Közélet

Kuciak volt kollégái egyetértenek abban, hogy Kočnernek volt indítéka megöletni az újságírót

Bazin | A Kuciak-gyilkosság megrendelésével vádolt Marián Kočner távollétében hallgatták meg az újságíró volt kollégáit a mai tárgyaláson. Állítják, a gyilkosság indítéka a Kuciak jelentette veszély volt Kočner vállalkozásaira nézve.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2020. január 21. 18:30

kep
Kuciak kollégái (balról): Peter Bárdy, az aktuality.sk portál főszerkesztője; Ján Petrovič és Annamária Dömeová újságíró, Marek Vagovič, az aktuality.sk oknyomozó újságírói csoportjának vezetője és Dag Daniš publicista (TASR-felvétel)

„Azon a napon, amikor megtalálták a holttesteket, Peter Tóth felhívott. Ki akarta fejezni a részvétét. Olyan érzésem volt a telefon után, hogy ki akart vallatni, például, hogy milyen a hangulat a szerkesztőségben, vagy hogyan fogjuk a szerkesztőségen belül kivizsgálni a dolgot” – mondta vallomásában Dag Daniš, az aktuality.sk publicistája, Ján Kuciak volt kollégája. Hozzátette, Kuciak 2017-ben attól tartott, hogy valaki követi. „Ján nem hagyta magát megfélemlíteni, és ez az életébe került” – utalt a publicista a meggyilkolt újságíró és Kočner közötti telefonbeszélgetésre, amelyben a vádlott még 2017-ben megfenyegette Kuciakot. Daniš szerint Robert Kaliňák volt belügyminiszterrel, Ján Počiatek egykori pénzügyminiszterrel és Norbert Bödör nyitrai vállalkozóval kapcsolatos ügyeken is dolgozott. „Úgy tudom, Kuciak számos anyagot birtokol a Penta-csoportról is” – fűzte hozzá az újságíró.

Sok ügyön dolgozott
Peter Bárdy, az aktuality.sk főszerkesztője vallomásában elmondta, Kuciakot munkájában az motiválta, hogy megpróbálja megtisztítani a társadalmat, és hogy elérje, mindenki ellen, aki bűncselekményt követ el, igazságosan induljon eljárás. A már említett 2017-es telefonhívással kapcsolatban, amelyben Kočner arról beszél, hogy Kuciakról és családjáról is információkat fog gyűjteni, Bárdy arra emlékeztetett, hogy bár Kuciak feljelentést tett az ügyben, mégsem indult eljárás. „Pontosan emlékszem erre. Ján egy találkozón volt a Penta egyik társaságának, a Mecomnak képviselőivel. Kočner ezután hívta, amiről aztán Ján engem is tájékoztatott, sőt később le is engedte a hangfelvételt” – emlékszik vissza Bárdy. Hozzátette, nyugtalanította a hívás tartalma, mivel Kočnert veszélyes emberként tartotta számon. „Marián Kočnernek lehetett indoka Kuciak meggyilkolására” – zárta a főszerkesztő.

Marek Vagovič, az aktuality.sk tényfeltáró újságírói csoportjának vezetője a tárgyaláson elmondta, meggyőződése, hogy Kočner bűnös. „Száz százalékban biztos vagyok benne, hogy Marián Kočner a gyilkosság megrendelője” – állította Vagovič. Beszámolt továbbá arról, hogy Kuciak rámutatott a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) nyomozója, Štefan Jombík által elkövetett hibákra. Ő folytatott vizsgálatot Kočner számos ügyében. 2017 nyarán például Kuciak cikket írt a dóvali adócsalás kérdésében folytatott nyomozáskor elkövetett hibákról. Az ügyész végül elvette Jombíktól ezt az esetet, és Kočner jelenleg vádlottként szerepel az ügyben. Vagovič szerint Kuciak veszélyeztette Kočner üzleteit.

A Molnár-gyilkosság
Az ebédszünet után sor került egy másik üggyel, Molnár Péter gútai vállalkozó meggyilkolásával összefüggő tanúvallomásokra is. Mészáros Zsolt elmondása alapján ő az, aki észlelte, hogy Molnár házába betörtek. A Kuciak-gyilkosság közvetítésével vádolt Andruskó Zoltán korábbi tanúvallomásában azt állította, hogy Miroslav Marček és Szabó Tamás gyilkolta meg a gútai vállalkozót is. Mészáros Zsolt elmondta, mind Marčekot, mind Szabót ismeri. Vallomásában továbbá részletezi, hogy miután látta Molnár házának széttörött ajtaját, felhívta a vállalkozó húgát, akivel közösen mentek be a házba, ahol megtalálták a holttestét. Mészáros sofőrként dolgozott a vállalkozónál, akárcsak Szabó és Marček. 

Koczkás Péter, aki Molnár gyerekkori jó barátja, tanúvallomásában arról beszélt, hogy a gútai vállalkozóról Szabó hamis pletykákat terjesztett, például, hogy Molnár autójában nagy mennyiségű kábítószert találtak. Koczkás a pletykák valótlanságát csak akkor tudatosította, amikor a két vádlottat letartóztatták, szerinte Szabó így akarta elterelni a figyelmet a gyilkosság valódi indítékairól.

Daniel Lipšic ügyvéd a tárgyalás végén a Kočner telefonjából legálisan megszerzett kommunikációra emlékeztetett, amelyről a bíróság ma dönti el, hogy felolvassák-e a tárgyaláson. Ma a tárgyalás tovább folytatódik, többek között azoknak az illetőknek a vallomásával, akik Kočner megrendelésére újságírókat figyeltek meg.

(szh, sme, denníkn, para)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Ma van az utolsó nap, amikor átvehetik a választói igazolványt, melynek segítségével az ország bármely szavazókörében voksolhatnak ⋌(TASR-felvétel)

Holnap új parlamentet választunk

koronavírus

Továbbra sincs koronavírus-fertőzött Szlovákiában

Szlovák Posta

A Szlovák Posta is óvintézkedéseket foganatosít a koronavírus miatt

Komárom

A befelé figyelés művészete

Gál Gábor

Gál úgy véli, az igazságügyi tárca holtpontra jutott

koronavírus

Koronavírus – A kór fertőzöttjeinek és halálos áldozatainak száma a világban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.