Közélet

Leállnak-e a Beneš-dekrétumok alapján indított földelkobzások?

Pozsony | Az állam által a Beneš-dekrétumok alapján elkobozni szándékolt autópálya alatti földek esete tovább bonyolódik, a kisajátítás megindult, de bírósági per is zajlik. Holnap a parlamentben is szóba kerül az ügy.
Czímer Gábor

2020. július 8. 14:10

Frissítve
D4/R7
- Somogyi Tibor felvétele

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az állam a magyarok és a németek kollektív bűnösségét kimondó Beneš-dekrétumokra hivatkozva akarja elkobozni a D4-es autópálya pozsonypüspöki szakasza alatt lévő rendkívül értékes telkeket. A kérdéses földterületekre nézve a Nemzeti Autópálya Társaság (NDS) egy furcsa kisajátítási eljárást indított, amely keretében az állam ugyan elvenné az ingatlanokat, de az ellenértéküket nem a tulajdonosoknak adná, hanem letétbe helyezné a Szlovák Földalapnál (SPF). A kisajátítási eljárás első lépésére még a múlt héten pénteken sor került. Gyimesi György (OĽaNO) parlamenti képviselő ezzel kapcsolatban azonban elmondta, a témáról egyeztetett a közlekedési minisztériummal, amelyhez az NDS tartozik.

„Az autópálya társaság megkapta a kisajátítási eljárások leállítására vonatkozó utasítást”

– számolt be a képviselő a rendelkezésére álló információkról. Amikor az eljárások leállításáról érdeklődtünk, a közlekedési tárca az autópálya-társasághoz irányított minket, amely, egy folyamatban lévő bírósági ügyre hivatkozva, megtagadta a tájékoztatást.

Gyimesi szerdán késő délután jelezte, Katarína Bruncková közlekedésügyi államtitkártól azt az üzenetet kapta, leálltak a kisajátítási eljárások.

Ma ugyanis mindezzel párhuzamosan egy bírósági tárgyalásra is sor került volna, amelyet a már említett földalap indított a telkek tulajdonosai ellen. A perben az állami intézmény az érintett magánszemélyek tulajdonjogát vitatja. A földalap korábban lapunknak is megerősítette, hogy a magyarokat és németeket a mezőgazdasági tulajdonuktól megfosztó Beneš-dekrétummal érvel az ingatlanok állami tulajdonba vétele mellett. A földalap néhány napja váratlanul először az általa indított bírósági eljárás leállítását kérte arra hivatkozva, hogy úgyis zajlik a kisajátítás. A törvényszék ebbe nem egyezett bele, így az SPF, azzal az indokkal, hogy új ügyvédet kellett fogadna, a tárgyalás elnapolását kérte. Az ügyben eljáró bírónő szeptember közepére tűzte ki a következő tárgyalási napot.

Tomáš Plank, az érintett földtulajdonosokat képviselő ügyvéd szerint a földalap időhúzása mögött az állhat, hogy arra számítanak, egyes kisajátítási eljárások a fentiek ellenére végbemehetnek. Így lényegében az állam úgy kobozná el a 75 évvel ezelőtti dekrétumokra hivatkozva a magánszemélyek vagyonát, hogy a törvényszéken nem kellene bizonyítaniuk az állam tulajdonjogát.

„Az SPF-nek ugyanis nincs bizonyítéka az egykori konfiskációról, de mégsem akarják elismerni az ügyfeleim tulajdonjogát, ezért legalább az időt húzzák”

– nyilatkozta lapunknak az ügyvéd.

Ahogy arról beszámoltunk, a mezőgazdasági, a belügyi, az igazságügyi, a közlekedésügyi és a külügyi tárca, illetve a földalap bevonásával egy munkacsoportot alakult, amely azt vizsgálja majd mely ingatlanok esetében ment végbe 75 évvel ezelőtt az elkobzás és melyek azok, amelyeknél ez nem történt meg. Ezen bizottság munkájához a magyar kormány is felajánlotta a segítségét, a magyar levéltárak adatait.

Gyimesi lapunknak elmondta, a testület már meg is tartotta első ülését. Az összes ingatlan tulajdonviszonyait egyenként vizsgálják majd meg.

„Ján Mičovský (OĽaNO) mezőgazdasági miniszter arról biztosított engem, hogy az érintett tárcák bevonásával orvosolni fogják a helyzetet”

– tette hozzá Gyimesi. A képviselő az elkobzások miatt a holnapi parlamenti ülésen interpellálja Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyi minisztert. Ezen minisztérium kompetenciája ugyanis egy jogszabályokban rögzített rendszerszerű megoldás kidolgozása.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
koronavírus

Ilyen változásokra számíthatunk szeptembertől a koronavírus miatt

Komárom

Csőtörés a Komáromban – a szomszédos településeken sincs víz

Louis Pasteur Egyetemi Kórház

A kassai kórházban meghalt egy koronavírusos idős asszony

Kulcsod

Ján Mičovský: büszke vagyok a csallóközi termesztőkre

Igor Matovič

Honoráriumot kapnak az államtól az élvonalban dolgozók

Pozsony város

Nyilvánosságra hozták, mekkora az önkormányzatok bevételkiesése

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.