Közélet

Az Alkotmánybíróság elvetette a PS/Spolu és a Vlasť panaszbeadványát

Kassa | Az Alkotmánybíróság szerdán „nyilvánvalóan alaptalannak” titulálta a Progresívne Slovensko (PS) – Spolu pártkoalíció, valamint a Vlasť párt panaszát. A két, parlamenten kívül rekedt tömörülés kétségbe vonta a februári parlamenti választások alkotmányosságát és törvényességét, továbbá indítványozta, hogy érvénytelenítsék az eredményt, vagy módosítsák azt.
TASR

2020. április 30. 07:30

ps/spolu truban beblavý
- Képarchívum

A PS/Spolu koalíció a februári választásokon a szavazatok 6,96 százalékát szerezte meg, a parlamenti küszöb megugrásához 926 szavazat hiányzott. A beadvány aláírói indítványozták a szavazatok újraszámolását, mivel állításuk szerint több száz preferenciaszavazatot nem számoltak bele az eredménybe. Emellett szerintük felmerül annak az alapos gyanúja is, hogy egyes külföldi szavazóknak nem volt lehetőségük postai úton voksolni, továbbá hogy egyes szavazólapokat törvénytelenül érvénytelennek minősítettek, vagy nem számoltak bele a végeredménybe, mégpedig olyan mennyiségben, hogy ez befolyásolhatta a választások eredményét. A panaszosok indítványozták a választások eredményének érvénytelenítését, a választások érvénytelenné nyilvánítását, vagy annak kihirdetését, hogy a PS/Spolu koalíciót beválasztották a parlamentbe 13 mandátummal.

A Štefan Harabin által vezetett Vlasť párt a szavazatok 2,93 százalékát szerezte meg a választásokon. A panaszbeadvány szerint szándékosan hibákat vétettek a szavazatszámlálás során és manipuláltak a szavazólapokkal, kárt okozva ezáltal a Vlasť pártnak.

Ivan Fiačan, az alkotmánybíróság elnökének állásfoglalása szerint a választások alkotmányellenes és törvényellenes voltáról szóló állításokat nem sikerült hiteles bizonyítékokkal alátámasztani egyik esetben sem, ezért a taláros testület nem nyilváníthatja érvénytelennek a szavazást, és nem módosíthatja annak eredményét sem.

Támogassa az ujszo.com-ot

Nehéz időkben van a legnagyobb szükség gyors, megbízható tájékoztatásra. Jövőnkről, biztonságunkról, egészségünkről csak hiteles információk birtokában dönthetünk. Az ujszo.com ezért dolgozik. A gazdaság megroppanásával ugyanakkor hirdetési bevételeink csökkennek.

Ahhoz, hogy továbbra is fontos információkkal tudjuk segíteni olvasóink döntéseit, nélkülözhetetlen marad a szerkesztőség alapos, összehangolt munkájának fenntartása. Hisszük, hogy most van a legnagyobb szükség ránk.

Ezért kérjük olvasóinkat, ha lehetőségük van rá, támogassák az ujszo.com működését. Számítunk Önökre! Önök is számíthatnak ránk! Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra! Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
caputova

Öt magyar professzort is kinevezett az államfő

Pellegrini

Pellegrini felszólította Gröhlinget, hogy viselkedjen „férfiként”

DAC női kézilabda

Az első hatba kerülés a célja a DAC női kézilabdacsapatának

koronavírus

A legtöbb esetben Csehországból hozták be a vírust Szlovákiába

Ľuboš Blaha

Holokauszttagadással gyanúsítja a NAKA Blahát

has hasfájás emésztés iluusztráció

Fáradtság, hasfájás, sárga bőr...

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.