Közélet

Kolíková kereszttűz alatt

Pozsony | Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügyi miniszter leváltásáról tárgyal ma késő estig a parlament. A tárcavezetőt nemcsak az ellenzék akarja meneszteni, hanem az OĽaNO néhány képviselője és Igor Matovič (OĽaNO) pénzügyminiszter is kritikus vele szemben.
Czímer Gábor

2021. május 10. 18:14

Kolíková élvezi a kormányfő bizalmát, az OĽaNO elnökéét viszont nem. Hogyan döntenek az Egyszerű Emberek? ⋌(TASR)
Kolíková élvezi a kormányfő bizalmát, az OĽaNO elnökéét viszont nem. (TASR)

Ezen cikkünk megjelenésekor is tart még az ellenzéki, főleg smeres képviselők által kezdeményezett rendkívüli parlamenti ülés, ahol az egyetlen programpont Kolíková leváltása. A tárcavezetővel szemben azonban nemcsak az ellenzéknek, hanem a legnagyobb parlamenti frakcióval rendelkező OĽaNO egyes képviselőinek is fenntartásai vannak. Peter Pollák (OĽaNO) képviselő egyenesen kijelentette, Kolíkovának mennie kell. A sajtóban megjelent információk szerint a pénzügyminiszter is bosszúhadjáratot indított az igazságügyi tárcavezető kollégája ellen, mivel Kolíková a márciusi kormányválság során Igor Matovičnak a miniszterelnöki tisztségből való menesztését követelte. Erre végül sor került, Matovič a pénzügyi tárca vezetését vette át. A Kolíková elleni bizalmatlansági indítvány apropója, hogy családi vállalatai nagy összegű közbeszerzéseket nyertek, a mostohatestvérét pedig sikkasztás miatt elítélték. Az OĽaNO-s képviselők szerint pedig egy közbeszerzés során, még mint igazságügyi államtitkár, érdekütközésben lehetett érintett. 

OĽaNO vs. Kolíková
Az igazságügyi miniszter a múlt héten az OĽaNO parlamenti frakciójának ülésén próbálta megmagyarázni a családi vállalkozása kapcsán felmerült ügyeket, majd vasárnap este találkozott Eduard Heger (OĽaNO) miniszterelnökkel is. A kormányfő átadta neki azoknak a kérdéseknek a listáját, amelyekre az OĽaNO képviselői még választ várnak. Kolíková azonban az egyeztetésről szólva úgy nyilatkozott, bár közvetlenül nem kérdezett rá, maximális bizalmat érez Heger részéről. A kormány tegnap kora reggel el is fogadott egy határozatot, amelyben kiállt a tárcavezető mellett. Az ülésen azonban Matovič nem vett részt. Kolíková nem akarta kommentálni, hogy vajon az egész ügy az OĽaNO vezetőjének a bosszújaként értelmezhető-e vagy sem. Viszont tegnap délután arról beszélt, valószínűleg nem szavazzák meg a menesztését, de ha nem kap kimondottan bizalmat az OĽaNO képviselőitől, akkor fontolóra veszi, hogy ő maga mond le a tisztségéről. A parlamenti képviselők ugyanis az indítványról való nyilvános szavazás során dönthetnek a tartózkodás mellett, de távol is maradhatnak a voksolástól. Kolíková szerint az igazságszolgáltatásban tervezett reformhoz szükséges, hogy őt és a terveit is a törvényhozásban alkotmányos többség támogassa.

Ki van vele, ki ellene?
Kolíková mellett a mostani leváltási kísérlet során kiállt saját pártja, a Za ľudí, bár a formáció vezetője, Veronika Remišová beruházásokért, régiófejlesztésért és informatizációért felelős miniszterelnök-helyettes csak némi habozás után foglalt állást a saját tárcavezetője mellett. A két politikus között már hosszabb ideje feszültség alakult ki amiatt, mert Kolíková nem zárta ki, hogy átvenné Remišovától a Za ľudí vezetését. Az igazságügyi miniszter mellett azonban mindvégig kiállt az SaS. A Sme rodina ugyanakkor már nem volt ilyen kategorikus. A párt elnöke, egyben parlamenti házelnök Boris Kollár kijelentette, ugyan nem fognak együtt szavazni az ellenzékkel, mert azt a koalíciós szerződés megsértésének tartanák, de ha az OĽaNO adna be Kolíková ellen bizalmatlansági indítványt, akkor már más lenne a helyzet. Igor Kašper (Sme rodina) parlamenti képviselő pedig arra utalt, hogy előkerülhetnek olyan újabb tények, amelyek megváltoztathatják az igazságügyi miniszter megtartására vonatkozó álláspontjukat. A Sme rodina kormánypárt ezzel együtt intenzív egyeztetést folytat Kolíkovával arról, hogy egy törvénymódosítással bizonyos esetekben lerövidítsék az előzetes letartóztatás időtartamát. A párt egyáltalán nem rejti véka alá, ennek egyik oka, hogy a közelmúltban korrupció gyanújával letartóztatták Vladimír Pčolinskýt, akit a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) élére ők jelöltek és aki az egyik parlamenti képviselőjük testvére. Maga Kolíková arról is beszélt, hogy a Smer vezetőjének, Robert Ficónak áll az érdekében, hogy őt félreállítsák.

