megkezdett munkáját. Arra emlékeztetett, hogy amikor létrehozták a Za ľudí pártot, akkor a szakmaiság és az etikusság elvei mentén akartak politizálni. „Emiatt is sajnálom, hogy a szakmaiság nem az első helyen szerepel a politikai döntések során” – tette hozzá a leváltott államtitkár. Megköszönte, hogy sokan, így nyílt levélben több roma személyiség is, kiállt mellette. Az eddigi tevékenységéről szólva többek közt azt emelte ki, hogy a kisebbségi kultúra terén is elkezdte megvalósítani a kormányprogram pontjait. Ezt tovább nem részletezte, de ahogy mi is beszámoltunk róla, a Kisebbségi Kulturális Alappal kapcsolatos változásokra, így új igazgató kiválasztására került sor, amely azonban számos kritikát váltott ki. 

A kiválasztási eljárásban alulmaradt Petőcz Kálmán azt állította, a folyamat manipulált volt. Kumanová a sajtótájékoztatón arról beszélt, nem volt részrehajló a saját, vagyis a roma nemzetiségével kapcsolatban. Valamint arról is nyilatkozott, nem kapott olyan jelzéseket, hogy elégedetlen lenne a pártja a munkájával, ezért nem is érti a leváltásának Remišová által felvonultatott ürügyét, mi szerint a minisztériumban az oktatási aspektust szeretnék erősíteni. Leščáková ugyanis oktatási kérdésekkel foglalkozott, korábban pedig egy alapiskolát igazgatott.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Szövetség k

A somorjai Csölösztőn alakul meg a Szövetség

Igor Matovič

Panaszkodnak az oltási lottó nyertesei: „Eddig egy centet sem kaptunk!”

levéltár-konferencia

A gazdaság történetéről nyílt kiállítás a levéltárban

rizman

Nyíltan vallott kapcsolatukról Čaputová párja: „Nem vagyok first lady!”

Eltűnt ikerpárt keres a komáromi rendőrség

Eltűnt ikerpárt keres a komáromi rendőrség

rendőrség

Három luxusautó hajtott össze Pozsonyban – 35 ezer eurós a kár

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.