Közélet

Koncepció kell a támogatások elosztásához

A szükségesnél kisebb anyagi keret, koncepciótlanság, korlátozott lehetőségek – ezen okok miatt sem jut elég pénz a kisebbségi kulturális tevékenységekre Szlovákiában.
Bőd Titanilla

2017. július 14. 15:34

A lapunk szervezésében létrejött kerekasztal-beszélgetésen Rigó Konrád, a Híd kulturális államtitkára, Őry Péter, az MKP OT elnöke, Tokár Géza, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvivője és Vasik János, a Pátria rádió riportere, a pályázatokat elbíráló bizottság korábbi tagja vitázott a kisebbségi kulturális támogatásokról a Gombaszögi Nyári Táborban.
 
Mennyi az annyi? – hangzott a beszélgetés alapkérdése. A Kisebbségi Kulturális Alap létrejöttével ugyan jövő évtől a korábbi összeg kétszerese jut a kisebbségeknek, de a magyar kisebbségnek jutó mintegy 4 millió euró többek szerint még mindig kevés. „Magyarországról 8,9 milliárd forint érkezik Szlovákiába, ez a Bethlen Gábor Alap adata. Ennek a csaknem 30 millió eurónak az áfa-tartalma nagyobb, mint a magyarok számára a szlovák kormány által előirányzott összeg” – mondta Őry Péter.
Rigó Konrád azt hangsúlyozta, a törvényben foglalt 8 millió euró minimális összeg, ami az évek során nőhet is. 
 
Ismét felmerült az MKP és a Híd közötti vita, hogy vajon a Kisebbségi Kulturális Alap által biztosított keretek kulturális autonómiának tekinthetőek-e vagy sem. Bár a felek egyetértettek abban, hogy nem szavakon kell rugózni, a beszélgetés jelentős részében nem tudtak ezen túllépni.
„Arról kellene beszélni, hogy a támogatás hogyan lesz elosztva, hozzáférhető lesz-e mindenkinek” – hangsúlyozta Tokár Géza.
 
Vasik János kijelentette, a kisebbségi kulturális támogatások elosztása nem átpolitizált, hanem koncepciótlan: „Azokat a kérdéseket kell tisztázni, mi az, ami a kultúránkat szolgálja, és milyen elvek alapján döntenek a bizottságok a támogatásokról. Tudnunk kell, hová akarjuk fejleszteni a kultúránkat 5, 10, 25 éven belül.”
 
Őry Péter kijelentette, hogy ha objektív pontozási rendszert akarunk, akkor azt nyilvánossá kell tenni, „csak sajnos a pontozó mindig szubjektív”. 
 
Tokár Géza szerint tökéletes rendszer nincs, mindig lesznek elégedetlenkedők, de nehezményezte, hogy az alap létrejötte előtt „elmaradt a párbeszéd, az apró kezdeményezések el lettek fojtva”. Tokár szerint is fontos az értéktelen, rossz pályázatok kiszűrése, de rámutatott, hogy korábban mindig elmaradt ezek utólagos felelősségre vonása mind a magyarországi, mind a szlovákiai támogatások esetében. 
 
Rigó Konrád úgy véli, a stratégiai tervezésben fontos szerep juthat a kulturális minisztérium januárban megalakuló nemzetiségi főosztályának, amely figyeli, elemzi és a szlovák kultúra keretei között is elhelyezi a kisebbségi kultúrát. „Ha ez a szerv jól együtt tud dolgozni a KKA szakmai tanácsaival, akkor nagyon jól működhet a rendszer” – fogalmazott az államtitkár.
 
Vasik arra is felhívta a figyelmet, az elmúlt 20–25 évben a civil szervezetek hozzászoktak, hogy csak a magyarországi, illetve a szlovák állami költségvetés által biztosított kisebbségi támogatásokra támaszkodjanak, miközben más szlovák (pl. megyei) vagy EU-s forrásokat is meríthetnének. Tokár ezzel kapcsolatban megjegyezte: „Ennek a közegnek korlátai is vannak, kis helyi szervezetek vezetői közül hányan tudnak például angolul pályázatot írni?”
 
Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Joe Biden beiktatása
Frissítve

ÉLŐ: "Új nap virradt Amerikára" - szól Biden első üzenete

Igor Matovič

4 millió vakcina megvásárlására kötött szerződést a kormány

koronavírus

Már novemberben jelen volt Szlovákiában a koronavírus brit mutációja

koronavírus-vakcina

11 fázisban fogják oltani a lakosságot a Covid-19 ellen

koronavírus

Január 25-én és 26-án is érvényben lesz a kijárási korlátozás

bara zoltán

Elnöki káosz után megbékélés?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.