A kétes ügyek
Bár maga a terítéken lévő bizalmatlansági indítvány ezt nem tartalmazza, Kolíkovával szemben az OĽaNO képviselői összeférhetetlenségi vádakat fogalmaztak meg az igazságügyi minisztérium új épületének bérleti szerződésével kapcsolatban. A tárca ugyanis egy 2018-as megállapodás szerint a pozsonyi Récsei úton lévő Hegesztés-kutató Intézet egykori épületébe költözött. Az ingatlant Vladimír Brodňan, a Penta befektetési csoport egykori menedzserének cége kezeli. Brodňannal pedig Michal Kolíknak, a miniszter testvérének közös cége van, amelyben mindketten kisebbségi tulajdonosok. Az ingatlanbérlésről 2018-ban, Gál Gábor (Híd) miniszter idején született döntés. A szerződés aláírása előtt pedig Kolíková, Gállal való konfliktusa miatt, lemondott az akkori államtitkári tisztségéről. Ezzel együtt Gál most a sajtónak úgy nyilatkozott, Kolíková nem avatkozott bele a kérdéses ingatlan kiválasztásába, a szerződés megkötésébe.

Kolíkovával szemben a családi vállalatai miatt egyéb vádakat is megfogalmaztak. Az ellenzéki bizalmatlansági indítvány szerint Kolíkováék MK REAL nevű vállalatának a vezetőjét, a miniszter mostohatestvérét tavaly januárban jogerősen elítélték, mert 16 000 eurót sikkasztott. A cég Dunahidas községben végez lakáskezelést. A miniszter azt állítja, nem tudott az ítéletről.

Az indítványban szerepel még egy ügy, mi szerint Kolíkováék másik cége, az Elektronika 2020-ban 12 szerződést kötött a közmédiával, amelyek együttes értéke 12 millió euró, de a Nová scéna nevű pozsonyi színházzal is kötöttek egy beszállítói megállapodást.

Támogassa az ujszo.com-ot

Az elmúlt időszakban arra kértük olvasóinkat, járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez annak érdekében, hogy a jelentős költségekkel járó hiteles, megbízható hírszolgáltatást hosszú távon biztosítani tudjuk.

Köszönjük a pozitív fogadtatást. Jó érzés tudni, milyen sokan tartják fontosnak a független, magyar nyelvű újságírás fennmaradását Dél-Szlovákiában, és milyen sokan szeretik az Új Szót.

A beérkezett támogatások lehetővé tették, hogy új munkatárssal bővítsük az ujszo.com professzionális csapatát, fejlesszük szolgáltatásainkat, növeljük az ügyeletben töltött órák számát. Nagyszerű eredmény ez olyan gazdasági környezetben, ahol a fejlesztések helyett a költségek visszafogása került sok helyen célkeresztbe.

Hálásak vagyunk eddigi támogatásaikért, és kérjük, továbbra is segítsék az ujszo.com fejlesztését. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Ľubomíra Izáková

A lakosság jelentős része szorong, segítséget mégsem kérnek

Az Új Szó és a Trend közös konferenciáján tartott panelbeszélgetés résztvevői balról jobbra: Mózes Szabolcs, az Összefogás vezetője; Agócs Attila, a Híd alelnöke; Farkas Iván, az MKP szakmai alelnöke és a beszélgetés moderátora, Czímer Gábor, az Új Szó be

Október másodikán alakulhat meg a Szövetség (VIDEÓ)

palackposta

Évtizedekkel vízbe dobása után ért partot Hawaiin egy japán palackposta

koronavírus India

Koronavírus - A fertőzöttek száma 227 millió, a halálos áldozatoké 4,669 millió a világon

régiófoci

Centenáriumot ünnepelt a légi labdarúgás

eső illusztráció

Esős időnk lesz pénteken

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.