Közélet

Kresák megvonná a kedvezményeket a volt köztársasági elnököktől

Pozsony | Az a volt köztársasági elnök, akit mandátuma lejárta után parlamenti képviselővé választanak, vagy más politikai funkciót vállal, ideiglenesen elesne azoktól a kedvezményektől, amelyekre az elnöki funkcióból való távozása után jogosult. Ezt a változtatást Peter Kresák (Most-Híd) parlamenti képviselő kezdeményezné.
TASR

2019. július 16. 14:00

Peter Kresák  - TASR-felvétel

A közösségi hálón Andej Kiska példájára mutatott rá, aki elnöki mandátuma lejárta után bejelentette, hogy pártot alapít, és miniszterelnöki ambíciói vannak. Zuzana Čaputová jelenlegi köztársasági elnökről is említést tesz bejegyzésében.

2014-ben és 2019-ben is fiatal embert választottak köztársasági elnökké a szavazópolgárok, akikről feltételezhető, hogy mandátumuk lejárta után is aktívan politizálni fognak és magas funkciót fognak betölteni” – fogalmaz Kresák.

Hozzáteszi, nincs semmi, ami ebben megakadályozná az exelnököket. Ez pedig szerinte problémákhoz vezethet. Kresák szerint ezért úgy kell megváltoztatni a jogszabályt, hogy arról az esetről is rendelkezzen, ha a volt elnök például parlamenti képviselő, alkotmánybíró, a Bírói Tanács elnöke, az Állami Számvevőszék vagy a főügyészség elnöke vagy alelnöke lesz.

Kresák szerint tekintettel arra, hogy nincs lényeges tényező, amely megakadályozná ebben a korábbi elnököket, ha kellő támogatást kapnak, továbbá abban, hogy alacsonyabb funkciót vállaljanak, egyértelművé kell tenni, hogy a kedvezmények és a későbbi funkció nem kombinálható,

A képviselő emlékeztet, hogy a törvény értelmében a köztársasági elnöknek élete végéig képviselői fizetés és az „elnök úr”, „elnök asszony” megszólítás jár, valamint – ugyancsak élete végéig – autó és sofőr.

„Ha például parlamenti képviselővé választanák a volt elnököt, elnök úrnak vagy elnök asszonynak kellene szólítani, nem képviselő úrnak, képviselő asszonynak, mint az összes többi parlamenti képviselőt? Vagy kivételezett helyzetben lenne?” – teszi fel a kérdést Kresák.

Azon is elgondolkodik, járna-e az exelnöknek dupla képviselői fizetés, autó és sofőr, valamint a képviselői mellett az elnöki iroda is, amit mind közpénzből finanszíroznak. Kresák a törvény módosításában látja a helyzet megoldását.
 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

GALÉRIA: Döntetlenezett a DAC a nagymihályiak ellen

Törékeny lelkű tinik az összeomlás szélén

Illegális bevándorlókat fogtak Párkányban

Videón, ahogy két kamion frontálisan ütközik Kecskemétnél

Négyezer embert kellett kitelepíteni Gran Canarián az erdőtűz miatt

Meggyilkoltak egy 38 éves nőt Rimaszombatban, a feltételezett elkövető is meghalt

Legfrissebb galériák
Olvasta már?