Klasszikus ellenzéki plakátok

ps
Pozsony |

Az ellenzéki pártok közül többen is választották a hazai egészségügyet kampánytémájukká, vizuálisan azonban egyik párt sem mutatott semmi újat: egy jelölttel és egy jól csengő szlogennel akarják meggyőzni a választókat, sőt olyan szlovák pártot is találunk, amely magyarul is kampányol.

December 11-én már részletesen foglalkoztunk két kormánypárt, a Smer és az SNS óriásplakátjaival, azok üzenetével, célközönségével, szlogenjeivel. Ugyanezen szempontok alapján vizsgáltuk az ellenzéki pártok út melletti reklámjait. 

Magyaroknak is

A Progresszív Szlovákia és Spolu koalíciója nem csak szlovák nyelvű óriásplakátokat helyezett ki. A PS elnöke, Michal Truban a párt magyar platformjának vezetőjével, Forró Tiborral magyarul szólítja meg a választókat.

„A plakát lendületes, fiatalos, figyelemfelkeltő, legnagyobb erőssége, hogy kétnyelvű. Ezzel a gesztussal nagyon jól fordulnak a magyar pártokban csalódott választók felé. A pártlogók között külön jelenik meg a Magyar Platform, ami ugyan a párt egyik szervezete, itt mégis harmadik erőként látjuk. Remek döntés, hiszen így a magyar választók azt hihetik, hogy a PS és a Spolu mellett a koalíció harmadik, egyenrangú tagja a Magyar Platform, noha ez nem igaz”

– mondja Mayer András, marketing- és kommunikációs szakember. Hozzátette, a becsületességet központba helyező szlogen széles társadalmi réteget szólít meg: bár mindenki számára mást jelent, mindenki alapkövetelményként támasztja a politikusokkal szemben.

kiska

Fő az egészség

Két frissen alakult formáció, a volt köztársasági elnök vezette Za ľudí, valamint a Tomáš Drucker volt egészségügyi miniszter alapította Dobrá voľba is hazai egészségügyi témákat említ meg óriásplakátjain. Andrej Kiska az orvosokhoz való bejutás idejének csökkentésével próbálja pártjához csábítani a választókat.

„A szlogen remek. Nagyon ügyesen használják a vágyott cél és a kellemetlen gátló tényező szembenállását. A jelmondat és a párt neve összekapcsolva szolgálatot, jobbító szándékot üzen a választók felé”

– mondja a kommunikációs szakértő azzal, hogy a plakátokon gyakran feltűnő Veronika Remišová mutatja, hogy a pártban a nők is fontosak.

Drucker szintén az egészségügyből merített kampánytémát: minden megyében új kórház létrehozását ígéri. A marketingszakértő meggyőződése, hogy a párt elnöke is tisztában van azzal, hogy lehetetlent vállal, volt egészségügyi miniszterként azonban hiteles lehet.

„Vélhetően a választók nem gondolják végig az építési költségeket, és az elvándorolt orvosok hazahozatalának lehetőségeit sem. Ugyanakkor bizonyára szívesen gyógyulnának egy új kórházban – magyarázza Mayer, aki szerint Drucker kiváló marketingesekkel dolgozik. – A párt neve is könnyít a bizonytalanokon, hiszen ki az, aki ne akarna jó döntést hozni? Az országszerte látható plakátokon több arcot építenek párhuzamosan, így elkerülhetik, hogy Drucker egyszemélyes pártjaként határozzák meg őket, illetve az eltérő karakterek több választói csoporthoz szólhatnak.” 

drucker

Egyértelműen a fiatalabb generációknak szól a szelfi kampányelemmé való emelése.

„Egyetlen húszas éveiben járó szavazó sem szeretné, hogy egy hatvanas, öltönyös, számára unalmas figura határozza meg a jövőjét. Ebbe illeszkedik Druckerék plakátja, amin a párt vezető alakjai közt több nő látható, mint a férfi! Az üzenet egyértelmű: ebben a pártban nem az számít, ki honnan jött, hanem a teljesítmény, nincsen előjoga az idősebb férfiaknak”

– mondja a kommunikációs szakember azzal, hogy ha sikerül továbbvinni ezt az üzenet, akár még parlamentbe is juthatnak.

olano

Szürke és jellegtelen

Az SaS és az OĽaNO már tapasztalt plakátozónak számítanak, Mayer szerint azonban egyik párt plakátjai sem emelkednek ki a tömegből.

„Az SaS szlogenje, hogy a józan ész a legjobb recept, az értelmünkre kíván hatni, és ezzel szemben senkinek sem lehet ellenvetése. Ugyanakkor elég jellegtelen, hiszen magát a jelmondatot hallva nem lehetünk biztosak abban, hogy az SaS-hoz tartozik, de még abban sem, hogy politikai párthoz – véli Mayer. – A Kevesebb állam, alacsonyabb adók pedig meglehetősen populista ígéret. Hasonlóan az előzőhöz: jól hangzik, de nem mond semmit.”

A szakértő hasonlóan üres üzenetként értékeli az OĽaNO párt Őszintén, merészen az emberekért szlogenjét is.

„A plakát egyértelműen elhibázott. Nem tudjuk meg mit kívánnak tenni, milyen értékek fontosak számukra. Nem tudjuk, ki mellett vagy kivel szemben határozzák meg magukat. A két biztosan azonosítható elem a logó, ami nem tűnik ki kellően a plakátból, illetve Igor Matovič, aki névtáblát sem kap” – elemzi a szakértő a plakátot azzal, hogy a szlogen Andrej Kiska pártjának nevére hajaz.

„Ez könnyen megkeverheti a választókat. Mivel Matovič név nélkül szerepel a plakáton, gondolhatjuk azt is, hogy a nála sokkal népszerűbb volt államfőt látjuk. Ezzel a fogással számukra létfontosságú szavazatokat szerezhetnek a Za ľudítól”

– magyarázza Mayer, aki szerint ezek a plakátok és üzenetek nem segítenek a pártoknak megugorni a parlamentbe jutáshoz szükséges küszöböt.

Kollár mint kulcsfigura

A szélsőséges nézetektől sem visszariadó Boris Kollár irányította Sme rodina az elmúlt fél év pártpreferenciákra vonatkozó közvélemény-kutatásai szerint kulcsfontosságú szerephez juthat a 2020-as parlamenti választást követően: könnyen előfordulhat ugyanis, hogy az ő döntése határozza majd meg a jövőben felálló kormány összetételét. Mayer szerint a párt plakátjai rendkívül ügyes fordulatot alkalmaznak: Kollár nem mondja ki, de a kollektív tudatunkra hatva közli, hogy eltávolodik a politikai elittől.

„Egyrészt igyekszik a politikusokról kialakult negatív képet eltávolítani magától, másrészt az érzelmekre hat: ő a jelölt, aki a szívével gondolkodik. Az emocionális üzenetekre mindannyiunk tudatalattija nyitott”

– zárja a szakember azzal, hogy a pártelnök központi szerepe azért is jó megoldás, mert egy átlagszavazó nehezen tudna megnevezni még egy politikust a pártból.

Kapcsolódó cikkünk

A szakember összegzésképpen megjegyzi, hogy az ellenzéki pártok óriásplakátjai közül talán csak a PS/Spolu-koalíció tűnik ki merészebb színvilágával, míg a klasszikus ellenzéki pártoknak számító SaS és OľaNO reklámjait inkább baklövésként értékeli.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?