Közélet

Komáromban mutatták be a PS-Spolu parlamenti listájának jelöltjeit és programját

Komárom | A pártkoalíció Magyar Platformjának tagjai közül többen is rajta lesznek a pártszövetség parlamenti jelöltlistáján. Állítólag „befutónak” számító helyen is szerepelni fog magyar jelölt, de a lista csak november 22-ére lesz végleges.
Vataščin Péter

2019. november 8. 07:21

PS/Spolu

A választási program bemutatója előtt sajtótájékoztatót tartottak a PS és a Spolu elnökei, ill. a parlamenti választások magyar nemzetiségű jelöltjei. Az esemény mindvégig két nyelven, szlovákul és magyarul zajlott.

Michal Truban, a Progresszív Szlovákia elnöke úgy fogalmazott, a PS-Spolu Magyar Platformja „valódi”, és a magyarok már ott voltak a párt kezdeteikor is, néhány alapító taguk is magyar nemzetiségű, ill. ezen a nyelven is megjelent a választási programjuk. Kihangsúlyozta, a lista magyar szereplői jól ismerik a helyi régió problémáit, de tisztában vannak az egész ország gondjaival is, amelyek mindenki számára közösek.

Miroslav Beblavý, a Spolu elnöke azt mondta, a magyarok fontos szerepet játszottak a szlovák politikai életben, mivel nélkülük nem jöttek volna létre demokrácia- és nyugatpárti kormányok, majd hozzátette, ezért a jövőben fontos megőrizni a magyarok jelentős szerepét a szlovákiai politikában. Kiemelte, választási lehetőséget kínálnak a magyarok választóknak, akik így több párt közül dönthetik el, hogy kire szavazzanak.

Forró Tibor, a PS-Spolu Magyar Platformjának elnöke úgy fogalmazott, számára a parlamenti mandátum nem cél, hanem eszköz, emellett mindig valamiért, s nem valami ellen dolgozott.

„Rendszerszintű változáshoz lesz szükség ahhoz, hogy a kisebbségek egyenrangú partnerként tudjanak együttdolgozni a többséggel” 

– tette hozzá.

A parlamenti listán Forró Tiboron kívül rajta lesz még Rácz Noémi, Kárpáti Ernő, Illés Claudia, Miške Tamás, Halász Norbert, Angelika Hajníková, Kovács Jaroslav és Martin Dubéci.

Újságírói kérdésre, hogy a Magyar Platform jelöltjeinek lesz-e befutó helye a jelöltlistán, Forró Tibor úgy válaszolt, még nem zárták le a listát véglegesen, ebben a formájában majd november 22-én fogják bemutatni.

„A kérdés az az, hogy mi a befutó. Én azt mondom, hogy lesz, de ez azon fog múlni, hogy milyen lesz a részvétel, s hogy a koalíció milyen százalékban lesz sikeres a választáson” 

– mondta.

Miroslav Beblavý ehhez kapcsolódva arról beszélt, hogy a magyar választók a Magyar Platform több tagját karikázással is bejuttathatják a parlamentbe. „Ez csak rajtuk áll” – tette hozzá.

Ezt követően a pártszövetség bemutatta az érdeklődőknek a Fordulópontnak (Bod zlomu) nevezett választási programját, amely során a jelenlevők kérdezhettek is a politikusoktól. A bemutató elején felszólalt Donáth Anna a magyarországi Momentum Mozgalom politikusa és Európai Parlamenti képviselője. Többek között arról is szólt, hogy a magyarok és szlovákok közti rossz viszonyért hatalmas felelőssége terheli ezen országok eddigi összes kormányzatát.

„Közös történelmi felelősségünk, hogy Magyarország és Szlovákia barátok legyenek. A magyar-szlovák kapcsolatok jövője olyan pártokon fog múlni, mint a Progresszív Szlovákia, a Spolu és a Momentum” – hangsúlyozta.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
ersek, bardos

Listavezetők vitája az ÚJ SZÓ-stúdióban III.

Érsek Árpád és Bárdos Gyula a stúdióbeszélgetés előtt még kedélyesen üdvözölték egymást, a vita során viszont már kevésbé találták a közös nevezőt.

Érsek–Bárdos-vita: kevés a közös pont

Peter Pellegrini

A Pellegrinivel készített interjú után felmondott a Penta egyik lapjának vezetője

Az ellenzéki képviselők nem szavaznak a gyorsított eljárásról

Az ellenzéki képviselők nem szavaznak a gyorsított eljárásról

Somorja

Felújították a somorjai Honismereti házat

Bugár Béla

Bugár: A Híd sem a ĽSNS-szel, sem a Smerrel nem fog koalícióra lépni

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

Új Szó logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.