Közélet

Kormánytrafikot kapott a leváltott SAV-főnök

Pozsony | Andrej Kiska államfő tegnap kinevezte a Szlovák Tudományos Akadémia (SAV) új elnökét, Pavol Šajgalíkot. Az intézmény vezetőjét egy hete választotta meg az SAV Közgyűlése.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2015. január 16. 19:15

Az akadémia belső ügyei ritkán kapnak nagyobb médiafigyelmet, az elmúlt hetekben a gyors, politikai hátterű vezetőcsere miatt került az intézmény reflektorfénybe. Az SAV Közgyűlése tavaly év végén ugyanis leváltotta posztjáról Jaromír Pastoreket. A döntés egyik oka az volt, hogy a vezetőnek, állítólagos kiváló kormányzati kapcsolatai ellenére sem sikerült szinten tartania az SAV költségvetését. Az eredeti tervek szerint 10 millió euróval vágta volna meg a kormány az akadémia büdzséjét, ezt végül – miután a kutatók is az utcára vonultak – 2 milliós mínuszra mérsékelte. Pastorek szemére vetették azt is, hogy részt vett Robert Fico elnökválasztási kampányában, ez negatív fényt vetett az intézmény függetlenségére.
 
Fico nem feledkezett meg Pastorekről, a szerdai kormányülésen kutatási kormánybiztossá nevezték ki. A hivatalos leírás szerint a kabinet tanácsadó tagjaként a feladata a tudományos kutatások koordinációja lesz. „Nagyon fontos pozícióról van szó, úgy vélem, a jövőben szoros együttműködés alakul ki köztünk” – mondta tegnap Šajgalík.
 
„Ez az év rendkívül bonyolult lesz az SAV számára, mivel kétmillióval kisebb a költségvetésünk, mint tavaly” – fejtette ki az akadémia új elnöke, aki bízik benne, hogy emiatt nem kell csökkentenie a munkatársak számát. (MSz, SITA)
Önnek ajánljuk

Megszavazta az Európai Néppárt a Fidesz tagságának felfüggesztését

Az értelmiségi szupersztárok felemelkedése

Felújították a galántai kórház pszichiátriai osztályát

Szlovákia továbbra is ellenőrzi a lengyel húsbehozatalt

Újabb állami támogatás 
a napkollektorokra

Zajban is lehet aludni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?