Közélet

Kormánypárti kampánymustra

Pozsony | Szociális rendszer, családok védelme, változás – eddig elsősorban ezek a témák jelentek meg a Smer és az SNS óriásplakátjain, a legerősebb kormánypárt azonban hirtelen előhúzta a migránskártyát is.
Szalay Hajnalka

2019. december 10. 18:10

bilboard
A kormánypártok nem mindegyik óriásplakátján jelennek meg a pártok politikusai: az SNS például népművészeti elemekkel rajzolja ki kampányát a nemzeti és családi értékek mentén, a Smer pedig egy erős, kormányzóképes erőként láttatja magát, amely képes megvédeni az országot   (Somogyi Tibor felvételei)

A hivatalos kampányidőszak még el sem kezdődött, de a pártok óriásplakátjaival már országszerte találkozhattunk. December óta pedig a kampány még intenzívebb, a közvélemény-kutató intézetek felmérései alapján a támogatottságukból jócskán veszített kormánypártok a legkülönfélébb kommunikációs eszközökkel próbálják visszaszerezni az elveszített szavazókat. 

A Smer legelső kihelyezett óriásplakátja egy idilli pillanatot ábrázol: kétgyermekes család a nagyszülőkkel sétál az erdőben. Mayer András marketing- és kommunikációs szakember szerint a plakát fő üzenete: védik a szociális államot, erősnek mutatja a pártot, kormányzóképes erőként, amely képes megvédeni az országot és a benne élőket.

„Ugyanakkor a jelmondat nem a választókról, hanem a kormányzó pártról szól! Könnyen lehetséges, hogy emiatt a választó nem érzi magáénak a plakátot. Az üzenet megfogalmazása sem szerencsés, hiszen a politikai csatározásokban és a közéletben kevésbé tájékozottak számára bonyolult, és nem hordoz kézzelfogható jelentést” – mondta a szakértő, azzal, hogy bár a szociális hálóhoz valamilyen módon mindenki kapcsolódik, ez nem biztos, hogy tudatosul bennünk.

Felelős változás?

A Smer második plakátján a pártelnök Robert Fico helyett a listavezető Peter Pellegrini szerepel.

„Fontos momentum ez, hiszen míg Fico elutasítottsága magas, Pellegrini a közvélemény szemében elfogadható, kompromisszumkész politikus” – véli Mayer András. A párt szlogenje rímel az ellenzéki pártok által emlegetett változásra, hiszen Pellegrini felelősségteljes változásról beszél.

„A felelősségteljes jelző hitelesíti a pártot, azt az érzetet kelti, hogy a párt tudatosan, stratégia mentén kívánja megváltoztatni Szlovákiát” – magyarázza a marketingszakember, megjegyezve, hogy a párt által választott új logó is erőteljesebb. A Smer rózsára emlékeztető logóját ugyanis felváltotta a szlovák nemzeti színekből megalkotott nyíl.

„Megjelent a logóban az új kifejezés is. Ez bár jelentéktelen részletnek tűnik, nagyon fontos és tudatos. Ez a frontemberváltozással összekapcsolva azt mutatja, hogy ez már nem az a párt, amelyre négy évvel ezelőtt lehetett szavazni”

– mondta Mayer. Hozzátette, a Smernél a megújulás legalább annyira kényszerű, mint amennyire tudatos. „Pellegrini a visszafogott hang a bizonytalan választók felé, Fico erőteljesebb tónusban a törzsszavazókat szólíthatja meg, és Ľuboš Blaha radikálisabb hangon a nemzeti pártok szimpatizánsait hívhatja az urnákhoz.”

pellegrini
Pellegrini imázsában az egyszerű embert hivatott megjeleníteni, azt az érzetet keltve, hogy a miniszterelnökhöz bármikor odaléphetünk kérdéseinkkel (Somogyi Tibor felvétele)

Migránsveszély

Pellegrini azonban nem csak az óriásplakátokon próbálja visszaszerezni pártja elveszített támogatóit. Egy rövid kisfilmmel a közösségi médiában aktívabb embereket célozza meg. A videóban a miniszterelnök a felelősségteljes változás és a jobb élet kínálójaként tűnik fel, valamint arra emlékeztet, hogy 30 év után ismét változtatásra van szükség, amely szerinte kétféle lehet: felelősségteljes vagy veszélyes. Az első néhány percben azonban egy lehetséges migránskrízist mint külső fenyegetést vetít előre, amelytől meg kell védeni az országot.

„Új témaként jelenik meg a filmben a migráció kérdése. Érdekes felvetés, ugyanis jelenleg a migrációs veszély Szlovákiát szinte semmilyen formában nem érinti, ugyanakkor egy hatékony ellenségképet tud megjeleníteni. Az ismerős retorika miatt, akár a bizonytalan magyar szavazóknak is szólhatnak ezek a képsorok, valószínűbb ugyanakkor, hogy a nemzeti szavazók számára szeretne alternatívát nyújtani”

– elemzi a látottakat Mayer.

