Lebontják a legendás pozsonyi Istropolist, ahol az Omega és a Benkó Dixieland Band is koncertezett. Mutatjuk, hogyan néz ki. (Képgaléria)

istropolis
Pozsony |

Egyesek a főváros egyik legcsúnyább épületének tartják, mások szerint a rendszerváltás előtti építészet egyik ékköve. 

Hazai és külföldi sztárok koncertjeinek adott otthon és hollywoodi produkciókban is megjelent. A legendás Istropolis rendezvényközpontot, mely a rendszerváltás előtt a Forradalmi Szakszervezeti Mozgalom – ROH székházaként volt ismert, generációk látogatták, sorsa viszont megpecsételődött.

A héten kapta meg az Immocap ingatlanfejlesztő az illetékes városrésztől az engedélyt arra, hogy végleg eltüntesse a föld színéről az Istropolist. Ez a társaság építette meg a közeli Central bevásárlóközpontot és javította meg a Nagyszombati vám alatt található forgalmas aluljárót.

Miután az Immocap megszerezte az egykori ROH épületét és a körülötte levő telkeket, hónapok óta ment a vita arról, mi lesz az eredeti épület sorsa. A lakosok petíciót is gyűjtöttek az központ lebontása ellen, ám ez sem segített. Az Istropolis így ugyanolyan sorsra jut, mint a legendás fővárosi PKO kulturális és szabadidőközpont.

Az ingatlanfejlesztő az egykori ROH helyén egy modern rendezvényközpontot akar felépíteni, minimum egy nagy előadóteremmel, ahol koncerteken kívül nagy előadásokat és egyéb rendezvényeket is lehet szervezni. Értelemszerűen az új központ része lesz egy szálloda, irodaépület és lakótömb, így kérdéses, végül mennyi hely marad az előadóközpontnak.

Hogyan néz ki az épület most? mutatjuk a képgalériában! A cikk végén található képgalériában pedig megnézhetik az új rendezvényközpont látványképeit.

Galéria

Mi lesz a márvánnyal?

Az új projekt tervezése során állítólag megpróbálják megőrizni az eredi központ hangulatát, a tény viszont az, hogy már január közepén körbekerítik az egész területet és a hónap végén elkezdik bontani az épületet.

Első lépésben, az Immocap képviselői szerint rendkívüli óvatossággal leszerelik az Istropolist borító kubai márványt, amit aztán egyéb felhasználásra kínálnak fel a városnak, egyes városrészeinek. Ha nem lesz rá igény, akkor a több száz tonna márványt állítólag készek bedolgozni az új projektbe.

A története

A Forradalmi Szakszervezeti Mozgalom székházának megépítésére 1956-ban írták ki a versenyt, a megfelelő projektet csak 1965-ben választották ki. Az épületkomplexum több fázisban épült, 1967 és 1974 között. A kommunisták 1976-ban rendelték el az előadóterem megnagyobbítását, hogy a központ jelentősebb pártgyűléseinek is méltó székhelye lehessen. A központi előadóterem befogadóképessége 1280 fő, s abban az időben a legmodernebb technológiával volt felszerelve. Az ROH-ban még három, kisebb előadóterem is volt, amelyeket éveken át moziként használtak. Az utolsó munkálatokat 1981-ben fejezték be.

A rendszerváltás után nevezték át Istropolisra, s a következő években a szlovákiai és cseh előadóművészeken kívül számos magyarországi együttes és énekes is tartott koncertének adott otthont. Játszott ott az Omega, Koncz Zsuzsa, Bródy János, Halász Judit, vagy a Benkó Dixieland Band. Legutóbb, s most már tudjuk, hogy ez volt az Istropolis hattyúdala, 2018-ban került a köztudatba, amikor az épület előtt forgatták a Vörös veréb amerikai thriller néhány jelenetét Jennifer Lawrence főszereplésével.

Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy az Istropolis éveken át kihasználatlan, a belső felszerelése már nem felel meg a modern technikai és biztonsági előírásoknak. A városrésznek nem volt anyagi forrása a központ felújítására, ezért már néhány éve üresen állt. 2017-ben került az egész terület az Immocap társaság tulajdonába, amelynek az átépítés során tiszteletben kell tartani a területrendezési tervet, és be kell biztosítania, hogy az Istropolis helyén egyebek mellett rendezvényközpont is legyen. Az Immocap képviselői már nyilvánosságra hozták, hogyan nézd majd ki az új rendezvényközpont az Istropolis helyén. A felvételek az alábbi galériában nézhetik meg:

Galéria
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!