Közélet

Ködösít a tárca a Selye Egyetem ügyében

Pozsony | A Selye János Egyetem még továbbra sem lehet teljesen biztos abban, hogy az első akkreditációs folyamat negatív eredménye ellenére is megőrizheti egyetemi minősítését.
MTI

2012. december 16. 09:19

Tóth János rektor szerint a folyamat kedvező irányba fordult, és a miniszter legutóbbi kijelentései is okot adnak a bizakodásra. „Hivatalos levelet, amely ezt megerősítené, nem kaptam, de a miniszternek a parlament előtt mondott szavai erre utalnak. Remélem, hogy ez megfelelő garanciát ad, betartja, amit mondott – mondta lapunknak Tóth János. – Ha netán csalódnunk kell, akkor tovább fogunk harcolni azért, hogy az első akkreditáció eredményét ne vegyék figyelembe, mert az igazságtalan volt számunkra.”

Dušan Čaplovič oktatásügyi miniszter csütörtöki parlamenti beszédéből az derült ki, hogy az egyetem új akkreditációs folyamatban vehet részt, amely 2014 tavaszán zárul majd, így esélye nyílik az egyetemi minősítésének megszerzésére. Bastrnák Tibor (Híd) elégedett volt a miniszter bejelentésével, habár a Selye minősítésének megőrzése érdekében tett javaslataikat a parlament smeres többsége elutasította.

A minisztérium halaszt is, meg nem is
Lapunk határozott állásfoglalást kért az oktatásügyi minisztériumtól is a Selye János Egyetem akkreditációjának ügyében, megkérdeztük, hogy valóban leállították-e a vonatkozó törvény elfogadását.

A szaktárca kommunikációja nem egyértelmű. Michal Kaliňák szóvivő először kitérő választ adott. „A miniszter úr csak a magyar oktatási miniszterrel, a Selye Egyetem előző és következő akkreditációjáról folytatott megbeszélés után fog cselekedni” – írta lapunknak Michal Kaliňák.

Néhány órával később már határozottabban reagált. „Ennek és két másik egyetemnek az átsorolásáról rendelkező törvény a kormány elé fog kerülni, nincs információnk arról, hogy az említett három egyetem átsorolásának törvény-előkészítési folyamata leállt volna” – írta lapunknak Kaliňák. Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét – akinek hatáskörébe tartozik Magyarországon az oktatásügy is – csütörtökön fogadta volna Dušan Čaplovič, a megbeszélésük azonban elmaradt.

Szigeti kivételt adhatott volna?
A szlovák oktatásügyi miniszter egyébként Szigeti Lászlót (MKP) okolja a Selye Egyetem akkreditációs problémái miatt. „Szigeti úr, a korábbi oktatási miniszter, aki Fronc miniszter úr után töltötte be ezt a funkciót, 2006-ban egyetértett azzal, hogy a Selye János Egyetem akkreditációs folyamatát végrehajtsák, habár még nem volt hatéves múltja, csak három éve létezett” – mondta az oktatási miniszter csütörtökön a parlamentben.

Szigeti László lapunknak elismerte, hogy valóban ő írta alá miniszterként az akkreditációs folyamatra vonatkozó rendeletet. „Zavaros időszakban vettem át a minisztérium irányítását, az azonban igaz, hogy akkor fogadtuk el a kritériumrendszert, kész anyagot örököltem, és azt változtatás nélkül aláírtam – mondta lapunknak Szigeti, aki jelenleg az MKP Országos Tanácsának elnöke, és egyben a Selye Egyetem igazgatótanácsának is a tagja. – Viszont a kritériumokat az utánam következő Ján Mikolaj miniszter nagyon megszigorította, szerintem ez a fő probléma.”

Szigeti azt állítja, akkor nem állt módjában kivételt tenni a Selyével. „A kritériumrendszert aláírtam, de bíztam abban, hogy ez majd pozitív irányban módosul. Abban az időben nem volt mód és lehetőség arra, hogy kivételt tegyünk néhány felsőoktatási intézménnyel” – mondta lapunknak Szigeti.

Čaplovič szerint azonban volt mód kivételre. „A kivételt közvetlenül a miniszter adhatta volna meg” – jelentette ki Čaplovič. Szigeti bízik benne, hogy az egyetem végül megőrzi jelenlegi minősítését. „Ez a folyamat most pozitívan értékelhető, a két ország kormányfőjének pozitív hozzáállása is elősegítette, hogy a következő komplex akkreditáció eredményéig haladékot kaphat az egyetem” – állítja Szigeti.

Önnek ajánljuk

650 euró lehet a minimálbér

Támogatták a brexitmegállapodást a tagországok vezetői az EU-csúcson

Újra tárgyaltak az összefogásról

Haščák: Legyen minden nyilvános!

Látványosan emelkedik a minimálnyugdíj összege

VIDEÓ: Az átkelőhelyen gázoltak halálra egy idős férfit

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!