Hozzátette, az, hogy a videóban úgy utal magára mint miniszterelnökre szintén fontos, hiszen kihívóinak nincs hasonló kormányzati tapasztalata. „Olyan örök értékek letéteményeseként jeleníti meg őt a videó, mint a jogbiztonsághoz és az egészségügyi ellátáshoz való jog” – mondja a marketingszakember.

Pellegrini arra a kérdésre, hogy a kampányban miért tematizálta a migrációt, noha az előző menekültválság nem érintette Szlovákiát, a kormányfő úgy válaszolt, szerinte a migráció jelentette veszély a mi esetünkben is valódi.

„A török elnök, Erdogan állandóan azt jelzi az Európai Uniónak, hogy csak az ő döntésén múlik, milyen irányban engedi útjára a migránsokat. Ezentúl Görögország irányába is megnövekedett mozgást tapasztalunk. Hasonlóképpen a magyar miniszterelnöktől is azt az információt kaptam, hogy megnövekedett az emberek mozgása. A videóüzenetem azonban nem is erre a témára koncentrált, hiszen több dolgot, így a brexitet, a gazdasági válságot és hasonló témaköröket mutat fel. Abban azonban világosan állást kell foglalni, miként fogunk eljárni, ha romlik a migrációs helyzet. Ebben én nem látok semmi rosszat. Emlékeztetni szeretnék arra, hogy az előző migrációs krízis sem érintett minket, mivel határozottan elleneztük a kötelező menekültkvóta bevezetését, és segítettük a külső határok védelmét” – nyilatkozta az Új Szónak a miniszterelnök.

Népművészeti újítás

A Szlovák Nemzeti Párt plakátjain szintén nem a párt vezetője jelenik meg. Sőt, az SNS egyetlen képviselője sem szerepel rajtuk. Mayer András szerint Andrej Danko hiányát magyarázhatjuk akár a hozzá kapcsolódó, a párt számára negatív töltetű ügyekkel. Ez akár megtévesztő is lehet egy kevésbé tájékozott választó számára, hiszen akár úgy is SNS-szavazóvá válhat, hogy Dankót elutasítaná, mert nem feltétlenül tudja összekapcsolni a pártelnök negatívabb „személyes márkáját” a pozitív üzenetekkel dolgozó SNS-márkával.

Mayer ezekkel a plakátokkal kapcsolatban jó ötletnek tartja a népművészeti motívumok megjelenését, mert mint mondja, ezzel ritkán találkozunk marketinganyagokban, ezért mindenképpen figyelemfelkeltő, könnyen megkülönböztethető.

„Az SNS kampánya ez alapján a hagyományos nemzeti és családi értékek mentén rajzolódik ki. A nemzetiek szlogenje – A családért, a nemzetért – pozitív tartalmú üzenet, ugyanakkor egyértelműen azonosítható. A kampány grafikai kivitele és szövegezése sem megoszt, hanem integrál. Nem szól mások ellen, pusztán valakik mellett: a szlovákokért. Ez szembeállítva a nagyjából azonos szavazói bázisra építő ĽSNS-szel egy konzervatív, riválisához képest mérsékelt, kormányzóképes erő képét mutatja” – mondja a marketingszakértő azzal, hogy a Donald Trumptól kölcsönzött mottó, amely szerint Szlovákia erős állam lesz, inkább vérszegény az átlagszavazó szemében, de az elkötelezett nemzeti szimpatizánsok számára erős mozgósító erővel bíró érzelmi üzenet.

 

A következő hetekben az ellenzéki és a magyar pártok óriásplakátjait is szakértővel elemezzük.

Támogassa az ujszo.com-ot

Rengeteg hírrel bombáznak minket különböző portálok, s nem könnyű felismerni a valódi- és álhíreket. Ezért is fontos, hogy olyan weboldalakról tájékozódjunk, amelyek megbízható, korrekt információkat nyújtanak.

Az ujszo.com szerkesztőségében minden nap azért dolgozunk, hogy Önök kizárólag ellenőrzött, valós híreket kapjanak weboldalunkon. Ennek biztosítása meglehetősen költséges. Mi viszont szeretnénk, hogy minden kedves olvasónk hozzájuthasson az ellenőrzött információkhoz, ez azonban az Önök anyagi segítsége nélkül hosszú távon nem lehetséges.

Ezért kérjük olvasóinkat, hogy járuljanak hozzá az ujszo.com működéséhez. Számítunk Önökre. Önök is számíthatnak ránk.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Komárom

Csaknem 1,2 millióból újulhat a komáromi Eötvös utcai alapiskola

koronavírus
Frissítve

Koronavírus: 23 beteg elhunyt, 1811 új fertőzöttet találtak kedden

Boris Kollár

Kollár kórházi ágyánál tárgyalt a koalíciós tanács, a miniszterek többségének tudta nélkül

ipolyásgi tenisz

Az ipolysági teniszezők a zselízieknek is kölcsönöztek játékost

Marek Krajčí

Krajčí: A konzílium nem javasolja az átfogó tesztelést, ezt komolyan kell venni

parlament illusztráció
Frissítve

Csak december 1-jén választ főügyészjelöltet a parlament

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.