Közélet

Közvélemény-kutatók torz tükre

Pozsony | Közvetlenül a parlamenti választás előtt olyan felmérés is készült, amelyet a sajtó a közvélemény-kutatásokra vonatkozó moratórium miatt már nem közölhetett. A kutatás eredményei azonban jelentősen eltértek a voksolás hivatalos eredményeitől.
Czímer Gábor

2020. március 1. 18:59

A választás éjszakáján kihozott exit poll pártnevek nélkül (Képarchívum)
A választás éjszakáján kihozott exit poll pártnevek nélkül. - Képarchívum

A sajtó által nem közölhető kutatást készítő egyik ügynökségnek, a Focusnak az igazgatója, Martin Slosiarik lapunknak elmondta, az adatgyűjtést február 24-én fejezték be és a választás napjáig, 29-éig még jelentős változások történtek. A legerősebb pártok vezetőinek tévévitái például kedden és szerdán voltak. Slosiarik elismerte, a média által nem közölhető, 26-án szétküldött felmérés eredményeit főleg olyanok kaphatták meg, akik egyébként a demokratikus ellenzék szavazótáborába tartoznak.

„Én azt gondolom, hogy a PS/Spolu egy bizonyos számú választója biztosnak látta pártja bejutását, és inkább úgy döntött, hogy átszavaz valamelyik, a parlamenti küszöb környékén levő demokratikus pártra, hogy ellenzéki koalíció kialakítására adódjon lehetőség”

– mondta Slosiarik.

A valódi eredmény és a felmérések által mutatott százalék közti legnagyobb különbség az OĽaNO-nál mutatkozott. A közvélemény-kutatások először csak azt mutatták ki, hogy az Igor Matovič vezette párt legyőzheti a Smert. Ez aztán elindított egy hólabdaeffektust és sok szavazót csábított el a demokratikus ellenzéki pártoktól pusztán azzal a ténnyel, hogy felülkerekedhet Robert Fico pártján. A Focus kutatásai azt mutatták, hogy a választók 15 százaléka a voksolás napján dönti el, kire szavaz.

A választás előtti felmérések folyamatosan azt mutatták, hogy a Híd támogatottsága nagyobb, mint az MKÖ-é. Erről Slosiarik elmondta, az utolsó kutatásokból már az látszott, hogy a Híd szavazótábora zsugorodik. A szakember szerint a Híd a magyar közösség azon részét szólítja meg, amely közelebb áll a többségi nemzethez.

„Ezen választók egy része szlovák pártra szavazhatott, de érvényesült a Matovič-hatás is”

– mondta Slosiarik azzal, hogy egyes szavazók olyan erőt akartak támogatni, amely legyőzi a Smert. Hozzátette, az MKÖ választói inkább az etnikai elv alapján, magyar pártra akartak szavazni. Slosiarik szerint ha a magyar szubjektumok közös választási pártban indultak volna, akkor valószínűleg ez a formáció bejut a törvényhozásba, hiszen a támogatottsága elérte volna az 5 százalékos küszöböt.

A rendkívül magas országos választási részvételről a Focus igazgatója elmondta, ez már a választás előtti felmérésekből is kiolvasható volt. Hozzátette, egyelőre még mélységében nem elemezték az adatokat, de valószínű, hogy a négy évvel ezelőtti 59,82 százalékos és a mostani 65,8 százalékos részvételi arány közti különbséget nagyrészt a fiatal szavazók hozhatták.

A Focus a választási éjszakán az urnazárás után egy exit pollt is készített. Ez azonban nagyban más adatokat mutatott, mint végül a valós eredmények. Ezt Slosiarik azzal magyarázta, hogy a PS/Spolu koalíció mindössze 0,04 század százalékponttal maradt ki a törvényhozásból, hiszen pont ezzel a néhány szavazattal maradt el a koalíciók számára megállapított 7 százalékos parlamenti küszöbtől. Ez a néhány szavazat nagymértékben átrendezte az egész eredménytáblázatot.

Slosiarik azonban azt is elismerte, hogy a levélben érkező szavazatok pártok közötti eloszlására hibásan következtettek, e tévedés miatt a PS/Spolu koalíciónak az exit pollban a valódinál magasabb eredményt becsültek. A magyar választókra vonatkozó exit poll eredményeiről a Focus vezetője elmondta, az MKÖ és a Híd után a körükben az OĽaNO volt a legnépszerűbb, de a PS/Spolu és a Za ľudí párt is releváns mértékben kapott magyar voksokat.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
iskola

Kissé nőtt a magyar elsősök száma

Igor Matovič
Frissítve

Szerdától már 48 órára lehet külföldre utazni

Szív- és érrendszeri betegségek

Szív- és érrendszeri betegségek: még mindig listavezetők

film

Újra tart élő vetítéseket a Lumiére mozi

Slezákné

Kulisszák mögött: Így néz ki az Új Szó és a Vasárnap szerkesztősége a járvány idején (VIDEÓ!)

Végh Attila

Exkluzív interjú Végh Attilával a holnapi Új Szóban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.