Közélet

Kočner és Jankovská üzenetváltásairól is nyilatkoztak a tegnap kinevezett alkotmánybírók

Pozsony | Zuzana Čaputová köztársasági elnök tegnap kinevezte a hiányzó hat alkotmánybírót, így nyolc hónap után végre teljes létszámmal működhet az Alkotmánybíróság. Az új bírókat a Monika Jankovská kapcsán kirobbant botrányról is kérdezték.
ÚJ SZÓ-ÖSSZEFOGLALÓ

2019. október 11. 07:00

alkotmánybírók
Az új alkotmánybírók (TASR-felvétel)

Az államfő a parlamenti képviselők által megválasztott 15 jelölt közül Ladislav Duditšot, Libor Duľát, Rastislav Kaššákot, Miloš Maďart, Peter Strakát és Martin Vernarskýt nevezte ki. Az új alkotmánybírók elmondták, figyelik az igazságszolgáltatás jelenlegi helyzetét, Ladislav Duditš reméli, hogy a bírók elgondolkodnak mindarról, ami a felszínre került. 

Libor Duľa szerint már a gyanú is szörnyű, hogy mi minden történt, s ha ennek csak egy része is beigazolódik, annak súlyos következményei lesznek. Emlékeztetett azonban, hogy meg kell várni a vizsgálatok hivatalos eredményeit.

„A Threemából kiszivárgott információk nagyon súlyosak. A személyes véleményem, hogy ha a gyanú beigazolódik, akkor bűncselekmény történt” – nyilatkozta Rastislav Kaššák alkotmánybíró Marián Kočner vizsgálati fogságban levő üzletember és Monika Jankovská volt igazságügyi államtitkár üzenetváltásairól. Kaššák helyesli, hogy javasolták a fegyelmi eljárás megindítását az érintett bírók ellen.

 

Az új alkotmánybírók

Ladislav Duditš: Korábban bíróként dolgozott, de tagja volt a hatékony bíróságokért európai bizottságának is. 2016 óta az Európai Emberi Jogi Bíróság ad hoc bírája. Az utolsó választáson 90 szavazatot kapott, a Sme rodina képviselői és függetlenek is szavaztak rá.

Libor Duľa: Eddig főleg bíróként tevékenykedett, 2010 és 2014 között a Legfelsőbb Bíróságon. A legutolsó, nyilvános szavazáson választották meg a parlamenti képviselők, a kormánypárti képviselők mellett a Sme rodina pártjától és két frakció nélküli képviselőtől kapott szavazatokat.

Rastislav Kaššák: Pályája elején ügyvédként praktizált, majd több egyetem tanszékén is tanított, jelenleg tagja egy tudományos szakfolyóirat szerkesztőségi tanácsának. 2013– 2014-ben Alojz Hlina (akkor OĽaNO) parlamenti képviselő asszisztense volt.

Miloš Maďar: Akadémiai közegből érkezett, de ügyvédként is dolgozott. Számos szakmai publikációnak a szerzője, melyeknek témái között szerepel a családon belüli erőszak és a védelem problematikája a büntetőjogi eljárások során.

Peter Straka: Korábban bíróként tevékenykedett, 2012-ben pedig az Országos Bírói Tanácsnak volt a tagja. Szintén az utolsó szavazáson választották meg a parlamenti képviselők, 113 szavazatot sikerült begyűjtenie, kinevezése nem volt meglepetés.

Martin Vernarský: Egyetemi docens, 2002 és 2014 között a kassai Pavol Jozef Šafárik Egyetem akadémiai szenátusának tagja, 2013-tól elnöke. Később az egyetem közigazgatási tanszékének dékánja. 2007-től az Alkotmánybíróság külső tanácsadója.

Miloš Maďar úgy gondolja, az alkotmánybíróknak példát kell mutatniuk. „Az egyik dolog a morális és etikai kérdés, a másik az alkotmányos kötelesség, az ártatlanság vélelmének tiszteletben tartása, tehát a jogrendnek köszönhetően rendelkezésünkre álló eszközökkel kiegyensúlyozottan kell fellépni” – kommentálta az új alkotmánybíró a helyzetet.

Peter Straka szerint a nyilvánosságra került információk a demokráciára nézve is veszélyesek. „Nagyon fontos a nyilvánosság megnyugtatása, és hogy választ adjunk a felmerülő kérdésekre” – nyilatkozta Straka, aki megválasztása előtt főleg bíróként tevékenykedett.

Martin Vernarský szerint nem csak a határozott fellépés fontos, hanem a higgadtság is. „Nagyon fontos, hogy a problémák megoldásába ne keverjük bele az érzelmeket, mert jogi szempontból ez kockázatos, és a leglényegesebb ebben az esetben az igazság”– véli Vernarský.

Az államfő reméli, hogy az új Alkotmánybíróságnak köszönhetően visszatér az emberek igazságszolgáltatásba vetett bizalma. 

(szh, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk

Minden vita a botrányokról szólt

Frissítve

Kapufás gólokkal nyert a DAC, szabályos találattól fosztották meg a ViOnt

Kevesen kapnak év végi prémiumot

Zsuzsová ügyészt gyilkolt volna

Örül, hogy most hazajön játszani

Bugár Béla is helyet kap az MKP és a Híd közös listáján

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!