Közélet

Koalíciós szerződést ír alá a PS és a Spolu

Koalíciós szerződést írt alá a Progresszív Szlovákia (PS) és az Együtt (Spolu). A két parlamenten kívüli párt közösen fog kampányolni és együtt készül a jövő évi parlamenti választásra.
TASR

2019. június 15. 09:30

Forrás: stranaspolu

A koalíciós szerződést Miroslav Beblavý, a Spolu elnökének tájékoztatása szerint pénteken írják alá, és vonatkozik a választások utáni együttműködésre és a lehetséges közös kormányzásra is.

Mindkét fél részéről kompromisszumokra volt szükség ahhoz, hogy teljesíteni tudjuk azt, amiért beléptünk a politikába: elhozzuk a változást

- jelentette ki Michal Truban,a PS elnöke. Azt mondta, meg akarják mutatni, hogy olyan új politikusi generáció tagjai, akik nem veszekednek, hanem képesek megegyezni.

Ma aláírjuk a koalíciós szerződést. Fontos nap ez a számunkra, mert nemcsak a választásig hátralevő időszakot határozza meg, hanem az elkövetkező öt évet is

- nyilatkozta Truban. Leszögezte, hogy a két párt közös parlamenti frakciót hoz létre és együtt akar kormányozni.

Azt viszont csak a nyár folyamán döntik el, ki lesz a választási listavezető. Truban elmondta, a döntésnél figyelembe veszik a felméréseket, de más tényezőket is. Azt is elképzelhetőnek tartja, hogy kollektív vezetése lesz a koalíciójuknak, és a listavezetőt közös megegyezés után választják ki.

A döntést részben azért hagyták a nyárra, hogy kivárják Andrej Kiska leköszönő köztársasági elnök válaszát, illetve pártjának tényleges megalakulását. Beblavý azt mondta időt akarnak adni neki, hogy eldöntse, együttműködik-e velük.

A PS-Spolu választási koalíciója kizárta az együttműködést a Smer-SD-vel, az ĽSNS-szel és az SNS-szel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Frissítve

Elkezdődött Kočner és Rusko bírósági pere

Még soha nem vonultak ennyien a Pride-on

Csak a legerősebb hazai tejtermelők maradtak talpon

Köztesnövényeit is elhozta a KWS

Richter: Nem fenyegetnek csoportos elbocsátások

Meghalt „Európa arca”

Legfrissebb galériák
Olvasta már?