A PS/Spolu indítványozza a szavazatok újraszámolását

A PS/Spolu panaszt tett az Alkotmánybíróságon
Pozsony |

A Progresszív Szlovákia/Spolu parlamenten kívüli pártok koalíciója panaszt nyújt be az Alkotmánybírósághoz a parlamenti választásokkal összefüggésben – jelentette be Michal Truban, a koalíció listavezetője.

Trubanék a szavazatok újraszámolását indítványozzák. Emellett állásfoglalást kérnek azzal kapcsolatban is, vajon a koalíciókról szóló szabályt egyformán alkalmazták-e minden politikai tömörülés esetében.

„Panaszt nyújtunk be az alkotmánybírósághoz, és kérvényezzük, hogy rendelje el a szavazatok újraszámolását. Nem azért teszünk így, mintha abban reménykednék, hogy ez jelentősen befolyásolhatja az eredményt, és netán a parlamentbe juttathatja a PS/Spolu koalíciót. Őszintén: erre az esély elenyésző” – hangsúlyozta Truban. Hozzátette ugyanakkor, hogy a választás a demokrácia legalapvetőbb megnyilvánulása, ezért az eredményhez nem fűződhetnek kétségek.

Silvia Hudáčková, a PS-Spolu szóvivője elmondta: az utóbbi tíz napban 1135 állampolgári bejelentést kaptak. Ezeket továbbították az alkotmánybíróságnak.

„A választók által küldött bejelentések szerint 631 szavazókörzetben legalább 872 preferenciaszavazatot nem számoltak el. Legalább 189 esetben került sor alkotmánysértésre a külföldről, postai úton történő szavazással összefüggésben”

– állítja Truban.  

A PS/Spolu indítványozza, hogy a problémás körzetekben számolják újra a szavazatokat, illetve hogy az alkotmánybíróság kérje el a Szlovák Postától az összes, szavazatot tartalmazó, át nem vett küldeményt.

A PS/Spolu koalíció a szavazatok 6,96 százalékát szerezte meg a februári választásokon. A választási törvény értelmében a kétpárti koalíciók esetében a parlamenti küszöb 7%, a PS/Spolu így nem szerzett mandátumot.

Egy listán indulhatnak több párt jelöltjei is. Ha ezt nem koalícióban teszik, a parlamenti küszöb 5%.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?