Kulturális miniszterként műsorvezető?

Šimkovičová az alkotmány értelmében elvileg már nem vezethetne műsort
Pozsony |

Összeférhetetlenség gyanúja merült fel Martina Šimkovičová (SNS-jelölt) kulturális miniszternél: a PS képviselői szerint továbbra is műsort vezet egy internetes televíziónál, miközben az alkotmány egyértelműen kimondja, hogy a kormánytagok nem vállalhatnak más munkaviszonyt, és nem is reklámozhatnak magáncégeket.

Šimkovičová azelőtt, hogy a kulturális minisztérium élére került volna, a Slovan nevű internetes televíziónál műsorvezetőként tevékenykedett. A Denník N napilap szerint az említett műsorban gyakran fordultak meg olyan személyek, akik összeesküvés-elméleteket és álhíreket terjesztettek. Az internetes televízió tulajdonosa egyébként az SNS parlamenti képviselője, Peter Kotlár, aki Šimkovičová társműsorvezetőjeként tevékenykedik.

Fiktív műsorvezető?

A Progresszív Szlovákia (PS) képviselői, Zora Jaurová és Zuzana Mesterová azonban arra figyelmeztetnek, hogy az alkotmány értelmében a kormánytagság tisztségének ellátása nem összeegyeztethető bármilyen munkaviszonnyal vagy munkaviszonyhoz hasonló munkaszerződéssel. Šimkovičovát október 25-én nevezték ki a kulturális tárca élére, az említett műsorban viszont azóta többször is felbukkant. Az „Interjúk Martina Šimkovičovával és Peter Kotlárral” című műsorban úgy mutatkoztak be, mintha csak meghívott vendégek lennének, viszont műsorvezető egyáltalán nem ült a kamerák előtt. Kotlár kinézett a kamerák mögé, és megkérdezte: „Kezdhetünk, műsorvezető úr?”, de semmilyen válasz nem érkezett, és a műsor végéig kettejükön kívül senki sem szólalt meg. A műsorban egyébként javarészt arról beszélnek, mit miért tesznek a minisztériumban és a parlamentben.

Reklámtevékenység

Jaurová és Mesterová úgy vélik, a felvételeken egyértelműen látszik, hogy a miniszter asszony csak formálisan tölti be a „meghívott vendég” szerepkörét, és a műsort valójában továbbra is ő vezeti.

Ez azonban csak a probléma egyik része. Az alkotmány azt is kimondja, hogy egy köztisztviselő nem használhatja fel a nevét, arcát, hangját, vagy aláírását reklámcélokra. Ennek ellenére e cikk megjelenéséig a televízió honlapján továbbra is elérhető volt a Slovan bemutatkozó videója, amelyben Šimkovičová arról beszélt, miért kellene őket nézni, valamint arra ösztönzi az embereket, hogy töltsék le a telefonos alkalmazást, amelyen élőben is követhetik a televíziós közvetítést.

A PS képviselői az ügyben panaszt nyújtottak be a parlament összeférhetetlenségi bizottságához.

(nar, Denník N)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?