Közélet

Leadta az ellenzék a Lubyová leváltásához szükséges aláírásokat

Pozsony | Az ellenzéki OĽaNO és SaS pénteken leadta a parlamenti iktatóban a rendkívüli parlamenti gyűlés összehívásához szükséges 38 képviselői aláírást, amelyen megpróbálják leváltani Martina Lubyová iskolaügyi minisztert (az SNS jelöltje). Andrej Danko házelnök (SNS) már jelezte, hogy az ülésre hétfőn (2. 18.) kerülhet sor.
TASR

2019. február 15. 15:14

Martina Lubyová - TASR-felvétel

Az ellenzék a kutatási támogatások körül kialakult ellentétek miatt akarja leváltani a minisztert. Branislav Gröhling (SaS) szerint sok gyanús dolog van a támogatások körül, például a szakvélemények lemásolása, a pontok módosítása, valamint az olyan elírások, amilyeneket egy alapiskolás diák sem csinálna. „Ennek az az eredménye, hogy a miniszter asszony ellentomondásokba kerül, egyrészt elírásokról és hibákról beszél, másrészt ezek alapján a hibák alapján képes volt leváltani a tudományért és technikáért felelős osztály igazgatóját" – mondta.

Veronika Remišová (OĽaNO) képviselő egy másik problémára hívja fel a figyelmet, amely miatt le szeretnék váltani Lubyovát. „A 2017-es,  EU-s alapokkal kapcsolatban kirobbant botrányról van szó, amelynek következtében Szlovákia száz milliótól esik el az SNS jelöltjeinek lehetetlen viselkedése miatt" – mondta.

Remišová szerint nem igaz, hogy az ellenzék nem akar kommunikálni Lubyovával. „Nagyon szívesen találkozom a miniszter asszonnyal, hogy beszéljünk a kialakult helyzetről, és hogy tájékoztathassuk az embereket a minisztérium problémáiról és a támogatások sorsáról" – mondta, hozzátéve, hogy szívesen találkozna Lubyovával a kamerák előtt.
     

 

2019. február 15. 11:24

Az ellenzék hétfőn próbálhatja meg leváltani Lubyovát

Miroslav Sopko (OĽaNO) szerint Peter Pellegrini kormányfőnek (Smer-SD) is nyilatkoznia kellene az ügyben. „Szeretném felszólítani a kormányfőt, hogy gondolja át, van-e az SNS annyira felelősségteljes, hogy ezt a tárcát vezesse" – jelentette ki. Az ellenzék emellett azt sem érti, hogy Gál Gábor igazságügy-miniszter (Most-Híd) miért nem nyilvánított eddig véleményt, holott több mulasztásra felhívták a figyelmét.

Lubyová kijelentette, hogy nem tervezi a lemondását. „Nem mondok le azért, mert az értékelők nem jól töltöttek ki néhány lapot" – mondta. A miniszter egy belső ellenőrzést is kezdeményezett az Iskolaügyi Minisztérium tudományért és technikáért felelős osztályán, amelynek eredményeit április 30-ig kell benyújtania az Állami Számvevőszéknek.

A minisztérium több mint 33,4 millió eurót osztott szét kutatási és tudományos projektekre. Gröhling szerint azonban a támogatásban részesülő cégek között olyanok is vannak, amelyeknek gyakorlatilag nincs bevétele, nem foglalkoznak kutatással, egy lakóházban vagy családi házban van a telephelyük, vagy nincs működő honlapjuk. Remišová szerint az egész támogatási rendszer nagyon átláthatatlan.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Szenzáció: a magyarok legyőzték a vb-ezüstérmest

Elhunyt Keszegh István tanár

Emésztőgödörbe esett egy kisfiú, mentőhelikoptert kellett riasztani

Wales egy korai góllal legyőzte Szlovákiát

Megmentenék a liberális demokráciát az új politikai vállalkozások

Kikötött Norvégiában a bajba jutott Viking Sky luxushajó

Legfrissebb galériák
Olvasta már?