Kulturális tárca: Az anyanyelv pótolhatatlan szerepet tölt be az ember életében

Natália Milanová
Pozsony |

Az anyanyelv nemzetközi napja jó lehetőséget teremt annak tudatosítására, hogy az anyanyelv milyen fontos szerepet tölt be az oktatásban, az egyéni identitás alakulásában, illetve a szellemi kulturális örökség megőrzésében – közölte a kulturális minisztérium, amely az anyanyelv fontosságát a 2021-es népszámlálás eredményei miatt is hangsúlyozta.

„Az eredményekből kiderült, hogy a szlovák mellett Szlovákia polgárai további 25-féle anyanyelvet tartanak sajátjuknak. Azt gondoljuk, hogy ez a szám is az anyanyelv pótolhatatlan szerepét jelzi az ember életében, és azt az erős érzelmi kapcsot, amely bennünket hozzáköt” – tette hozzá a tárca.

A tárca továbbá azt közölte, hogy a világon több ezer nyelv létezik, a számuk azonban folyamatosan csökken a nagy, gazdaságilag erősebb nyelvek nyomására. A csökkenő tendenciát pedig a nyelvközösségek egységesülése is támogatja. „Minden nyelv egy sajátos gondolkodás- és kifejezésmódot közvetít, törékeny értéket képvisel, amelyet csak akkor tudunk megvédeni, ha a kis nyelveket is ugyanúgy tiszteljük, mint a nagyokat” – hangsúlyozta a kulturális minisztérium.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?