Kormányirányítás alá veszik a Kisebbségi Kulturális Alapot

KKA k
Pozsony |

Tomáš Taraba, az SNS által jelölt, de pártonkívüli környezetvédelmi miniszter a hétfői kormányülés előtt arról beszélt, a kulturális minisztériumnak jobban bele kell szólnia abba, miként működnek azok a pénzalapok, amelyek a kultúrát támogatják. A kormányprogram szövegéből aztán kiderült, a Kisebbségi Kulturális Alapot is ennek értelmében alakítják át.

„A miniszter asszony azt írta a programba, hogy megváltoztatja a Művészeti Alap és az Audiovizuális Alap statútumát” – utalt Taraba a szintén SNS által jelölt, pártonkívüli Martina Šimkovičová kulturális miniszter céljaira. A kormányprogram hétfőn délelőtt nyilvánosságra került szövegében pedig már az olvasható, hogy az átalakítás a Kisebbségi Kulturális Alapot is érinteni fogja. „Hogy növeljük az eredeti szlovák alkotótevékenység támogatását és fokozzuk ezen közpénzek felhasználása feletti ellenőrzést” – olvasható a kormánykoalíció következő négy évre vonatkozó vállalásait, ígéreteit, terveit tartalmazó dokumentumban. Taraba arra a kérdésre, ez nem fenyegeti-e a szóban forgó alapok függetlenségét, érdemben nem válaszolt, hanem arról beszélt, szerinte most a kiosztott támogatások alapján az látszik, az intézmények „egyoldalúak”.

A Kisebbségi Kulturális Alap évente hozzávetőlegesen 8 millió euróval támogatja a nemzetiségek kulturális életét. Ebből több mint 4 millió eurót a magyar kisebbség rendezvényeire, kiadványaira, művészeti egyesületeinek támogatására fordíanak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?